HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Peperkorrels

Pepermolen Van alle specerijen zijn peperkorrels in de Westerse wereld zonder twijfel de bekendste, en qua gebruik waarschijnlijk ook de oudste. Al sinds eeuwen worden de zwarte en witte peper korrels uit het Oosten naar Europa en andere wereld delen getransporteerd.

Peper is dan ook te vinden in iedere keuken, pal naast het zout. Peper en zout zijn in onze kook cultuur onlosmakelijk met elkaar verbonden, Peper en zout zijn als Laurel en Hardy, als Suske en Wiske, friet en mayonaise, boerenkool en worst...

Foto van Zwarte Peper Korrels - door Blue Smoke BBQ.

Het mengsel van peper en zout kan gerust beschouwd worden als de moeder van alle dry rubs. De oma van je oma gebruikte het al om het vlees op smaak te brengen!


Hier Uw Advertentie ?

"Echte" Peperkorrels

Peper korrels zijn de besjes van een klimplant (Piper Nigrum, familie Piperaceae) afkomstig uit het zuiden van India. Van deze vruchtjes worden vier soorten peper korrels geproduceerd:

                                Groene -

                                Rode -

                                Zwarte -

                                Witte -


-

Groene Peper Korrels Groene peperkorrels worden gewonnen uit de onrijpe bessen die na de oogst door vriesdrogen of met een chemisch proces gepreserveerd worden en zo hun groene kleur behouden;

-

Rode peperkorrels (en ook wel roze) worden gewonnen uit de rijpe bessen die na oogst gepekeld worden en zo hun rode of roze kleur behouden;

-

Zwarte Peper Korrels Zwarte peperkorrels worden gewonnen uit onrijpe groene bessen, die na de oogst kort gekookt en daarna gedroogd worden waarbij het onrijpe vruchtvlees tot een velletje ineenschrompelt en een donkere of "zwarte" kleur krijgt;

-

Witte peperkorrels worden doorgaans gewonnen uit rijpe bessen die na de oogst in water worden geweekt waarbij het omhulsel uiteindelijk los laat en de witte zaadpit overblijft, die vervolgens gedroogd wordt.


Foto van Groene Peper Korrels - door Blue Smoke BBQ.

Wij hopen dat u hier vindt wat u zoekt.
                              Bezoek ook onze andere paginas!
  --->


Hier Uw Advertentie ?

De Smaak van Peperkorrels

Peperkorrels ontlenen hun smaak zowel uit de zaadbol als uit het omhulsel.

Het omhulsel geeft aan zwarte peperkorrels een vleug van citrus, hout en bloesem. Witte peperkorrels zijn ontdaan van dit omhulsel en hebben een wat vlakkere peper-smaak.


Hier Uw Advertentie ?

Peperkorrels Bewaren

Peperkorrels verliezen smaak door verdamping en door de invloed van licht, dus het is aan te bevelen om ze donker en luchtdicht op te slaan.

Gemalen peper verliest smaak en aroma extra snel, vandaar onze voorkeur voor vers gemalen peper!


Hier Uw Advertentie ?

Andere Peperkorrel Families

Behalve de "echte" peperkorrels zoals hier boven omschreven bestaan er ook nog andere peperkorrel-achtige specerijen die er veel op lijken maar geen familie zijn van de Piper Nigrum.

Bijvoorbeeld de Chinese Szechuan peperkorrels of de witte, roze of rode korrels van de Peruviaanse of Braziliaanse peperboom (Schinus familie).

Foto van roze Braziliaanse of Peruviaanse peper korrels.

De Braziliaanse of Peruviaanse peperkorrels smaken niet echt naar peper maar worden vaak - vanwege hun kleur en gelijkenis - samen met de "echte" zwarte, witte en groene peperkorrels in een zogenaamde "4 seizoenen mix" te koop aangeboden.

Waarschuwing:
Ook al komen de Braziliaanse en Peruviaanse peper korrels voor in commerciële peper mixen, ben voorzichtig. Ze bevatten een chemische stof die - als je er gevoelig voor bent - heftige irritatie van de slijm-vliezen kan veroorzaken.


Spaanse Peper / Chili / Chile

Naast peper in korrelvorm hebben we natuurlijk ook nog de fantastische familie van de "Spaanse Pepers" of "Chilies".


Hier Uw Advertentie ?

Toepassing van Peperkorrels

Peperkorrels zijn universeel toepasbaar in de keuken voor het op smaak brengen van allerlei gerechten en spijzen. Ze zijn ook een belangrijk ingrediënt in vele soorten curries en in Chinees Vijf Kruiden Poeder.

En natuurlijk in onze barbecue dry rubs:

Juanita's Dry Rub USA #1

Foto van Juanita's Dry Rub USA #1 voor Barbecue Kip en Spare Ribs door Blue Smoke BBQ. We hebben het hier over marinade in poedervorm...
Met deze dry rub geeft u kip of varkensvlees die echte Amerikaanse barbecue smaak!

Juancho's Mosterd Rub No. 1

Juancho's Mosterd Rub no. 1 "Juancho's Mosterd Rub no. 1" is de perfecte dry rub voor kip of lamsvlees!

En zoals te verwachten, gaat deze rub goed samen met Juancho's Honing Mosterd Glazuur.

Amarillo Dry Rub

Foto van Amarillo Dry Rub Ofschoon deze Amarillo Dry Rub bedoeld is voor het kruiden van rundvlees, is dit hartig kruiden mengsel ook uitstekend toe te passen voor het warm roken van kip en varkensvlees!

Brazos Beef Rub

Foto van Brazos Dry Rub Het Brazos Dry Rub recept is smaakt geweldig bij rundvlees en is gemakkelijk te maken: zout en peper, en een vleug Tex-Mex: knoflook, paprika, rozemarijn en komijn.
Hier Uw Advertentie ?
Hier Uw Advertentie ?Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!Keep Smokin' !