HOME | Over Ons | Onze Manieren... | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | Links | RECEPTEN

MOJITO (Origineel Recept)

Frisse Mint met een Cubaans Aroma

Foto van Cubaanse Mojito Long Drink zoals regelmatig gemaakt door Ricardo! De Mojito is de favoriete longdrink van onze vriend Ricardo, en we begrijpen heel goed waarom. Deze fluweelzachte en verfrissende combinatie van rum en munt, suiker en limoen, ijs en bruisend soda water, brengt ons onmiddelijk terug naar Cuba.

Voor ons is de pittige en droge smaak van Havana Club rum een belangrijke factor. Hiermee maak je de beste Mojito. Een Bacardi Mojito is absoluut niet verkeerd, maar mist de pit en het originele karakter van de Cubaanse Havana Club Mojito.

Bacardi rum is zeker niet slecht, maar Havana Club is droger en heeft een specifiek aroma. Bacardi is over het algemeen wat zoeter en qua smaak erg "middle of the road".

Cubaanse Cultuur en Traditie

Cuba is werkelijk een uniek land, met prachtige stranden, veel natuurschoon, en veel cultuur. De Mojito is een van Cuba's culturele uithangborden, samen met de Daiquiri, de Cubaanse sigaren en het ritme van de Rumba, Guaguancó, Son, Bolero en Cha Cha Cha.

Hoewel wij de lekkerste Mojitos in Santiago de Cuba gedronken hebben - vooral na de danslessen van Vicky - is het onbetwiste "hoofdkwartier" van de Mojito toch La Bodeguita del Medio, een kleine bar in het oude centrum van La Havana.


Foto van de barman en twee dorstige klanten (Ricardo en Juanita) in La Bodeguita del Medio, La Havana, Cuba


Het Originele Mojito Recept

La Bodeguita del Medio was een van de favoriete drinkplaatsen van de wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway in Cuba toen hij vlak bij Havana woonde in de jaren vijftig van de vorige eeuw.


Hier Uw Advertentie ?


Hier is het recept van de Mojito long drink zoals zowat overal in Cuba gemaakt. Voor ons is dit de beste Mojito.


Mojito Ingrediënten


In dit originele Mojito recept worden de volgende ingredienten gebruikt:

60 ml
 
1/2
3 takjes
1-2 theelepels
5
ijskoud
Havana Club Rum
("Añejo Especial", "3 Años" of "Añejo Blanco");
Limoen *), in vier partjes gesneden **);
Munt;
fijne Rietsuiker, wit of bruin;
ijsklonten ***);
Soda Water (of bruisend mineraalwater);


*) De kwaliteit en grootte van de limoenen en de munt kan variëren, dus het is zaak om ter plekke de hoeveelheden aan te passen naar eigen smaak. Kun je geen limoenen vinden in de winkel of toko, gebruik dan citroenen. Het is dan weliswaar geen echte Mojito meer, maar beter dan niets!

**) Sommige bartenders in Cuba gebruiken voorgeperst limoensap. De smaak is niet verkeerd, maar je mist het sterke en specifieke aroma van de schil.

***) Sommige bartenders in Cuba gebruiken gebroken ijs. Dat is prima, maar hele ijsklonten gaan langer mee en verdunnen de drank minder zodat je tot het eind een lekkere mix in je glas houdt.


Foto van de originele Cubaanse Mojito Longdrinks zoals Ricardo ze regelmatig maakt voor zijn vrienden!


Opmerking: Sommige bartenders of cocktailshakers voegen hun eigen specialiteit toe aan het recept van de Mojito, zoals bijvoorbeeld Angostura Bitter, of citroensap in plaats van limoensap.
Lekker of niet, het is dan in ieder geval geen echte Mojito meer.


Juancho's BBQ Tip

Voor een maximale smaak sensatie:

Serveer je cocktail of longdrink zo koud mogelijk!

Zorg dus dat al je cocktail of longdrink ingredienten, glazen en gereedschap maximaal gekoeld zijn voordat je begint met mixen.

Softdrinks, sap, limoenen, glazen, shakers, etc. gaan (achterin) in de koelkast.
Sterke drank kun je zelfs in de vriezer bewaren!


Hier Uw Advertentie ?


Mojito Bereidingswijze

De echte, originele Cubaanse Mojito bereid je als volgt:

Salud, Ernesto!


****) Sommige bartenders in Cuba beginnen met de suiker, limoensap en sodawater, mixen dat door elkaar, en voegen dan de rum toe. Echter, als je met de rum begint en pas op het laatst het sodawater toevoegt dan hou je maximaal prik. Dat vinden wij hier bij Blue Smoke BBQ lekkerder.Foto van de Plaquette geschreven door Ernest Hemingway in La Bodeguita del Medio, La Havana, Cuba

Ernest Hemingway had in Cuba twee favoriete mixen:

De man was een kenner...


Foto van de Show van Club Tropicana, Santiago de Cuba, Cuba

Fiesta Cubana !!!

Weer of geen weer: Maak van je volgende barbecue feest een origineel en gezellig Fiesta Cubana met Mojitos, Cuba Libres en echte Cubaanse Son, Bolero en Cha Cha Cha!


Hier Uw Advertentie ?

Over Havana Club:

Wij hebben een voorkeur voor Havana Club rum vanwege de droge smaak en het pittige aroma, en omdat het een Cubaans merk is.

Vooral voor onze Amerikaanse vrienden: maak je niet te veel zorgen als je niet aan Havana Club kunt komen. Je kunt voor een Mojito in feite elke goede rum gebruiken. En in Spanje gebruiken ze met veel plezier een goede Spaanse Brandy in de Mojito...


Foto van de Bar in het Havana Club Museum, La Havana, Cuba, 2005
Hier Uw Advertentie ?


Machtiging

Ofschoon dit een barbecue website is, zijn volwassenen bij deze volledig gemachtigd (zo niet sterk aangemoedigd... ) om onze prachtige longdrink en cocktail recepten voor elk feest te gebruiken.

Zelfs als er geen barbecue binnen een straal van tien kilometer te bekennen is!


Blue Smoke BBQ Longdrinks

De volgende frisse longdrink recepten zijn door de vrienden en vriendinnen van Blue Smoke BBQ uitgebreid, langdurig en grondig in de praktijk getest, en goed bevonden:


Longdrinks op basis van Rum:

Longdrinks op basis van Tequila:

Longdrinks - Algemeen:

Blue Smoke BBQ Cocktails

Cocktails zijn de ideale kickstarter voor elk feest. Deze snelontspanners trekken de geest uit de fles en duwen de mensen naar elkaar toe. Door middel van de volgende cocktail recepten willen wij graag onze goede ervaringen met u delen.


Cocktails op basis van Tequila:

Cocktails - Algemeen:

En dan nog even wat anders:


Even serieus:

Blue Smoke BBQ keurt buitensporig gebruik van alcohol af.

Geniet met volle teugen van je drankje, maar zorg dat het een feest voor iedereen blijft.
En vergeet nooit dat de barbecue, smoker of grill gloeiend heet is en potentieel zeer gevaarlijk!

Verder:

- Zorg dat kinderen niet bij de alcohol kunnen!

- Glaasje op? Niet achter het stuur!


Hier Uw Advertentie ?Hier Uw Advertentie ?


Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !