MOJITO (Het Originele Recept)
Zoals gedronken door Ernest Hemingway
Hierbij presenteren wij het recept van de originele Mojito zoals gedronken door Ernest Hemingway in La Bodeguita del Medio, een van zijn twee favoriete bars in La Havana, Cuba.
De Mojito is ook de favoriete longdrink van onze vriend Ricardo, en we begrijpen heel goed waarom. Deze fluweelzachte en verfrissende combinatie van rum en munt, suiker en limoen, ijs en bruisend soda water, brengt ons onmiddelijk terug naar Cuba.
Wij worden door niemand gesponsord, maar voor ons is de pittige en droge smaak van Havana Club rum een belangrijke factor. Wij hebben in de loop der jaren aardig wat verschillende Mojito recepten geproefd en qua geur en smaak is dit voor ons de beste Mojito.
Voor de duidelijkheid: Een Bacardi Mojito smaakt absoluut niet verkeerd. Geeft u een borrel met enkel Bacardi, wij komen!!!
Bacardi rum is goede rum, maar Havana Club is droger en heeft een specifiek aroma. Bacardi is over het algemeen wat zoeter en qua smaak erg "middle of the road", en mist toch wel een beetje de pit en het originele karakter van de Cubaanse Havana Club Mojito.
Cubaanse Cultuur en Traditie
Cuba is werkelijk een uniek land, met prachtige stranden, veel natuurschoon, en veel cultuur. De Mojito is een van Cuba's culturele uithangborden, samen met de Daiquiri, de Cubaanse sigaren en het ritme van de Rumba, Guaguancó, Son, Bolero en Cha Cha Cha.
Hoewel wij de lekkerste Mojitos in Santiago de Cuba gedronken hebben - vooral na de danslessen van Vicky - is het onbetwiste "hoofdkwartier" van de Mojito toch La Bodeguita del Medio, een kleine bar in het oude centrum van La Havana.
Het Originele Mojito Recept
Hier is het recept van de Mojito long drink zoals zowat overal in Cuba gemaakt. Voor ons is dit de beste Mojito.
Mojito Ingrediënten
In dit originele Mojito recept worden de volgende ingredienten gebruikt:
60 ml
|
1/2 |
3 takjes |
1-2 theelepels |
5 |
ijskoud |
Havana Club Rum
("Añejo Especial", "3 Años" of "Añejo Blanco"); |
Limoen *), in vier partjes gesneden **); |
Munt; |
fijne Rietsuiker, wit of bruin; |
ijsklonten ***); |
Soda Water (of bruisend mineraalwater); |
*) De kwaliteit en grootte van de limoenen en de munt kan variëren, dus het is zaak om ter plekke de hoeveelheden aan te passen naar eigen smaak. Kun je geen limoenen vinden in de winkel of toko, gebruik dan citroenen. Het is dan weliswaar geen echte Mojito meer, maar beter dan niets!
**) Sommige bartenders in Cuba gebruiken voorgeperst limoensap. De smaak is niet verkeerd, maar je mist het sterke en specifieke aroma van de schil.
***) Sommige bartenders in Cuba gebruiken gebroken ijs. Dat is prima, maar hele ijsklonten gaan langer mee en verdunnen de drank minder zodat je tot het eind een lekkere mix in je glas houdt.
Opmerking: Sommige bartenders of cocktailshakers voegen hun eigen "specialiteit" toe aan het recept van de Mojito, zoals bijvoorbeeld Angostura Bitter, of gebruiken citroensap in plaats van limoensap.
Lekker of niet, het is dan in ieder geval geen echte originele Mojito meer.
Mojito Bereidingswijze
De echte, originele Cubaanse Mojito bereid je als volgt:
- Giet de rum in een niet al te hoog longdrink glas ****);
- Was de limoen, snij doormidden, snij een helft in 4 partjes;
- Voeg 3 limoen partjes bij de rum in het glas;
- Strip de munt blaadjes van 2 takjes en voeg toe aan de rum in het glas;
- Voeg de suiker toe;
- Pers de limoen en de munt in het glas met een stampertje, of roer heftig met een lepel;
- Voeg de ijsklonten toe, vul af met Soda Water;
- Versier de rand van het glas met het vierde limoen partje;
- Steek het derde munt takje in het glas ter decoratie.
Salud, Ernesto!
****) Sommige bartenders in Cuba beginnen met de suiker, limoensap en sodawater, mixen dat door elkaar, en voegen dan de rum toe. Echter, als je met de rum begint en pas op het laatst het sodawater toevoegt dan hou je maximaal prik. Dat vinden wij hier bij Blue Smoke BBQ lekkerder.
Ernest Hemingway had in Cuba twee favoriete mixen:
- De Mojito, die hij liefst in "La Bodeguita" dronk; en
- De Daiquiri, die hij het liefste in "El Floridita" consumeerde.
De man was een kenner...
Fiesta Cubana !!!
Weer of geen weer: Maak van je volgende barbecue feest een origineel en gezellig Fiesta Cubana met Mojitos, Cuba Libres en echte Cubaanse Son, Bolero en Cha Cha Cha!
Over Havana Club:
Wij hebben een voorkeur voor Havana Club rum vanwege de droge smaak en het pittige aroma, en omdat het een Cubaans merk is.
Vooral voor onze Amerikaanse vrienden: maak je niet te veel zorgen als je niet aan Havana Club kunt komen. Je kunt voor een Mojito in feite elke goede rum gebruiken. En in Spanje gebruiken ze met veel plezier een goede Spaanse Brandy in de Mojito...
Blue Smoke BBQ Longdrinks
De volgende frisse longdrink recepten zijn door de vrienden en vriendinnen van Blue Smoke BBQ uitgebreid, langdurig en grondig in de praktijk getest, en goed bevonden:
Longdrinks op basis van Rum:
Longdrinks op basis van Tequila:
Longdrinks - Algemeen:
Blue Smoke BBQ Cocktails
Cocktails zijn de ideale kickstarter voor elk feest. Deze snelontspanners trekken de geest uit de fles en duwen de mensen naar elkaar toe. Door middel van de volgende cocktail recepten willen wij graag onze goede ervaringen met u delen.
Cocktails op basis van Tequila:
Cocktails - Algemeen:
En dan nog even wat anders: