HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Blue Smoke BBQ Kruidentuin

Als je vaak de barbecue aansteekt en er plezier in hebt om je sauzen, salades, vlees en andere gerechten zelf te kruiden, dan loont het zeer de moeite om je eigen bbq kruiden te kweken. Met je eigen kruidentuin heb je altijd je eigen plukverse tuinkruiden bij de hand, klaar voor gebruik, met optimum smaak. (OK, behalve in de winter dan...)

Je barbecue kruiden tuin hoeft niet groot te zijn. Een zonnig en beschut plekje is het belangrijkste, dan krijg je de beste groei en volste smaken. De meeste barbecue tuinkruiden doen niet moeilijk over grond en water en zijn zelfs heel goed in een pot te houden op je balkon of terras.

Op deze pagina krijg je een samenvatting van de belangrijkste barbecue kruiden.


Barbecue Tuin Kruiden op deze Web Pagina:

ROZEMARIJN

DRAGON


Hier Uw Advertentie ?


Rozemarijn

(rosmarinus officinalis)

Foto van Rozemarijn - Nummer 1 in de Barbecue Tuin ! Rozemarijn, het "Heilige Kruid", is een bijzonder aromatische plant die vrij gemakkelijk te telen is en eigenlijk in geen enkele barbecue tuin mag ontbreken.

In de middeleeuwen werd rozemarijn in ziekenhuizen verbrand als ontsmettings­middel (of misschien wel als geurvreter?). Vandaag de dag wordt het hoofdzakelijk gebruikt in de keuken.

Smaak:
Bitterzoet, citroen, dennen.

Deze BBQ Aardappelen zijn gekruid met fijngesnipperde Rozemarijn en Dragon.

Combinaties:
Rozemarijn combineert bijzonder goed met lamsvlees, kip en aardappelen, zie bijvoorbeeld Blue Smoke Barbecue Friet.

Plant:
Bossig. Gemiddelde volwassen plant is 1m tot 1.5m hoog en 1m tot 1.5m diameter. Blaadjes zijn 1cm tot 2.5cm lang, 3mm tot 5mm breed, lijken een beetje op dennennaalden.

Grond:
Rozemarijn houdt van een zanderige - of zelfs rotsachtige - bodem, en heeft een hekel aan te veel water. Als je op klei tuiniert, meng dan wat zand in het plantgat om de drainage te verbeteren.

Onderhoud:
Aan het eind van de winter: terugsnoeien tot de helft of zelfs tot een derde, en wat mest.Hier Uw Advertentie ?


Dragon

(artemisia dracunculus)

Foto van Dragon in Juancho's Barbecue Tuin ! Dragon, in Frankrijk ook wel "Koning der Kruiden" genoemd, is een aromatische plant die het meest bekend is als belangrijk bestanddeel in Béarnaise Saus en Sauce Tartare.

Er zijn twee belangrijke soorten: Franse dragon en Russische dragon (artemesia dracunculoides). Russische dragon kun je zelf opkweken uit zaad, maar Franse dragon heeft een sterkere smaak en wordt in de Westerse keuken meer toegepast dan Russische dragon.

Naast de Franse en Russische dragon groeit in Mexico en het zuiden van de USA een kruid genaamd "Mexicaanse dragon" of "winter dragon" (tagetes lucida) dat geen lid van de Artemisia familie is, maar dat de smaak en geur van dragon dicht benadert, met een vleugje kaneel.

Dragon is een welkome aanvulling in onze barbecue kruiden tuin vanwege de heerlijke smaak en vele toepassingen.

Smaak:
Dragon heeft een pittige smaak die een beetje aan anijs of venkel doet denken.

Deze BBQ Aardappelen zijn gekruid met fijngesnipperde Rozemarijn en Dragon. Combinaties:
Dragon combineert bijzonder goed met vis, kalkoen en kip, en ook met groenten en aardappelen, zie bijvoorbeeld Blue Smoke Barbecue Friet.


Romige Blanke Saus met Dragon. Dragon is ook een heerlijk kruid in vele salades en sauzen, zoals in de Romige Blanke Saus met Dragon die heerlijk smaakt bij bijvoorbeeld Warm Gerookte Kalkoen.

Plant:
Onze planten hier in de tuin maken elke zomer weer een rommelige indruk, met takken tot 1.20m lang die links en rechts tussen andere planten doorgroeien. De takken sterven elke winter af, om in het voorjaar weer uit de grond te schieten.

Grond:
Dragon houdt van goed doorlatende grond. Indien je op klei grond tuiniert verdient het aanbeveling om flink wat grof zand door het plantgat te mengen om de waterafvoer te verbeteren.

Onderhoud:
Aan het begin van de winter de dode takken weghalen, en wat mest rond de wortels.

Drogen?
Bij het drogen verliest dragon erg veel smaak. Gebruik daarom liever verse dragon, of in porties diepgevroren.
Hier Uw Advertentie ?
Hier Uw Advertentie ?
Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!

Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !