HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Blue Smoke Barbecue Specerijen

Wat van ver komt is lekker. Dat geldt zeker voor de specerijen die al sinds eeuwen uit verre oorden worden gehaald om onze dagelijkse kost op te vrolijken, al is het alleen maar door de broodnodige variatie.

Specerijen zijn een verrijking van onze keuken. Probeer je het leven eens voor te stellen zonder specerij. Zonder peper. Zonder kaneel. Zonder laurierblad. Wat dacht je van witbier zonder koriander? Probeer eens een echt lekkere rode kool te maken zonder kruidnagel...

Zoals ook al elders opgemerkt, door toevoeging van kruiden en specerijen kunnen we onze BBQ gewoon extra lekker maken. Maar we kunnen ons BBQ feest er ook een bepaald thema door meegeven. Bijvoorbeeld Chinees, Thais, Amerikaans. Of lekker spetterend Mexicaans!

Foto van Juanitas Originele Indiase Specerijen Blik - door Blue Smoke BBQ. Juanitas Originele Indiase Specerijen Blik
Peper (1) - Peper Korrels

KLIK HIER voor Meer Info over Peper Korrels Van alle specerijen zijn Peper Korrels zonder twijfel de bekendste. Al sinds eeuwen vindt peper haar weg naar alle landen ter wereld. Peper is dan ook te vinden in vrijwel iedere keuken, pal naast het zout.

Het mengsel van Peper en zout kan gerust beschouwd worden als de Moeder van Alle Dry Rubs.


Peper (2) - "Spaanse" Pepers (Chiles)

Naast peperkorrels hebben we natuurlijk ook nog de uitgebreide botanische familie van de "Spaanse" Pepers of Chiles.
Mosterd

Geel Mosterd Zaad Witte Mosterd (Brassica Alba) en Gele Mosterd (Brassica Hirta) komen oorspronkelijk waarschijnlijk uit Zuid-Europa maar groeien tegenwoordig zowat wereldwijd.

De kleur van de zaadjes varieert van wit tot licht-bruin.

Bruin Mosterd Zaad Zwarte Mosterd (Brassica Nigra) en Bruine Mosterd (Brassica Juncea) komen oorspronkelijk uit respectievelijk het Midden Oosten en Azië (uit de uitlopers van de Himalaya?).

De zaadjes zijn zwart tot donker-bruin, ze zijn wat kleiner dan de witte of gele mosterd zaadjes, en zijn sterker van smaak.

Mosterd zaadjes kunnen worden geplet voor mosterd-olie of gemalen en gezuiverd tot de alom bekende Mosterd pasta.

Gemalen mosterd zaad wordt ook veelvuldig toegepast in curries, en combineert heel goed in dry rubs voor kip en varkensvlees.

Geel Mosterd Poeder Naast de zaadjes en de pasta, is Mosterd ook te koop als kant en klaar gemalen Mosterd Poeder. Echter, ik maal de mosterd liefst zelf in onze vijzel tot vers poeder, dat vind ik nu eenmaal veel lekkerder!

Mosterdpoeder is vrij reukloos. Het aroma van de Mosterd komt pas vrij als het poeder een paar minuten met water in aanraking is geweest.


Juancho's BBQ Tip
Mosterd zaadjes roosteren is heel gemakkelijk!
Verwarm een koekenpan op half hoog vuur, spreid twee of drie eetlepels mosterd zaadjes uit over de bodem, en hou ze in beweging tot ze beginnen te poffen.
Voegt heerlijke smaak en variatie toe aan je barbecue salade!
Koriander (Cilantro)

Koriander Zaadjes Koriander (Coriandrum Sativum) komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en wordt ook wel "Chinese Peterselie" of "Mexicaanse Peterselie" genoemd.

In de Indiase keuken heet het "Dhania".

In de Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse keuken wordt Koriander voornamelijk als vers kruid toegepast, en wordt het "Cilantro" genoemd.

In Europa (en waarschijnlijk ook in de Verenigde Staten?) verwijst de naam Koriander over het algemeen naar de gedroogde zaden die al sinds eeuwn uit de Orient geimporteerd worden.

De smaak van het gedroogde zaad ("Koriander") is scherp, zoetig, met een vleug citrus, en is niet zo sterk en "zeep-achtig" als de smaak van het verse kruid ("Cilantro").

Gemalen Koriander voor gebruik in Barbecue Dry Rub De gemalen koriander zaden zijn een belangrijk bestanddeel van vele curries, en zijn ook algemeen toepasbaar in dry rubs voor de barbecue.

Ik vind Koriander met name lekker bij lamsvlees. Malen doe ik gewoon in onze simpele vijzel.

Verder heb ik me ooit in de brouwerij te Hoegaarden laten vertellen dat Koriander samen met sinaasappelschillen een belangrijk ingrediënt is bij de bereiding van het originele Hoegaarden Witbier. Niet onbelangrijk, dus!

Komijn

Komijn Zaadjes Komijn heeft een specifiek aroma en is vooral erg populair in de keukens van India en Mexico. Daarnaast wordt Komijn ook veel gebruikt in het Midden Oosten, Noord-Afrika, Indonesië en China.

In India wordt Komijn - "Jeera" - veel in curries toegepast. In Indonesië heet het "Djinten".

Komijn zaadjes lijken qua vorm en kleur veel op venkel zaadjes, maar zijn net een maatje kleiner.

Persoonlijk vind ik vers gemalen komijn poeder vooral erg lekker in combinatie met lamsvlees.

Kaneel

Kaneelstokjes Kaneelstokjes zijn opgerolde stujes bast van de Kaneel Boom.

Het wordt gebruikt in vele zoete gerechten, maar ik vind het ook lekker op kip en lamsvlees.

Gemalen kaneel is ook een belangrijk ingrediënt in vele soorten curries en in Chinees Vijf Kruiden Poeder.

Kruidnagel

Kruidnagel Kruidnagels zijn gedroogde bloemknopjes en hebben een bijzonder aromatische smaak.

Oorspronkelijk uitkomstig uit Indonesië wordt het tegenwoordig wereldwijd toegepast, vooral in de Indiase keuken.

Gedroogde en gemalen Kruidnagel is een belangrijk ingrediënt in vele soorten curries en in Chinees Vijf Kruiden Poeder.

Kruidnagel is erg sterk van smaak en moet spaarzaam toegepast worden.

Laurierblad

Laurierblad Vers of gedroogd Laurierblad wordt in de keuken toegepast vanwege haar fijne smaak en geur.

Vers geplukt blad krijgt na een paar weken drogen een sterker aroma.

Het wordt wereldwijd toegepast in soepen, stamppotten, (stoof)vlees gerechten en groenten schotels.

Ster Anijs

Ster Anijs Ster Anijs of "Chinese Ster Anijs" lijkt qua smaak veel op de "Europese" Anijs.

Ster Anijs komt uit China en groeit aan een groenblijvende middelgrote boom. De vrucht peulen vormen een ster, vandaar de naam.

Gemalen Ster Anijs is een belangrijk ingrediënt in vele soorten curries en in Chinees Vijf Kruiden Poeder.

Venkel

Venkel Zaadjes

Venkel zaadjes lijken qua vorm en kleur veel op komijn zaadjes, maar zijn net een maatje groter.

In India is gemalen Venkel - "Saunf" - een belangrijk ingrediënt in vele soorten curries. Venkel is ook een van de ingrediënten in Chinees Vijf Kruiden Poeder.

Gember

Gember, zoals wij het kennen, is de uitloper (rhizoom) van de Gember plant (Zingiber Officinale), een vaste plant uit China. Tegenwoordig wordt Gember ook verbouwd in heel Zuid-Oost Azië, India, West Afrika, en de Cariben.

In India is gedroogde en gemalen Gember - "Adrak" - een belangrijk ingrediënt in vele soorten curries. Ook in de Indonesische keuken is Gember - "Djahé" - een belangrijke smaakmaker.

In China wordt Gember soms toegepast in Chinees Vijf Kruiden Poeder.

Gember wordt verkocht als verse Gember wortel en als Gember poeder. Let er bij vervanging in recepten op dat de smaak en sterkte van Gember wortel en Gember poeder nogal verschillen!

Piment

Piment korrels zijn in feite de gedroogde onrijpe vruchten van een Jamaicaanse plant genaamd "Pimenta Dioica".

Piment wordt ook wel Jamaicaanse Peper genoemd. De Engelse benaming "Allspice" duidt op de combinatie van smaken die in deze korrels verenigd zijn, waaronder de aromas van Kruidnagel, Peper, Kaneel en Nootmuskaat.

Piment wordt verkocht als hele korrels (de gedroogde vruchten) of als poeder. Het poeder verliest snel smaak en kracht, daarom is het beter om de hele korrels te kopen en die thuis vers te malen.

Piment is een van de belangrijkste ingrediënten in de Caribische keuken. Het is het voornaamste bestanddeel in de Jamaicaanse "Jerk".

Piment is een zeer bruikbaar ingrediënt in barbecue sauzen en dry rubs.

Sesam Zaadjes

De Sesam is een bloeiende plant (Sesamum Indicum), tot een meter hoog, en wordt geteelt om de lekkere zaadjes.

De Sesam plant stamt waarschijnlijk uit Afrika, maar groeit tegenwoordig in zowat alle tropische landen wereldwijd.

De zaadjes hebben een lekkere noten-achtige smaak, ietsje bitter, en zijn rijk aan gezonde meervoudig onverzadigde olie.

Sesam zaadjes worden door de bakker gebruikt om de bovenkant van het brood mee op te vrolijken. Daarnaast worden (gemalen) sesam zaadjes ook in producten zoals Sesam-Crackers toegepast.

Ook bij de barbecue kunnen Sesam Zaadjes goede diensten doen als garnering en smaakmaker.

Keep Smokin' !