Beenham Roken
Kost even tijd, maar dan heb je ook wat!
De hele varkenspoot in dit barbecue recept is eerst 16 uur ondergedompeld in een kruidige pekel. Daarna hebben we deze hele beenham bijna tien (10!) uur warm gerookt met brokken eiken hout in de gesloten barbecue. Door indirect grillen krijg je deze hele achterham mooi gaar zonder de buitenkant in een verkoolde mummie te veranderen. Het resultaat is 7.5 kilo fantastische in de barbecue gerookte beenham!
Ingrediënten
Voor dit warm gerookte varkenspoot recept heb je de volgende ingredienten nodig:
6 - 8 kilo |
8 liter |
paar flesjes |
Varkenspoot, bot er in, vel er aan; |
Gekruide Pekel volgens recept |
Barbecue Wijn |
Gekruide Pekel
Ofschoon niet echt een marinade in de normale zin van het woord, zijn de handelswijze en het resultaat
van dit soort pekels het zelfde:
Je legt het vlees er een aantal uren in, en de smaak wordt aanzienlijk verbeterd!
Bereidingswijze
Voorbereiding van het Vlees
- |
Maak 8 liter pekel volgens het Blue Smoke Gekruide Pekel recept; Laat afkoelen; |
- |
Was de varkenspoot onder koud stromend water, waarbij je alle losse stukjes vlees, bot en vet verwijdert; |
- |
Doe het vlees in een afsluitbare plastic bak of roestvrij stalen pan en giet de Gekruide Pekel er bij; Sluit af en laat rusten in de koelkast; (In de winter kan dat ook buiten zijn, maar pas op voor honden of katten... ;-) |
- |
Deze varkenspoot, met alles er op en er aan 7.5 kilo zwaar en zo'n 15 centimeter dik, heb ik zestien uur in de koelkast laten pekelen; Na die zestien uur heb ik het vocht afgegoten en het vlees met de specerijen terug in de koelkast gezet; |
- |
Dep het vlees droog voor het de barbecue op gaat; De overblijvende specerijen gaan in de lekbak in de barbecue. |
Voorbereiding van de BBQ
Als je wat meer vlees wilt barbecuen, dan heb je een zo groot mogelijk grill oppervlak nodig. Om dit te bereiken splits ik het onderste rooster (het "kolenrooster") in twee delen: een klein deel voor de kolen en de rest om het vlees indirect boven te kunnen roosteren.
Hoe dit precies in z'n werk gaat staat uitgebreid beschreven op de pagina genaamd "Juancho's Split Grill".
Dagboek van een Roker...
Hierbij een verslag - van dag tot dag - van deze winter barbecue.
Donderdag
Op donderdagmiddag heb ik bij de slager de vooraf bestelde varkenspoot opgehaald.
Deze "poot" betreft een gedeelte van de achterpoot en bilpartij, van het enkelgewricht tot halverwege het dijbeen, met een totaal gewicht van dik 7.5 kilo.
Thuis eerst gecontroleerd of mevrouw onder het Weber deksel past ('t ken net!) daarna laten rusten in de koelkast.
Vrijdag
Op vrijdagmiddag heb ik 8 liter kruidige pekel gemaakt volgens recept, en af laten koelen.
Op vrijdagavond laat heb ik de varkenspoot uitgepakt. Ze was mooi schoon, maar toch maar even afgespoeld onder de koude kraan.
Om 24:00u heb ik de koude gekruide pekel overgegoten in een plastic bak, de varkenspoot daar in ondergedompeld, deksel dicht, terug in de koelkast.
Zaterdag
Om 16:00u heb ik het pekel vocht afgegoten, kruiden en specerijen blijven in de bak. Deksel dicht, terug in de koelkast.
Zondag
Dé dag. Vandaag gaat het gebeuren!
Geloof het of niet: op deze zondag ben ik om kwart over zeven opgestaan! ("vroeger" kwam ik rond deze tijd pas thuis...)
Buiten is het donker, mistig en koud. Kortom:
écht lékker bárbecue weer!
07:30u |
Ik haal eerst de plastic bak met de varkenspoot uit de koelkast; Deksel er af, kan ze alvast een beetje op temperatuur komen; |
07:50u |
Terwijl ik een vol schoorsteentje met briketten aansteek geven de vogels in de buurt een adembenemend concert; |
08:00u |
Ik maak mijn dikke Weber
klaar voor de combinatie van indirect grillen
en warm roken
volgens mijn eigen methode;
|
08:15u |
Gloeiende houtskool briketten uit het aanmaak-schoorsteentje boven op het rookhout
in het kolenbakje gekiept;
|
08:20u |
De buiten temperatuur is 7 graden celsius, het is windstil;
|
08:35u |
Barbecue deksel dicht;
|
10:41u |
Temperatuur barbecue 296F;
Barbecue deksel geopend, de varkenspoot ziet er mooi bruin uit,
lijkt een beetje gekrompen en is ronder geworden;
|
10:44u - Indirect grillen van een hele varkenspoot in een kogel barbecue.
10:46u |
Barbecue deksel weer dicht;
|
18:07u |
Temperatuur barbecue 271F;
|
18:11u - Deze hele varkenspoot is na bijna 10 uur indirect grillen door en door gaar geworden.
19:07u |
Vlees aangesneden, het dampt nog steeds;
|
Suggestie van de PitBoss:
Warm Gerookte Hele Beenham (Fricandeau), pittige Dijon Mosterd, zachte Honing Mosterd, vers afgebakken Ciabatta, geserveerd met Juanita's Amerikaanse Koolsla en South Beach Coleslaw.
Ricardo's Barbecue Wijnen
Binnen ons vriendenclubje hebben we allemaal onze specialiteiten. Ricardo, onze vinoloog, heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt... Hij reist de wereld over op zoek naar mooie wijnen, en weet ons bij de barbecue steeds weer te verbazen met een treffende keuze.
Bij deze barbecue van zacht gerookt varkensvlees kan Ricardo het volgende aanraden:
- |
Een niet te zware rode wijn, bijvoorbeeld
een Beaujolais zoals de
|
- |
Of een mooie "vettige" Chardonnay zoals de
|