Duitse Bier Mosterd Marinade
Deze sterke marinade is in feite een dunne paste waarmee je het barbecue vlees kunt insmeren. Dit is geen dry rub maar een wet rub! Handig voor grote stukken vlees zoals een hele kalkoen.
Als je een hele kalkoen zou willen marineren dan heb je een buitengewoon grote hoeveelheid marinade nodig om de kalkoen in onder te dompelen. Dat is een relatief duur verhaal, en die liters marinade gooi je waarschijnlijk na het marineren gewoon weg.
Dit bezwaar kun je verminderen door de kalkoen met een kleinere hoeveelheid marinade samen in een goed afsluitbare en waterdichte plastic zak te doen en die zak met inhoud regelmatig te keren, te schudden en te masseren. Dat werkt niet slecht, maar zo'n goed afsluitbare en waterdichte plastic zak moet je wel hebben.
Oplossing: Wet Rub
Er bestaat een simpelere oplossing: maak een wet rub. Een wet rub is niets anders dan een sterke marinade die de consistentie heeft van ergens tussen yoghurt en pindakaas zoadat je het vlees er mee in kunt wrijven.
Omdat een wet rub tijdens het intrekken aan het vlees moet blijven plakken, moet een wet rub minder vloeibaar en meer geconcentreerd zijn dan een marinade waar het vlees als het ware in rond zwemt.
Wet Rub Ingrediënten
Voor dit Duits Bier Mosterd Marinade Recept gebruik je de volgende ingredienten:
2 eetlepels |
2 eetlepels |
3 eetlepels |
1 eetlepel |
1 kopje |
2 eetlepels |
1 eetlepel |
1 theelepel |
1 theelepel |
1 theelepel |
1 theelepel |
Olijfolie |
Bier (de rest drink je lekker op!) |
Mosterd (liefst Duitse...) |
Mosterdzaad (half grof gemalen) |
Verse Peterselie (fijn gehakt) |
Zwarte Peperkorrels (half grof gemalen) |
Gedroogde Thijm |
Paprikapoeder (liefst Duitse "edelsuss") |
Currypoeder |
Zout, of naar smaak *) |
Suiker |
*) Wij zijn niet zo zout aangelegd. Een theelepel zout voor een hele kalkoen lijkt misschien niet zo veel, maar onze ervaring is dat door de in de barbecue toegevoegde rooksmaak je met minder zout toe kunt.
Bovenstaande hoeveelheden leveren ongeveer een kop marinade op, genoeg om een kalkoen van 3 tot 4 kilo even lekker mee in te wrijven.
Bereidingswijze
Deze lekkere Duitse Bier Mosterd marinade maak je als volgt:
- |
Doe alle ingrediënten bij elkaar en mix grondig; |
- |
Wrijf het vlees hier grondig mee in (ik gebruik zelf hiervoor liefst mijn schone blote handen) en laat het er minstens 1 uur in marineren, maar liever een hele nacht; |
- |
Keer het vlees tijdens het marineren een paar keer om en wrijf de wet rub nog eens na; |
- |
Wij wrijven het vlees niet droog voordat het de BBQ op gaat. Dat vinden we zonde van de smaak en omdat we altijd minstens twee uur indirect roosteren krijgt de vel van de kip of kalkoen ruim de tijd om in de barbecue te drogen en lekker bruin en knapperig te worden. |
Suggestie van de PitBoss
Oorspronkelijk gebruikten wij dit wet rub recept voor onze warm gerookte kerstkalkoen. Het aroma van deze marinade combineert erg goed met de rooksmaak uit de barbecue, dus tegenwoordig gebruiken we ze ook voor kip en varkensvlees.
Duitse Kalkoen Barbecue
Voor onze traditionele Blue Smoke "Turkey Burn" winter barbecue feest van 2009 hadden wij gekozen voor het thema "Duitsland".
Daar hoort natuurlijk een echt Duits kalkoen recept bij!