Gruenkohl
Hartig Barbecue Bijgerecht
Dit Duitse Gruenkohl recept is een hartig groentengerecht dat erg lekker combineert met de eerlijke Belgische, Nederlandse en Duitse barbecue gerechten op deze Blue Smoke BBQ website. We gebruiken hier een zogenaamde Gele Savooiekool die we met gebakken ui en spekblokjes opvrolijken. In dit Duits recept vervolmaakt creme fraiche de smaakbeleving.
We maken altijd meteen een behoorlijke hoeveelheid van dit groentengerecht, want de groene kool die we over hebben smaakt de volgende dag nog steeds erg lekker bij de koteletten of bal gehakt.
Gruenkohl Recept Ingredienten
Voor dit "Grünkohl rezept" oftewel Groene Kool recept heb je de volgende ingredienten nodig:
1 |
1 |
100 gram |
2 eetlepels |
1/2 theelepel |
1/2 theelepel |
1/4 liter |
50 ml |
Savooiekool (Groene Kool) |
flinke Ui (gesnipperd) |
Spek (in kleine stukjes / reepjes) |
Varkensvet (Alternatief: ganzenvet of boter) |
Nootmuskaat (vers geraspt) |
Zwarte Peper (vers gemalen) |
warme Bouillon (van dubbele sterkte) |
Creme Fraiche |
De Savooiekool wordt ook wel Groene Kool genoemd en bestaat in drie varianten waarvan wij de bolvormige "gele" gebruikt hebben.
Gruenkohl Bereidingswijze
1. |
Haal de 2 of 3 buitenste bladeren van de kool die er waarschijnlijk niet zo goed uitzien, gooi ze weg;
|
2. |
Smelt het vet in een flinke braadpan, en bak de spekblokjes op een rustig vuurtje tot ze wat donkerder beginnen te kleuren;
|
3. |
Voeg de gesnipperde ui toe en fruit op matig vuur tot de ui glazig begint te worden;
|
4. |
Als de uit glazig begint te worden wordt het tijd om de groene kool toe te voegen;
|
Hier is goed te zien dat onze Savooiekool van binnen lichtgroen tot geel is!
5. |
Voeg de bouillon toe, schep goed om in de pan; |
6. |
Laat de kool op laag vuur twee uur stoven; |
Tijdens het stoven slinkt de Savooi tot de helft.
7. |
Roer de creme fraiche door de kool, schep goed om;
|
Tip: Als je deze Duitse groene kool weer opwarmt, zorg dan dat hij niet meer aan de kook komt, anders loop je kans dat de creme fraiche gaat schiften.
Suggestie van de PitBoss:
Duitse Grünkohl combineert uitstekend bij barbecue varkensvlees en barbecue gevolgelte.
Bijvoorbeeld:
Gepekeld en Warm Gerookt Spek
Dit gepekeld en warm gerookt spek is - in plakjes en met een beetje mosterd - een lekkernij op een stukje roggebrood.
Smaakt natuurlijk ook geweldig bij de zuurkool!
Warm Gerookte Varkenshielen
Een echt Brabants Hammetje! De varkens hielen in dit barbecue recept zijn eerst ingewreven met een lekkere pittig-zoete mosterd-rub, en daarna dik drie uur warm gerookt met eiken hout.
Blue Smoke Highway Chicken
Kip... Stel je voor dat je je kip van de Leuvensesteenweg of de Edammerdijk moet schrapen nadat er eerst vijf vrachtwagens en een auto met caravan over heen zijn gegaan...
Duitse Kalkoen Barbecue
Voor ons traditionele Blue Smoke "Turkey Burn" winter barbecue feest van 2009 hadden wij gekozen voor het thema "Duitsland". Daar hoort natuurlijk een echt Duits kalkoen recept bij!
Barbecue Technologie...
Duitse Grunkohl smaakt voortreffelijk bij barbecue vlees. Hier vindt u informatie over barbecue "technologie", indien nodig: