HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Gruenkohl

Hartig Barbecue Bijgerecht

Dit Duitse Gruenkohl recept is een hartig groentengerecht dat erg lekker combineert met de eerlijke Belgische, Nederlandse en Duitse barbecue gerechten op deze Blue Smoke BBQ website. We gebruiken hier een zogenaamde Gele Savooiekool die we met gebakken ui en spekblokjes opvrolijken. In dit Duits recept vervolmaakt creme fraiche de smaakbeleving.

We maken altijd meteen een behoorlijke hoeveelheid van dit groentengerecht, want de groene kool die we over hebben smaakt de volgende dag nog steeds erg lekker bij de koteletten of bal gehakt.

Foto van Gruenkohl recept door Blue Smoke BBQ.


Hier Uw Advertentie ?

Gruenkohl Recept Ingredienten

Voor dit "Grünkohl rezept" oftewel Groene Kool recept heb je de volgende ingredienten nodig:

1
1
100 gram
2 eetlepels
1/2 theelepel
1/2 theelepel
1/4 liter
50 ml
Savooiekool (Groene Kool)
flinke Ui (gesnipperd)
Spek (in kleine stukjes / reepjes)
Varkensvet (Alternatief: ganzenvet of boter)
Nootmuskaat (vers geraspt)
Zwarte Peper (vers gemalen)
warme Bouillon (van dubbele sterkte)
Creme Fraiche

Groene kool of Savooiekool. De Savooiekool wordt ook wel Groene Kool genoemd en bestaat in drie varianten waarvan wij de bolvormige "gele" gebruikt hebben.

Gruenkohl Bereidingswijze

1.

Haal de 2 of 3 buitenste bladeren van de kool die er waarschijnlijk niet zo goed uitzien, gooi ze weg;
Haal de volgende losse bladeren van de kool tot u een compacte en dichte bol over houdt;
Was de losse bladeren die gaaf en fris zijn, en snij ze in stukken van 2 tot 3 cm;
Was de bol, verwijder het hart (de stronk) en snij in stukken van maximaal 3cm groot;

2.

Smelt het vet in een flinke braadpan, en bak de spekblokjes op een rustig vuurtje tot ze wat donkerder beginnen te kleuren;
Tijdens het bakken regelmatig omscheppen;


Spek en Ui

3.

Voeg de gesnipperde ui toe en fruit op matig vuur tot de ui glazig begint te worden;
Tijdens het fruiten de ui doorlopend omscheppen;

4.

Als de uit glazig begint te worden wordt het tijd om de groene kool toe te voegen;
Voeg ook de gemalen peper en nootmuskaat toe, en roerbak de kool even op matig vuur; Zorg hierbij dat je de spekblokjes en de ui goed van de bodem naar boven haalt;


Groene Kool of Savooiekool Stoven. Hier is goed te zien dat onze Savooiekool van binnen lichtgroen tot geel is!

5.

Voeg de bouillon toe, schep goed om in de pan;

6.

Laat de kool op laag vuur twee uur stoven;


Groene Kool of Savooiekool Stoven Tijdens het stoven slinkt de Savooi tot de helft.

7.

Roer de creme fraiche door de kool, schep goed om;
Breng eventueel op smaak met wat meer peper, indien gewenst;
De Gruenkohl is nu klaar om op te dienen, maar hij is ook heel goed een paar dagen in de koelkast te bewaren


Tip: Als je deze Duitse groene kool weer opwarmt, zorg dan dat hij niet meer aan de kook komt, anders loop je kans dat de creme fraiche gaat schiften.


Hier Uw Advertentie ?


Suggestie van de PitBoss:


Duitse Grünkohl combineert uitstekend bij barbecue varkensvlees en barbecue gevolgelte.

Bijvoorbeeld:

Gepekeld en Warm Gerookt Spek

Foto van Gepekeld en Warm Gerookt Spek in de Barbecue Rookoven Dit gepekeld en warm gerookt spek is - in plakjes en met een beetje mosterd - een lekkernij op een stukje roggebrood.
Smaakt natuurlijk ook geweldig bij de zuurkool!

Warm Gerookte Varkenshielen

Foto van Warm Gerookte Varkenshielen Een echt Brabants Hammetje! De varkens hielen in dit barbecue recept zijn eerst ingewreven met een lekkere pittig-zoete mosterd-rub, en daarna dik drie uur warm gerookt met eiken hout.

Blue Smoke Highway Chicken

Foto van Blue Smoke Highway Chicken Kip... Stel je voor dat je je kip van de Leuvensesteenweg of de Edammerdijk moet schrapen nadat er eerst vijf vrachtwagens en een auto met caravan over heen zijn gegaan...

Duitse Kalkoen Barbecue

Foto van warm gerookte Duitse Kalkoen Voor ons traditionele Blue Smoke "Turkey Burn" winter barbecue feest van 2009 hadden wij gekozen voor het thema "Duitsland". Daar hoort natuurlijk een echt Duits kalkoen recept bij!



Hier Uw Advertentie ?



Barbecue Technologie...

Duitse Grunkohl smaakt voortreffelijk bij barbecue vlees. Hier vindt u informatie over barbecue "technologie", indien nodig:




Hier Uw Advertentie ?




Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!




Keep Smokin' !