HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Rook Hout

Met Wat Voor Hout Gaan We Roken?

Door brokken rookhout of snippers rookhout toe te voegen aan de houtskool verander je je barbecue in een rookoven en krijg je een extra lekkere rooksmaak aan het voedsel.

Ik heb het nog nooit zelf geprobeerd, maar naar het schijnt kan naaldhout ("kerstbomenhout") doordat het vrij veel hars kan bevatten een niet zo lekkere geur op het voedsel overbrengen. Hoe dan ook, ik gebruik zelf enkel loofhout. Voornamelijk eikenhout en appelhout, soms beukenhout en pruimenhout.


Foto van Brokken Eiken Rookhout door Blue Smoke Barbecue.

De brokken eikenhout op deze foto zijn het perfecte rookhout voor alle soorten vlees. Ander loofbomenhout zoals beuken, appel of pruimen geeft ook een geweldig mooie rooksmaak.


Hier Uw Advertentie ?


Waar Haalt U Uw Rookhout?

Goed rookhout hoeft niet veel te kosten. Je kunt natuurlijk een zakje van die kant en klare Hickory snippers kopen, top of the bill, maar er zijn mooie alternatieven die niets of bijna niets kosten.

Zelf gebruiken we meestal kort gezaagd en gehakt openhaardhout. Werkt prima! En als we een wandeling maken in het bos of buitenaf, en we komen onderweg toevallig langs een pas omgezaagde loofboom, dan liggen er altijd wel wat van die grove spaanders of dikke takken bij die we dankbaar mee naar huis nemen!

Laat Uw Rookhout Rijpen

De voedingssappen en natuurlijke conserveermiddelen in vers gekapt hout kunnen bij het roken een onaangename smaak veroorzaken. Vandaar dat ik alleen hout kan aanbevelen van bomen die minstens zes maanden tevoren gekapt zijn.

Foto van stompjes snoeihout van onze appelboom.

Deze verse stompjes appelhout moeten eerst nog een half jaartje rusten voordat ze als rookhout bruikt kunnen worden. Er zit nu nog te veel groen sap in dit appel hout zodat het nog geen fijne geur aan de rook geeft.Hier Uw Advertentie ?


Rookhout Snippers of Rookhout Brokken ?

Houtsnippers zijn lastig zelf te maken, dus gebruik ik stompjes en brokken rook hout van zo'n drie tot vijf centimeter dik en zo'n acht tot twaalf centimeter lang.

Bijkomend voordeel is dat houtbrokken en stompjes langer branden dan de dunne houtsnippers, waardoor de rookgeur over een langere periode aan het vlees afgegeven wordt.


Belangrijk!

Rook is een smaakmaker die een specifieke smaak aan het eten geeft, net zoals zout en peper.
En zoals je je eten niet te zout of the pikant wil maken, zo wil je het ook niet doordrenken met rooksmaak.

Te veel rook geeft een bittere of teer-achtige smaak op het vlees. Hou het daarom bij een vleugje rook door niet te veel rookhout toe te voegen.Hier Uw Advertentie ?


Rookhout op de Kolen of tussen de Kolen?

Het kan allebei.

Het is echter wel zo dat rookhout tussen de kolen langzamer opbrandt dan rookhout boven op de kolen. Er is dus wat voor te zeggen om je rookhout tussen de kolen te stoppen.

Foto van brokken eiken rookhout voordat de gloeiende houtskool briketten toegevoegd worden. Als ik iets ga roken dat langer dan drie uur duurt, dan zet ik een paar flinke brokken eiken rookhout rechtop in het kolenbakje voordat ik de gloeiende kolen er in kieper.
Hier Uw Advertentie ?


Droog Hout of Nat Hout ?

Nat hout geeft meer rook, zou je denken. Dit is echter niet helemaal waar. Tijdens het verbranden - of smeulen - van nat hout bestaat het grootste deel van de waarneembare "rook" uit natte stoom die gevormd wordt bij de verdamping of "uitkoken" van het water in het hout.

Bij het roken van voedsel zijn wij op de eerste plaats geinteresseerd in de toevoeging van rooksmaak. Stoom voegt geen smaak toe. Aldus, om rooksmaak toe te voegen zou het geen verschil moeten maken of we nat of droog hout toevoegen. Zou je denken...

Voor koud roken is dit waarschijnlijk waar. Echter, bij het warm roken zorgt het water in het natte hout voor een paar factoren die ons een handje kunnen helpen:

-

Droog rookhout boven op een bedje gloeiende houtskool briketten zal te snel opbranden, waarbij een intense doch korte rookontwikkeling zal plaatsvinden die ons voedsel op de grill waarschijnlijk te snel zal passeren om een optimale afgifte van de rooksmaak te bewerkstelligen.

Bij nat rookhout zal het water binnen in het hout de verbranding afremmen, en daardoor de afgifte van de rooksmaak aan het voedsel verlengen, en zo verbeteren.

-

Tijdens het warm roken in een Weber kogel barbecue - en waarschijnlijk in heel veel gesloten ketel barbecues - is het vrij lastig om binnen in de barbecue een matige temperatuur te bewerkstelligen en die voor langere tijd vast te houden.

Terwijl het negatieve effect van een te lage temperatuur op het voedsel meestal eenvoudig te compenseren is door de temperatuur te verhogen en langer met roken door te gaan, heb ik ondervonden dat de negatieve effecten van een te hóge temperatuur onomkeerbaar zijn...

De verhitting en verdamping van het water binnen in het rookhout helpen mee om de temperatuur binnen in de barbecue kamer lager en meer constant te houden, en zodoende de kansen op over-garen of aanbranden te verkleinen.

-

Bij warm roken passeren hete en droge gassen het voedsel. Ook al zijn bij het indirect grillen de kansen op aanbranden kleiner dan bij het zeer hete directe grillen, dan nog zal de buitenkant van het voedsel door de hete gassen uitdrogen.

De toevoeging van natte stoom aan de hete en droge gassen draagt er toe bij dat de buitenkant van het voedsel tijdens het roken niet te veel uitdroogt.

Om deze redenen is het beter om bij warm roken nat hout te gebruiken.

Hier Uw Advertentie ?
Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !