China: Rode Ribben
Nadat ons geslaagde experiment met de Chinese Varkenshielen meer dan geslaagd was, waren deze sappige, zoete, pittige en rokerige Chinese Cha Siu Spareribs een logische volgende stap.
Deze Chinese barbecue varkensribben zijn fel rood gekleurd door de typisch Chinees / Cantonese Cha Siu marinade.
Voor de duidelijkheid: Het typische rode Cantonees / Chinees geroosterd varkensvlees staat bekend als Cha Siu, Cha Sui, Cha Siew, Char Siu, Char Sui, Char Siew, Shao Siu, Shao Sui, Shao Siew, Tsja Siu, Tsja Sui, Tsja Siew, en ongetwijfeld nog meer spelling-varianten die allemaal naar hetzelfde gerecht verwijzen.
We hebben deze Chinese spareribs eerst een nachtje gemarineerd in een Cha Siu marinade, waarna we ze 4 uur - langzaam en kalmpjes aan - warm gerookt hebben bij een vuurtje van houtskool briketten met daartussen wat brokken eiken rookhout.
Hier bij Blue Smoke BBQ roken we onze varkens spare ribs liefst een uurtje of drie à vier bij een gematigde temperatuur - zo tussen de 120 en 160 graden celcius - totdat je het vlees zo van de botjes kunt zuigen zonder de tandjes te gebruiken...
Na 3 uur roken zijn we begonnen met het inkwasten van deze Chinese ribben met onze Blue Smoke BBQ Cha Siu Glazuur totdat zich een mooie dikke glanslaag gevormd had.
Eigenlijk zijn dit baby back ribs. In onze lokale supermarkten en slagerijen ben ik de gewone ("echte") varkens spareribs nog niet tegengekomen.
No worry! Van mijn Amerikaanse vrienden begrijp ik dat dat het zo prima is...
Baby Back Ribs ?
"Baby Back Ribs" zijn een bepaald soort varkensribben, net zoals "Krabbetjes" dat zijn.
Informatie over Varken Spareribs
Klik HIER voor meer informatie over de verschillende soorten varkensribben en wat u er mee kunt doen !
Ingrediënten
Voor dit Chinese barbecue recept voor warm gerookte Cha Siu spare ribs heb je de volgende ingredienten nodig:
1.5-2.5 kg |
1 kop |
1 kop |
Baby Back Ribs of Spare Ribs |
Cha Siu Marinade |
Cha Siu Glazuur |
Bereidingswijze
Spareribs Voorbereiden
Klik HIER voor een speciale pagina waarop we laten zien hoe we hier bij Blue Smoke BBQ onze spareribs optimaal voorbereiden voor een fantastisch barbecue resultaat.
Char Siu Spareribs Marineren
- |
Leg de spare ribs in de Cha Siu Marinade; Hier zie je duidelijk waarom we dit recept Chinese Rode Ribben genoemd hebben... Voor het marineren van platte stukken vlees zoals deze baby back ribs gebruik ik het liefst een ondiepe afluitbare plastic bak; |
- |
Laat het vlees minstens een uur in de koelkast marineren, maar nog liever een hele nacht; Draai de ribben een paar keer om in de marinade - of lepel de marinade er over heen - en zorg dat alle hoekjes en gaatjes goed bedekt zijn; |
- |
Een uur voordat je de spare ribs op het grill rooster denkt te gaan leggen haal je ze uit de koelkast en laat ze alvast wat op temperatuur komen; Op die manier heb je de eerste graadjes warmte al te pakken zonder dat er een vlammetje aan te pas gekomen is! |
Voorbereiding van de BBQ
Als je wat meer vlees wilt barbecuen, dan heb je een zo groot mogelijk grill oppervlak nodig. Om dit te bereiken splits ik het onderste rooster (het "kolenrooster") in twee delen: een klein deel voor de kolen en de rest om het vlees indirect boven te kunnen roosteren:
Juancho's Split Grill
Voor een lagere temperatuur in de barbecue, betere controle over het vuur, én voor een groter grill oppervlak, richt ik mijn barbecue in voor indirect grillen aan één kant volgens de methode die ik Juancho's Split Grill noem.
Hier zie je de benodigdheden voor een mooie barbecue sessie: Chinese Rode Ribben, Juancho's Split Grill, en een mand met brokken rookhout...
Toen de barbecue klaar en goed voorverwarmd was heb ik de spareribs uit de Cha Sui marinade gehaald en ze op het barbecue rooster gelegd boven de druipbak.
Na sluiten van het barbecue deksel heb ik de onderste ventilatie openingen tot 1/4 geknepen. De bovenste ventilatie openingen, in mijn geval in het deksel, blijven ALTIJD geheel open.
Opmerking:
Gooi de overblijvende Cha Siu marinade niet weg. Je kunt er een mooie
Cha Siu Glazuur mee maken!
Warm Gerookte Spare Ribs = Slow Food
Omdat deze slowfood spareribs een aantal uren op een langzaam vuurtje moeten garen - door en door - gebruik ik een elektronische thermometer om de temperatuur in de barbecue in de gaten te houden.
Door de ventilatie openingen onder in de barbecue te openen of the knijpen probeer ik binnen in de barbecue de temperatuur zo ergens tussen de 250 tot 320 graden Fahrenheit te houden (ongeveer tussen de 120 en 160 graden Celsius).
Dit lijkt gemakkelijk...
Spare Ribs Roken
Als die helrode Cantonese spareribs eenmaal in dat zwarte rookoventje zitten dan wordt het tijd om het eens lekker rustig aan te doen.
Neem een drankje, ga zitten, kijk eens lekker naar die sliert blauwe rook, lees wat, kijk nog eens of het vuur niet te hard gaat, doe iets leuks, zet een lekker muziekje op...
Terwijl die ribbetjes liggen te roken: Relax...
Hou de temperatuur in je barbecue in de gaten, maar probeer niet te vaak onder het deksel te kijken. Elke keer dat je de barbecue opent verlies je warmte en duurt het langer voor het voedsel gaar is.
Van de andere kant, als je de tijd hebt, wat kan het jou schelen!
Na ongeveer 1.5 uur warm roken bij een temperatuur van tussen de 135 en 160 graden Celsius (ongeveer 280F tot 320F) heb ik de barbecue geopend om te controleren of alles inderdaad volgens plan verliep.
De ribben en de kolen zagen er prima uit. Ik moest enkel wat water bijvullen in het stoombakje.
We zijn vervolgens verder gegaan met roken bij een wat lagere temperatuur van tussen de 120 en 145 graden Celcius (zo'n 250F tot 290F) boven in de barbecue.
Na 3 uur roken hebben we de eerste laag Cha Sui glazuur saus op de ribben gekwast.
Zoals je ziet op de foto waren de ribben nu wel wat donkerder geworden.
Vanaf dit moment hebben we deze Chinese barbecue ribben om het kwartier met de Cha Sui Glazuur Saus ingesmeerd.
Tijdens dat laatste uurtje roken hebben we de temperatuur in de barbecue tussen de 120 en 130 graden Celsius gehouden (±250F tot 270F).
Chinese Rode Ribben - na 4 uur warm roken.
Aanvallen!
Na 4 uur warm roken staken de eindjes van de botjes duidelijk uit het vlees; een teken dat deze baby back ribs goed gaar waren.
Als we ze langer hadden laten liggen waren ze waarschijnlijk alleen maar droger geworden.
We hebben de Chinese Rode Ribben van de grill gehaald en een kwartiertje op een snijplank laten rusten onder aluminium folie.
Op die manier kunnen de sappen in het vlees zich verdelen zodat het korstje minder droog is.
Na 4 uur indirect grillen en warm roken waren deze Chinese barbecue varkensribben lekker zoet, pittig, mals en sappig.
En het vlees viel zowat van het bot!
Suggestie van de PitBoss:
Chinese Cha Siew Marinade
Iedereen met een beetje barbecue kan het opvallend rode Chinese barbecue varkensvlees gemakkelijk thuis maken! Gemakkelijke originele Chinese marinade uit een pakje!
Chinese Cha Siew Glazuur
Na een paar keer insmeren met deze Chinese glazuur saus krijgt gegrilld varkensvlees zoals koteletten, spareribs en krabbetjes een mooie diep rode glans.
Maleise Rijst met Sjalotten Knoflook en Gember
Dit Maleisische rijst gerecht is een heerlijk zachte compagnon bij uw Aziatische barbecue zoals gegrilde runder saté, geroosterde kip of lamsvlees.
Dit Chinees rood varkensvlees kun je echter ook heerlijk combineren met gewone witte rijst (liefst geurige Pandan of Basmati) en beetgare sperzieboontjes.
Barbecue Technologie...
Hier vindt u informatie over barbecue "technologie", indien nodig: