HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Over Indirect Grillen

Wat is Wat ?

"Grillen"

Mijn prettig gestoorde vrienden grillen er vrolijk op los! In zijn algemeenheid: bij "grillen" wordt de vis of het vlees pal boven een vuur geroosterd, meestal bij vrij hoge temperatuur. Bij dit direct grillen proces wordt de vis of het vlees voornamelijk verhit door de directe stralingswarmte van het vuur.

"Indirect Grillen"

Foto van hele parelhoen (l) en hele kip (r) klaar voor indirect grillen tussen twee vuurkorven Bij "indirect grillen" wordt de vis of het vlees in een afgesloten barbecue in de rookgassen van het vuur geroosterd, bij middel-hoge temperatuur, liefst buiten bereik van de directe stralingswarmte van het vuur.Hier Uw Advertentie ?


Indirect Grillen

Voor indirect grillen heb je een afluitbare grill nodig - zoals bijvoorbeeld een Weber grill - die als een oven de warmte van het vuur binnen houdt.

De afluitbare grill moet voldoende grill rooster oppervlak hebben zodat je de vis of het vlees naast het vuur kunt leggen, zo ver mogelijk weg van de directe stralingswarmte van de rood gloeiende houtskool.

Ook moet door middel van ventilatie openingen of schuiven het vuur (en dus de warmte) binnen in de barbecue goed te regelen (en vooral te temperen!) zijn.

Met deze indirecte grill methode kunnen grotere, dikkere, kwetsbaardere en/of "taaiere" stukken vis of vlees langzaam gaar smoren zonder al te groot gevaar voor aanbranden.Hier Uw Advertentie ?


De "Weber Methode"

Bij aanschaf van mijn Weber kogel barbecue kreeg ik een mooi instructie boekje waarin haarfijn uitgelegd stond hoe je je Weber kunt inrichten voor indirect grillen.

Bij de "Weber methode" gaan de kolen naar twee kanten opzij en er tussen wordt een druipbak met water op het kolenrooster geplaatst. Boven de druipbak leg je de vis of het vlees op het grill rooster.

Standaard Weber inrichting voor indirect grillen met 2 kolenbakjes en een centrale druipbak Bij de Weber worden twee van draad gevormde kolenrekjes geleverd die aan weerszijden in het kolenrooster klemmen, en waar de houtskool briketten netjes achter blijven liggen.

Weber levert ook speciaal gevormde aluminium wegwerp druipbakjes die bij de "kleine" 47cm Weber kogel barbecue precies tussen de met de kolenrekjes gecreëerde vuurkorven passen.

Barbecue ingericht voor Indirect Grillen tussen twee Vuurkorven Als de houtskool briketten er lekker gloeiend in zitten en de druipbak is gevuld met water (of bier?) kan het grill rooster er op en kan het barbecue feest beginnen!Hier Uw Advertentie ?


Juancho's Split Grill

Barbecue ingericht voor Indirect Grillen met groter Rooster Oppervlak en 1 Vuurkorf Bij grotere stukken vlees heb je een zo groot mogelijk grill oppervlak nodig.

Om dit te bereiken splits ik het kolenrooster in twee delen:

1) een klein deel voor de kolen; en

2) een groot deel voor de vis of het vlees.

Juancho's Split Grill
Hoe dit precies in z'n werk gaat staat uitgebreid beschreven op de pagina genaamd "Juancho's Split Grill" die je gemakkelijk kunt vinden door HIER te klikken.
Hier Uw Advertentie ?


"Cowboy Barbecue"

Bij Blue Smoke BBQ passen we het principe van de Cowboy Barbecue toe bij dikke steaks of (onderdelen van) gevogelte.

Cowboy Barbecue

Foto van Cowboy Barbeque door Blue Smoke BBQ. De "Cowboy Barbecue" is een barbecue methode waarbij het vlees eerst wordt aangebraden door direct grillen boven de hete kolen, waarna je het langzaam tot perfektie laat garen door middel van indirect grillen.

Een voorbeeld van Cowboy Barbecue:

Blue Smoke Highway Chicken

Foto van Blue Smoke Highway Chicken Kip... Stel je voor dat je je kip van de Leuvensesteenweg of de Edammerdijk moet schrapen nadat er eerst vijf vrachtwagens en een auto met caravan over heen zijn gegaan...

Hier Uw Advertentie ?

Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !