HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Highway Chicken

Kip... Er moeten minstens duizend manieren bestaan om een kip te bereiden! Echter, soms zijn door omstandigheden je opties een beetje beperkt...

Stel je voor dat je je kip van de Leuvensesteenweg of de Edammerdijk moet schrapen nadat er eerst vijf vrachtwagens en een auto met caravan over heen zijn gegaan...

Geen nood!   Na een uurtje in je barbecue ziet ze er zo uit:


Blue Smoke Highway ChickenHier Uw Advertentie ?

Ingrediënten

De Kip...

Deze Cowboy Barbecue van heerlijke warm gerookte kip is echt heel gemakkelijk te maken. Maar laten we realistisch blijven: Je gaat natuurlijk niet wachten tot je daadwerkelijk een platgereden kip op het asfalt vindt...

Het is veel sneller en gemakkelijker om even naar je lokale supermarkt te gaan,
  - daar je favoriete kip te kopen,
    - de ruggegraat er uit te knippen (wildschaar),
      - de kip te wassen onder de koude kraan,
        - droogdeppen met keukenpapier,
          - openvouwen en platduwen,
            - twee stalen spiesen er door heen te steken
                             om haar plat en opengespreid te houden,
                - kruiden er op, en
                  - hoppah, de grill op.

Het blijft onder ons: je kunt je gasten nog steeds vertellen dat die kip zo plat is omdat je ze die ochtend nog op de Haarlemmerdijk of de Mechelsestraatweg gevonden hebt. Ik kan je verzekeren, je hebt binnen de kortste keren een geweldig gesprek!

Even serieus: Werk met rauw vlees altijd zo hygienisch mogelijk en maak onmiddellijk na afloop alle werkvlakken, handen, messen etc. grondig schoon. Een salmonella besmetting kan dodelijk zijn, en niet alleen voor uw imago als barbecue-specialist...Hier Uw Advertentie ?

Dry Rub

Blue Smoke Highway Chicken, ingewreven met 2 eetlepels Juancho's Mosterd Rub No. 1 Gebruik gerust je eigen favoriete barbeque dry rub. Voor de "platgereden" kip op deze fotos gebruikte ik Juancho's Mosterd Rub No. 1.

In Juancho's Mosterd Dry Rub recept no. 1 gebruik je de volgende ingredienten:

8 Eetlepels
3 Eetlepels
4 Eetlepels
4 Eetlepels
4 Eetlepels
Bruine Basterd Suiker (aangedrukt)
Zeezout, zonder jodium, halfgrof gemalen
Knoflook Poeder
Zwarte Peper, halfgrof gemalen
Mosterd Zaad, geel of zwart, halfgrof gemalen

Doe alle ingredienten in een schaal en meng goed door elkaar.

Gebruik twee of drie eetlepels van deze Mosterd Rub voor elke kilo vlees.

Bovenstaande hoeveelheden leveren ongeveer 1.5 kop dry rub op. Doe de overblijvende rub in een luchtdichte pot of plastic zak. Op een koele en donkere plaats blijft hij maanden goed.Hier Uw Advertentie ?

Bereidingswijze

Voorbereiding van de Barbecue

Barbecue ingericht voor indirect grillen met groter rooster oppervlak Om voldoende rooster oppervlak te hebben voor een plat uitgestrekte kip heb ik mijn kleine Weber ingericht voor indirect grillen met een enkelvoudig kolenbakje zoals op deze foto.

In de lekbak gaat een centimeter water, mag ook wat meer zijn. De liefhebbers vervangen dit water door bier of witte wijn. Idioot of niet, je proeft het verschil.

"Cowboy Barbecue"

Bij Blue Smoke BBQ passen we het principe van de Cowboy Barbecue toe bij dikke steaks of bij kip zoals deze Highway Chicken.

Cowboy Barbecue

Foto van Cowboy Barbeque door Blue Smoke BBQ. De "Cowboy Barbecue" is een barbecue methode waarbij het vlees eerst wordt aangebraden door direct grillen boven de hete kolen, waarna je het langzaam tot perfektie laat garen door middel van indirect grillen.


Hier Uw Advertentie ?

Houtskool Briketten

Wij krijgen hier bij Blue Smoke vrij vaak de vraag of houtskool beter is dan houtskool briketten.

Over Houtskool en Houtskool Briketten

Houtskool Briketten zoals gebruikt door Blue Smoke BBQ. Hier bij Blue Smoke BBQ zijn wij niet tegen losse houtskool, maar bij briketten voelen we ons nu eenmaal comfortabeler.

Lees HIER waarom!


Hier Uw Advertentie ?

Rookhout

Zodra de briketten in de barbecue goed doorgloeien en er een laagje grijze as over ligt, voeg ik op de gloeiende kolen een paar stompjes of brokken doorweekt hout toe van zo'n drie tot vijf centimeter dik en zo'n acht tot twaalf centimeter lang.

Belangrijk!

Rook is een smaakmaker die een specifieke smaak aan het eten geeft, net zoals zout en peper.
En zoals je je eten niet te zout of the pikant wil maken, zo wil je het ook niet doordrenken met rooksmaak.

Te veel rook geeft een bittere of teer-achtige smaak op het vlees. Hou het daarom bij een vleugje rook door niet te veel rookhout toe te voegen.

Vanwege de hoge temperatuur van het houtskool vuur bij het warm roken, en om te voorkomen dat het rookhout te snel op brandt, leg ik het rookhout altijd minstens een paar dagen in een emmer water voordat ik het gebruik.Hier Uw Advertentie ?

We Gaan Roken !

Direct Grillen - Het Vlees Aanbraden

We braden de kip eerst even aan op het grill rooster boven de gloeiend hete kolen.

Leve het keukenpapier en aluminiumfolie! Eerst deppen we de kip goed droog - of zo droog mogelijk - en we vegen we het grill rooster nog even na met een in olijfolie gedrenkt stuk keukenpapier.

Vervolgens gaat de kip met het vel naar beneden boven de kolen. Na een minuutje of zo even checken of zich al een goudbruin braadkorstje begint te vormen. Hierbij zal het gloeiende grillrooster ook donkere strepen op de vel van de kip geprint hebben.

Zodra we tevreden zijn over de kleur van het vel van de kip draaien we de kip om en roosteren we de onderkant - in dit geval de binnenkant - van de kip boven de kolen totdat zich ook daar een mooi grill kleurtje gevormd heeft. afhankelijk van de persoonlijke voorkeur kan dit varieren van licht tot goudbruin.


Indirect Grillen - Het Vlees Garen

Nadat de kip aangebraden is en een lekker kleurtje heeft verhuizen we ze naar het gedeelte boven de lekbak waar ze verder kan garen door middel van indirect grillen.

We beginnen met de vel naar beneden, en - omdat de poten niet zo gauw gaar zijn als het borstvlees - met de poten het dichtst bij de warmte van het vuur.

Sluit het deksel van de BBQ. Zet de ventilatieopeningen in het deksel en in de bodem van de Barbecue helemaal open. Als het goed is komt er binnen een paar minuten een vleug lichtblauwe rook uit de bovenste ventilatieopeningen.

Dit is de tijd om de ventilatieopeningen in de bodem van de barbeque te knijpen om de temperatuur niet te hoog op te laten lopen. Sluit ze helemaal en zet ze dan op de stand "kwart open" . De ventilatieopeningen boven in het deksel van de Weber hou je ALTIJD helemaal open.Hier Uw Advertentie ?

Tijd voor een biertje...

Met de kip aangebraden, het rookhout op zijn plaats, en het deksel dicht, wordt het tijd om het eens even flink kalm aan te doen!

Trek (nog) een biertje open of wijntje, of limonade, maak een lekkere Caballo Negro, ga lekker zitten, en geniet.

Ik kan uren kijken naar die geurige sliert blauwe rook die zich grillig een weg krult door de tuin. Ooh, die heerlijke geur van brandend hout en braaiend vlees...

Klik HIER voor de VOORDELEN van Indirect Grillen & Warm Roken!


Temperatuur in de BBQ

De bedoeling is om het vlees langzaam te laten garen, dus de truc is om het vuur laag te houden zonder het uit te laten gaan.

Check om de tien minuten even of het vuur nog steeds "niet te hoog en niet te laag" gaat. Probeer hierbij het deksel van je barbecue gesloten te houden om onnodig warmteverlies te voorkomen. Echter, in geval van twijfel kun je beter op zeker spelen.

Na een half uur roken wordt het tijd om de platte kip om te draaien. De kant van het vel komt nu boven, maar de poten houden we in de richting van het vuur.

Blue Smoke Highway Chicken tijdens het roken, klaar voor Juancho's Mosterd Glazuur Kijk na drie kwartier roken even onder het deksel om te checken of het niet te hard gaat. Als je de vel van de kip bruin genoeg vindt kun je ze losjes toedekken met aluminium folie.

Probeer verder de verleiding zo veel mogelijk te weerstaan om een kijkje te nemen in de barbecue. Elke keer dat je het deksel opent gaat er veel warmte verloren en wordt het garen van het vlees vertraagd. (Van de andere kant, wat kan het jou schelen dat het wat langer zou duren? Relax!)Hier Uw Advertentie ?

Glazuren / Lakken

Niet dat het echt nodig is, maar bij deze kip heb ik besloten om een laagje glazuur op de kip aan te brengen. Professionals noemen dit ook wel "lakken".

Omdat ik op deze kip al Juancho's Mosterd Rub toegepast had, heb ik hier voor Juancho's Honing-Mosterd Glazuur gekozen.

Roer de ingredienten van de glazuur goed door elkaar en smeer - na drie kwartier roken - alle kanten, hoeken en gaatjes van de kip er ruim mee in. Herhaal dit smeren om de tien minuten zodat zich een dikker laagje glazuur op bouwt op de kip.Hier Uw Advertentie ?

Aanvallen!

Na ongeveer een uur en een kwartier warm roken zonder het deksel te vaak te openen, zou onze kip klaar moeten zijn, dat wil zeggen: door en door gaar.

Blue Smoke Highway Chicken met Juancho's Honing-Mosterd Glazuur Hier bij Blue Smoke BBQ controleren we dit het liefste door een van de poten op het gewricht open te snijden en even binnen te kijken. Bepaalde culinaire puriteinen zullen hier van gruwen, maar in onze eigen achtertuin hebben we daar maling aan...

Om zeker te zijn kunnen we ook een vlees thermometer in het dikste deel van het vlees steken. Zodra een temperatuur van zo'n 80oC (bijna 180oF) bereikt is, dan is het beestje veilig gaar.

Indien inderdaad gaar, haal de kip dan van de barbecue en leg haar op een voorverwarmde ondiepe schaal of een snijplank met lekrand (voor de onherroepelijk vrijkomende vleessappen!), bedek ze losjes met aluminium-folie, en laat haar een kwartiertje rusten alvorens aan te snijden. Dit geeft het vocht en de warmte de kans om zich beter te verdelen in het vlees, en zo smaakt deze kip nog lekkerder!Hier Uw Advertentie ?

Suggestie van de PitBoss:


Deze rook-gegrilde Highway Chicken combineert erg goed met Blue Smoke Barbecue Friet en Juanita's Amerikaanse Koolsla of een andere frisse salade.

Blue Smoke Barbecue Friet

Foto van Blue Smoke Barbecue Friet Als je deze warm-gerookte aardappelen eenmaal geproefd hebt, zul je de verleiding niet kunnen weerstaan om ze te gaan maken zodra je een vrij plekje ziet op het grill-rooster...

Juanita's Amerikaanse Koolsla

Foto van Juanita's Amerikaanse Koolsla Dit is een vrij robuuste salade die enige tijd van tevoren klaargemaakt kan worden. Deze frisse en knapperige mix smaakt absoluut heerlijk bij alles wat er van de barbecue af komt.


Ook rijst smaakt lekker bij gegrillde kip:

Maleise Rijst met Sjalotten Knoflook en Gember

Foto van Maleise Rijst met Sjalotten Gember en Knoflook - door Blue Smoke BBQ Dit Maleisische rijst gerecht is een heerlijk zachte compagnon bij uw Aziatische barbecue zoals gegrilde runder saté, geroosterde kip of lamsvlees.


Hier Uw Advertentie ?

Favoriete Drankjes


Koud bier (!) combineert buitengewoon goed bij elke bar-b-que, zomer en winter. Met een lekkere en goed gekoelde witte wijn, bijvoorbeeld een Chardonnay of Chablis, kun je ook niet fout. Verder is koud mineraalwater met verse citroenschijfjes een uitstekend blusmiddel...

Een fruitige rode wijn is ook goed mogelijk, in de zomer vooral als hij vooraf wat gekoeld is.

Tja, en dan hebben we natuurlijk Rianna en Juanita nog... Die laten zich niet gek maken. Wat er ook op het menu staat, zij houden het liefst bij een rode Rioja of Argentijnse Malbec...
Hier Uw Advertentie ?


Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !