HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Laos

(Galangal, Galanga, Lengkuas, Kha, Lam Keong)

Laos is de rhizoom (wortelstok, uitloper) van een van oorsprong Indonesische plant. De Latijnse naam is Alpinia Galanga. Er zijn vier varianten van Laos, maar de verschillen gaan buiten het bestek van deze website.

Laos is de Indonesische naam van deze specerij. In andere landen is Laos bekend onder de naam Galangal, Galanga, Java Root, Thai Ginger of Siamese Ginger. In Maleisië noemt men het Lengkuas, in Thailand Kha, en de Chinese benaming is Lam Keong.

In veel Tokos en Tropische winkels in België en Nederland kun je verse Laos wortel kopen, in de gewone supermarkten is Laos vaak als poeder te koop.

Foto van verse Laos wortel (ook wel Galangal, Galanga, Java Root of Thai Ginger genoemd) door Blue Smoke BBQ Verse Laos wortel, ook wel Galangal, Galanga, Java Root of Thai Ginger genoemd.


Hier Uw Advertentie ?

Smaak

Ofschoon de smaak van verse Laos een beetje op die van verse Gember lijkt, heeft Laos haar eigen specifieke aroma, een beetje zeepachtig, met een vleug citrus, dennenhars en zwarte peper.

Gebruik in de Keuken

Laos wordt veel gebruikt in heel Zuid Oost Azië, bijvoorbeeld in Maleisische en Indonesische marinades en sauzen (pinda saus!) en in Thaise curries en soepen.

Verse Laos wordt gesneden en gehakt zoals verse Gember en Koenjit. Het snijden van verse Laos gaat gemakkelijker als je eerst de houtige stukjes er uit snijdt.

Natuurlijk mag Laos niet ontbreken bij onze verzameling barbeque specerijen en kruiden. Deze galanga is een mooie smaakmaker in onze marinade sauzen en dressings.

Medicinaal Gebruik

Laos staat bekend als een opwekkend middel, het verbetert de stemming en verbetert het concentratie vermogen. In Aziatische landen wordt het gemengd met citroensap als aphrodasiac genomen.

Hier en daar lees je dat Laos - in grotere hoeveelheden - hallucinaties zou kunnen veroorzaken...
Hier Uw Advertentie ?
Hier Uw Advertentie ?Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!Keep Smokin' !