HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Blue Smoke Barbecue Kip

Het recept en de bereidingswijze van de Blue Smoke Klassieke Barbecue Kip is erg goed. Het geeft je een lekkere kip, lekker sappig, lekker pittig, lekkere rooksmaak. Eenvoudig recept en makkelijke bereidingswijze. Zelfs het borstvlees van ons klassieke warm gerookte kip recept blijft sappig, zeker vergeleken met wat we ooit in de braadpan hebben kunnen bereiken.

Maar kan dat borstvlees misschien nóg sappiger???

Het antwoord is JA. Het borstvlees kan inderdaad nóg sappiger.

Foto van Blue Smoke Barbecue Kip met Aardappelen

Een hele kip grillen is in principe niet moeilijk, maar je moet er rekening mee houden dat een kip twee verschillende soorten vlees heeft. Het witte borstvlees van de kip bevat veel minder vet dan het vlees van de poten, en is veel sneller gaar. Het gevaar: tegen de tijd dat de poten eindelijk gaar zijn, is het borstvlees al lang verpieterd en uitgedroogd.

Zo ver hoeft u het niet meer te laten komen! Zie hier:

Barbecue Kip op de Borst, en in een Schaal

Kippen en kalkoenen dragen hun vet op de rug.

Als we de kip dus met de borst omlaag leggen dan kan het vet van de rug tijdens het warm roken mooi in het borstvlees zakken. Met sappiger borstvlees als resultaat. Als we die borst dan ook nog eens in een platte schaal leggen, dan dampt dat borstvlees tijdens het roken ook nog eens minder uit.

En doordat het borstvlees zich onder bevindt - waar de temperatuur altijd lager is dan boven in onze rookoven - wordt het borstvlees sowieso minder snel gaar, en wordt het verschil in de nodige garingstijd (tussen borstvlees en poten) kleiner. De poten steken we in de richting van de warmtebron, zodat ze maximaal garen.


Hier Uw Advertentie ?

Ingrediënten

Tegenwoordig roken wij onze kippen als volgt.

De Kippen...

Koop een of twee kippen in je favoriete winkel, de poelier, of op de markt.

Was de kip onder koud stromend water, verwijder eventuele losse stukjes. Tegenwoordig laat ik alle te veel aan vel en vet er aan gewoon zitten omdat dat tijdens het warm roken helpt om het vlees sappig te houden.

Dep de kip droog met keukenpapier.

Foto van Blue Smoke Barbecue Kip ingewreven met een Lekkere Dry Rub.Dep de kip een beetje droog met keukenpapier, leg hem in een ruime schaal, en besprenkel hem van binnen en van buiten met je favoriete dry rub.

Leg de kip daarna met de borst omlaag in een ondiepe ovenschaal. Wij gebruiken graag Spaans aardewerk dat de warmte geleidelijk opneemt en lang vasthoudt.

Dry Rub!

Juanita's BBQ Rub USA #1 Een dry rub is een droog mengsel van zout, suiker en specerijen.

Voor onze warm gerookte kip geven gebruiken wij liefst Juanita's BBQ Rub USA #1.

US Flag Mijn vrouw ("Juanita") heeft deze dry rub ontwikkeld op basis van een recept uit een van de prachtige Amerikaanse barbecue boeken van Steven Raichlen.


Hier Uw Advertentie ?

Bereidingswijze

Voorbereiding van de BBQ

Op elke ordinaire kogel barbecue met een verstelbaar ventilatie systeem kun je een of meerdere kippen mooi gaar roosteren door een combinatie van indirect grillen en warm roken. Waar het om gaat is om niet te veel kolen tegelijkertijd te laten branden en tegelijkertijd het ventilatie systeem van je grill te beheersen.

Juancho's Split Grill

Foto van Juancho's Split Grill door Blue Smoke BBQ. Voor een lagere temperatuur in de barbecue, betere controle over het vuur, én voor een groter grill oppervlak, richt ik mijn barbecue in voor indirect grillen aan één kant.

Foto van Blue Smoke Split Grill with EcoBrasa charcoal Voor het warm roken van deze kippen hebben we de rechter helft van de vuurkorf van Juancho's Split Grill gevuld met de koude overgebleven kolen van de vorige barbecue sessie, aangevuld met wat nieuwe briketten en wat brokken rookhout. In de linker helft van de vuurkorf doen we ook wat rookhout, en daar over heen strooien we een stuk of 15 brandende kokosbriketten van EcoBrasa.

We starten dus met niet meer dan een half vuurtje. Dat is warm genoeg voor onze manier van warm roken en indirect grillen. Tijdens het roken zal het vuur zich geleidelijk over de hele vuurkorf verspreiden. Op deze manier kun je gemakkelijk drie tot vier uur roken bij een temperatuur in de ketel van zo'n 150 graden Celsius, zonder kolen aan te vullen.

Houtskool Briketten

Blue Smoke - Houtskool Briketten Wij werken altijd met briketten, en hebben onlangs de kokosbriketten van EcoBrasa ontdekt, waar we goede ervaringen mee hebben. Handig verpakt, mooi vuur, branden lekker geleidelijk, en laten weinig as achter. Alleen nog wat moeilijk verkrijgbaar in de Benelux.

Klik HIER om meer te lezen over HOUTSKOOL BRIKETTEN


Hier Uw Advertentie ?

Klaar voor Warm Roken !


Als de brandende briketten er in zitten leggen het grill-rooster in de barbecue. We zetten een vuurvast bakje met water boven het vuur om de rook in de barbecue tijdens het roken vochtig te houden. Sluit het deksel, en open de ventilatiegaten boven. De onderste ventilatiegaten knijpen we bijna geheel dicht.

Foto van Blue Smoke BBQ Kip op Juancho's Split Grill. Na een minuutje of tien is de barbecue klaar en op temperatuur, en plaats je de ovenschalen met de kippen op de grill naast de vuurkorf. Sluit het deksel, en hou de ventilatiegaten boven geheel open. De onderste ventilatiegaten houden we op een spleetje.


Hier Uw Advertentie ?

Tijd voor een biertje...

Zogauw die kippen er warmpjes bijzitten in je zwarte door kolen aangedreven buiten-magnetron kunnen we kalm aan doen!

Tijd voor nog een lekker koud biertje. Of twee. Ga nu even lekker zitten, en geniet. Ik kan uren kijken naar die blauwe sliert geurige rook die door de tuin kringelt. Niets fijner dan de geur van brandend eikenhout en braaiend vlees...

Klik HIER voor de VOORDELEN van Indirect Grillen & Warm Roken!

Foto van licht rokende barbecue door Blue Smoke BBQ. Tijdens het eerste uur roken moet er steeds een dun sliertje rook uit de barbecue blijven komen zoals op de foto hier boven.

Als je een dikke rookwolk ziet dan gaat het te hard en moet je de onderste schuif nog een beetje verder knijpen. Als het kringeltje rook wegvalt dan kan het zijn dat je vuur aan het doven is omdat de schuif te ver dicht staat. Kijk in dat geval even onder het deksel om te checken hoe het er voor staat. Daarmee geef je gelijk een scheut zuurstof om het vuur weer aan te wakkeren.

Probeer verder de verleiding zo veel mogelijk te weerstaan om een kijkje te nemen in de barbecue. Elke keer dat je het deksel opent gaat er veel warmte verloren en wordt het garen van het vlees vertraagd. (Van de andere kant, wat kan het jou schelen dat het wat langer zou duren? Relax!)


Hier Uw Advertentie ?

BBQ Kip met Kruidige Aardappel Partjes

Als we dan toch vlees aan het roken zijn, waarom dan niet meteen de aardappelen er bij?

Voor de barbecue sessie op deze fotos hebben we een ruime kilo vastkokende aardappelen goed gewassen en in partjes gesneden. Die hebben we 8 minuten voorgekookt zodat ze half gaar waren. (zout deze keer niet vergeten...)

De hete aardappelpartjes hebben we gedroogd en besprenkeld met 2 eetlepels olijfolie, waarna we er een paar flinke eetlepels fijngehakte dragon, rozemarijn en knoflook door gemengd hebben. Nog wat vers gemalen zwarte peper uit de grove molen er over en, voila!

Foto van Blue Smoke BBQ Kip met Gekruide Aardappels en Sjalotten. Toen de kip ongeveer een uur gerookt had hebben we de nog hete kruidige aardappel partjes in de ovenschaal in de jus naast de kip gelegd, samen met nog wat halve sjalotjes. Dat zag er meteen goed uit!


Hier Uw Advertentie ?

Low and Slow

Foto van Blue Smoke Barbecue Kip met Kruidige Aardappelen en Sjalotjes. In totaal hebben deze kippen een dikke drie uur in de barbecue gezeten bij een temperatuur van zo tussen de 140 en 160 graden Celsius. Ze waren mooi bruin en gaar.


Hier Uw Advertentie ?

Tijd om aan te vallen...

Foto van Blue Smoke Barbecue Kip op de Snijplank. Na drie uur warm roken hebben we de kip uit de barbecue gehaald, op een houten snijplank gelegd, en losjes bedekt met aluminium folie zodat de vleessappen zich nog een beetje kunnen herverdelen.

Foto van Blue Smoke Barbecue Kip met Gekruide Aardappel Partjes. Daarna hebben we de kip in stukken gesneden en samen met de warm gerookte kruidige aardappel partjes geserveerd.Hier Uw Advertentie ?


Suggestie van de PitBoss:


Juanita's Amerikaanse Koolsla

Foto van Juanita's Amerikaanse Koolsla Dit is een vrij robuuste salade die enige tijd van tevoren klaargemaakt kan worden. Deze frisse en knapperige mix smaakt absoluut heerlijk bij alles wat er van de barbecue af komt.Hier Uw Advertentie ?


Favoriete Drankjes


Koud bier (!) combineert buitengewoon goed bij elke barbecue, zomer en winter. Verder is koud mineraalwater met vers gesneden schijfjes citroen of limoen een uitstekend blusmiddel...

Tja, en dan hebben we natuurlijk Rianna en Juanita nog... Die laten zich niet gek maken. Wat er ook op het menu staat, zij houden het bij rode Rioja, of een soepele Malbec...Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !