HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Gepekeld en Warm Gerookt Spek Recept

De laatste keer was de Gepekelde en Warm Gerookte Kerst Kalkoen weer een groot succes. Zodoende kregen wij zin om eens wat meer te gaan doen met gepekeld vlees, en het eerste wat op kwam was Gepekeld en Warm Gerookt Spek. (Het volgende zal wel Gerookte Ham zijn...)

Kenmerkend voor die perfekte kalkoen van de barbecue zijn het sappig borstvlees en de fijne smaak van rook en specerijen. Dat sappige vlees komt denk ik doordat het zout - tijdens het pekelen in het vlees gedrongen - tijdens het roken het vocht in het vlees vast houdt.

Natuurlijk is vochtbehoud bij vet spek roken niet zo kritisch als bij kalkoenborst, maar alleen die mooie smaak is de moeite al waard!

Gepekeld en Warm Gerookt Spek


Hier Uw Advertentie ?

Ingrediënten


Voor dit gepekeld en warm gerookt spek recept heb je de volgende ingredienten nodig:


3-4 pond
2 liter
Spek aan het Stuk ("gepeld en gekant")
Gekruide Pekel, volgens recept
Hier Uw Advertentie ?

Bereidingswijze:

Spek Pekelen:


Het spek pekelen gaat als volgt in zijn werk:

-

Gekruide Pekel Marinade Maak 2 liter Gekruide Pekel volgens recept;

-

Spek aan het stuk, gepeld en gekant (zonder zwoerd) Spoel het spek af onder koud stromend water, verwijder loshangende stukjes vlees of vet, verwijder (eventueel aanwezig) overtollig vet;

-

Spek in de Gekruide Pekel Marinade Leg het vlees in de pekel, sluit pan of bak af, zet weg op een koele plaats (liefst in de koelkast, 's winters kan het ook buiten).

Deze stukken spek waren ongeveer 5cm dik, zonder zwoerd, met een ongeveer 2cm dikke vetlaag. Na 5 uur pekelen resulteerde dit in licht gezouten spek. (Volgende keer geef ik ze een uurtje extra, zie ook Juancho's BBQ Tip hieronder)


Juancho's BBQ Tip: HOE LANG PEKELEN ?

Met de gekruide pekel volgens het aangegeven recept hou ik tegenwoordig voor de duur van het pekelen aan:

1 uur + 1 uur voor elke centimeter dikte van vlees en vet.

Tot noch toe is deze formule me goed bevallen, maar ik moet er bij vermelden dat ik persoonlijk niet zo zout uitgevallen ben. Het is echter verstandig om niet te zout te beginnen, en een beetje voorzichtig te zijn met de duur van het pekelen, want achteraf zout toevoegen kan altijd nog. (een te veel aan zout uit het vlees wegnemen is een ander verhaal...)


Hier Uw Advertentie ?

Juancho's Split Grill

Als je wat meer vlees wil barbecuen, dan heb je een zo groot mogelijk grill oppervlak nodig. Om dit te bereiken splits ik het onderste rooster (het "kolenrooster") in twee delen: een klein deel voor de kolen en de rest om het vlees indirect boven te kunnen roosteren.

Hoe dit precies in z'n werk gaat staat uitgebreid beschreven op de pagina genaamd "Juancho's Split Grill".

Blue Smoke Barbecue - Juancho's Split Grill: Vlambreker gemaakt van aluminium folie Om verbranding door directe straling tegen te gaan plaats ik een vlambreker. Deze maak ik ter plekke van platgevouwen aluminium folie.
Hier Uw Advertentie ?


Spek Roken!

Als de gloeiende kolen, het rookhout en de lekbak er in zitten, doe ik nog een minuutje of tien het deksel op de barbecue zodat het vuur zich kan spreiden en alles van binnen lekker op temperatuur kan komen.

Zodra je een mooie pluim blauwe rook ziet wordt het tijd om de onderste ventilatie openingen te knijpen. De bovenste ventilatie openingen blijven altijd geheel open!

Foto van Gepekeld en Warm Gerookt Spek door Blue Smoke Barbecue Pas als de hele barbecue van binnen door en door warm is gaat het vlees er op. In dit geval had ik naast die twee stukken spek ook nog wat klapstuk in de barbecue.

Door de onderste ventilatie openingen te openen en te knijpen heb ik voor dit spek tijdens het roken de temperatuur in de barbecue zo rond de 150 graden Celcius gehouden (300 graden Fahrenheit).Hier Uw Advertentie ?


Tijd voor een Biertje...

Zogauw dat gepekeld spek op de grill ligt te roken is het tijd om het eens even flink kalm aan te doen!

Blue Smoke Barbecue - Juancho's Split Grill: Water, Vuur, en Bier!!! Trek (nog) een biertje open, ga lekker zitten, en geniet van die fantastische geur van braaiend spek en vers brandend hout.

Klik HIER voor de VOORDELEN van Indirect Grillen & Warm Roken!Warm Gerookt Spek = Slow Food

Omdat dit slowfood Spek een aantal uren op een langzaam vuurtje moeten garen - door en door - gebruik ik een elektronische thermometer om de temperatuur in de barbecue in de gaten te houden.

Blue Smoke Barbecue - Thermometer Door de ventilatie openingen onder in de barbecue te openen of the knijpen probeer ik binnen in de barbecue de temperatuur rond de 150 graden Celsius te houden (ongeveer 300 graden Fahrenheit).

Elk uur heb ik de stukken spek even omgedraaid op het grill rooster.

Foto van Gepekeld en Warm Gerookt Spek in de Barbecue (net omgedraaid)
Hier Uw Advertentie ?


En dan ben je Speksnijder...

Foto van Gepekeld en Warm Gerookt Spek in de Barbecue Rookoven Na een uurtje of vier à vijf warm roken (bij een temperatuur van rond de 150 graden Celsius en zonder de deksel te vaak te openen) zou het Gerookte Spek echt goed gaar moeten zijn.

Je kunt dit checken met een vlees-thermometer die in de dikste delen van het vlees minimaal 80 graden Celcius aan zou moeten geven.

Zelf volg ik de simpele methode: ik snij er gewoon een stuk spek af. Binnen twee seconden heb je alle info die je nodig hebt, zonder twijfel, en je kunt gelijk even voorbroeken...

Foto van Gepekeld en Warm Gerookt Spek van de Barbecue Als het aldus warm gerookte spek inderdaad goed gaar is, breng je het over naar een snijplank en laat het nog een minuut of tien nagaren onder aluminium folie.

Hierbij koelt het spek af naar een eetbare temperatuur, waarbij het ook wat beter gesneden kan worden.

(Het gebruikelijke verhaal dat het sap in het vlees zich dan kan herverdelen en dat het vlees daarom nóg beter smaakt, gaat bij spek - gezien de rondom aanwezige hoeveelheid vet - niet helemaal op . . . )Hier Uw Advertentie ?


Suggestie van de PitBoss:


Dit warm gerookt spek smaakt absoluut heerlijk bij zuurkool of zuurkool stamppot, of bij andere koolsoorten zoals de Duitse Gruenkohl:

Duitse Gruenkohl

Duitse Gruenkohl recept door Blue Smoke BBQ. Dit Duitse Gruenkohl recept is een hartig groentengerecht dat erg lekker combineert met de eerlijke Belgische, Nederlandse en Duitse barbecue gerechten van Blue Smoke BBQ.

Verder is dit gerookt spek - in plakjes gesneden en met een beetje mosterd - een lekkernij op een sneetje donker bruin brood. Koud of warm, bij de maaltijd of als borrel hapje.Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!


Keep Smokin' !