Barbecue Babi Pangang
Dit jaar is het Babi Panggang op de BBQ!
Er zijn minstens honderd varianten van het basis Babi Pangang recept. Wij hebben dit recept voor Babi Pangang op de Barbecue ontwikkeld uit het oorspronkelijke recept van de Indische schoonmoeder van een vriend van ons. Zij maakt het in een braadpan, meer als een soort stoofvlees. Ofschoon het braadpan-recept tot fantastische resultaten leidt, is onze favoriet toch wel de Babi Pangang van echt geroosterd vlees.
Dus hebben we het braadpan-recept aangepast en terug veranderd in Barbecue Babi Pangang: heerlijke Indonesische barbecue!
Babi Pangang Ingedienten | Bereiding | De BBQ | Sauzen | Serveren
In het Maleis betekent "Babi Panggang" (in Nederland verbasterd tot "Babi Pangang") niet meer dan geroosterd varkensvlees. Dit gerecht komt waarschijnlijk uit de Chinese gemeenschap in Indonesie, of uit de Christelijke delen van het land, of beiden.
Om Babi Pangang de Indische versie van Chinees zoet zuur varkensvlees te noemen doet geen recht aan de unieke smaak en heerlijke textuur van dit prachtige voorbeeld van de traditionele Chinees-Indische keuken.
Babi Pangang is tamelijk makkelijk op de barbecue te maken, en je weet niet wat je proeft!
Babi Panggang Ingredienten
Voor dit barbecue babi panggang recept heeft u de volgende ingredienten nodig:
1.5 pond |
1 kop |
1 kop |
1 kop |
1/2 pond |
schijven |
Varkensvlees (liefst niet te mager) |
Indische Zoet Zure Marinade |
Babi Pangang Saus #1 |
Babi Pangang Saus #2 (dikke saus met ui) |
Atjar Tjampoer (of "Tjampur"), uitgelekt |
Ananas (vers of uit blik) |
In principe kun je van bijna elk soort varkensvlees babi pangang maken, zolang het maar niet te mager is. Wij geven hier de voorkeur aan mager spek of varkensbuik, zoals je ook ziet hier op de foto's.
Bereidingswijze
Een babi pangang barbecue gaat als volgt:
Babi Panggang Vlees Marineren
De volgende activiteiten kunt u het best een of twee dagen voor de geplande dag van de barbecue uitvoeren.
- |
Maak de Indische Zoet Zure Marinade volgens het Blue Smoke BBQ Babi Panggang marinade recept; |
- |
Controleer het vlees, verwijder all eventuele losse stukjes, stukjes bot en overtollig vet, en was het vlees onder koud stromend water; |
- |
Doe het vlees in een goed afluitbare bak of plastic zak, en voeg de marinade toe; Zorg dat het vlees aan alle kanten goed in contact is met de marinade; |
- |
Marineer het vlees voor minstens een paar uur, maar liefts een hele nacht of langer. Draai hierbij het vlees regelmatig om zodat het gelijkmatig gemarineerd wordt; |
De Barbecue
Maak je barbecue klaar voor indirect grillen. In principe is elke afsluitbare barbecue bruikbaar, zolang er maar een lekbak in past en het vlees niet direct boven de kolen komt te liggen.
Om een flink stuk vlees te roken vullen we een houtskoolstarter met briketten, 's winters een paar briketten extra. Zogauw de houtskool-briketten in de starter goed branden kiepen we ze in de barbecue.
Hier volgen wat tips en uitleg over hoe we hier bij Blue Smoke BBQ te werk gaan om een mooi resultaat te krijgen:
Juancho's Split Grill
Voor een lagere temperatuur in de barbecue, betere controle over het vuur, én voor een groter grill oppervlak, richt ik mijn barbecue in voor indirect grillen aan één kant.
Over Houtskool en Houtskool Briketten
Hier bij Blue Smoke BBQ zijn wij niet tegen losse houtskool, maar bij briketten voelen we ons nu eenmaal comfortabeler.
Lees HIER waarom!
Over Rookhout - De Barbecue Smaakmaker
Wat voor rookhout? Naaldhout of loofhout? Snippers of Brokken? Nat of Droog?
Ontdek HIER hoe we bij Blue Smoke BBQ met de factor rookhout omgaan!
Let's Smoke!
Als de barbecue smoker eenmaal is ingericht, en de gloeiende kolen en het rookhout zitten er in, en alle ventilatiekleppen boven en onder zijn volledig geopend, dan sluiten we het deksel om het vuur op het gewenste peil te brengen en om de binnenkant van de barbecue op temperatuur te laten komen.
In het begin zal de rook meestal wit van kleur zijn, maar zodra u een mooie sliert blauwe rook (!) uit die Weber ziet komen, dan wordt het tijd om het vuur onder controle te brengen door de ventilatiekleppen in de bodem half dicht te draaien.
De ventilatieklep boven in de barbecue houden we ALTIJD volledig open.
Zodra je klaar bent om het vlees op de barbecue te leggen:
- |
Neem het vlees uit de marinade, gebruik een lepel om de stukjes ui, knoflook en gember van het vlees te schrapen; Hou het vlees gekoeld tot u het daadwerkelijk op de grill legt; |
- |
Gooi de marinade niet weg! Hieruit maak je namelijk de beste Barbecue Saus ter wereld! Verzamel alle ui, knoflook en gember sammen met al het vocht, doe het in een steelpan of dergelijke, en breng het een paar keer aan de kook om het te steriliseren. Bewaar tot je het nodig hebt. |
- |
Als de barbecue goed voorverwarmd is kan het vlees op het rooster boven de druipbak, weg van de directe stralingwarmte van het vuur: |
Stuk spek op de grill, klaar om Babi Panggang van te maken!
Vijf van de Putter!
Het enige wat u nu nog hoeft te doen is lekker uitrusten. En dat mooie stuk vlees heeft ook wel wat rust verdiend!
Neem nog een biertje, een wijntje, of een lekker koel glaasje cola. Ga zitten en geniet van die heerlijke geur van geroosterd vlees vermengd met het aroma van rokend hout.
En kijk naar die sliert Blauwe Rook die vanuit uw barbecue rookoventje de tuin in kringelt. (Of vanaf het balkon de buurt in zweeft...)
De Voordelen van Indirect Grillen en Warm Roken
De combinatie van indirect grillen en warm roken heeft vele voordelen.
Ontdek HIER hoe u o.a. sappiger vlees, malser vlees, en een lekkere rooksmaak krijgt!
Over Barbecue Temperatuur
Hier bij Blue Smoke BBQ houden we doorgaans de temperatuur binnen in de barbecue liefst ergens tussen de 150 en de 180 graden Celsius
Ontdek HIER hoe u dat doet.
Babi Panggang Saus
Voor Babi Pangang is de saus een belangrijk ingredient.
Wij maken twee sauzen: Een dikke saus met veel ui, knoflook en gember waar we het vlees in leggen, en een dunnere saus die we vervolgens over het vlees heen doen.
Voor ons is dit de perfecte Babi Pangang. Echter, als u om wat voor reden dan ook geen zin heeft om twee sauzen te maken, maak dan in ieder geval de dikke saus ("Saus Nummer 2") en doe die over het vlees.
Babi Pangang Saus #1
We noemen dit onze Babi Pangang saus nummer 1 omdat dit de eerste Babi Pangang Saus was die we maakten.
Indische Babi Pangang Saus Recept No. 1
Er moeten minstens honderd variaties zijn op het recept voor Indische zoet zure saus. Dit recept voor babi panggang saus komt van de Indische schoonmoeder van een vriend van ons.
Babi Pangang Saus #2 (ex-Marinade)
We noemen dit onze Babi Pangang saus nummer 2, niet omdat nummer 1 beter is, maar omdat dit de tweede saus was die we voor onze Babi Pangang maakten.
Indische Babi Pangang Saus Recept No. 2 ( met ui )
Het leek ons een goed idee om voor onze BBQ babi pangang de Indische zoet zure marinade na gebruik te bewaren om er een tweede, dikkere babi pangang saus van te maken waar we het vlees bij het serveren in leggen.
Atjar Tjampur en Schijven Ananas
Voor dit recept hebben we de gemakkelijke optie gekozen door kant en klare Atjar Tjampoer uit een pot en ananas uit blik te gebruiken. Laat de pot uitlekken en warm de Atjar op in de magnetron. De schijven ananas kunt u natuurlijk verwarmen op de barbecue grill.
Wanneer Stoppen met Roken?
Na zo'n drie tot vier uur roken bij een temperatuur van tussen de 150C en 180C, zonder het deksel van de barbecue al te vaak te openen, moet dit stuk spek echt door en door gaar zijn.
Je kunt de rooktijd natuurlijk ook bepalen met een vlees thermometer. Zodra het vlees een kerntemperatuur van tegen de 80 graden Celsius bereikt heeft dan kan het er af.
Zelf gebruik ik vaak de simpele methode: snij het vlees tot halverwege in, liefst op een plaats waar je al van plan was om te gaan snijden. Binnen twee seconden heb je alle info die je nodig hebt, zonder enige twijfel.
Zodra u bevestiging heeft dat het vlees goed gaar is kan het van de grill af. Leg het op een snijplank en bedek het met aluminium folie. Laat het vlees een minuutje of tien rusten zodat de interne sappen zich kunnen herverdelen, zodat het nog beter zal smaken!
Babi Panggang Serveren
Wij serveren onze barbecue Babi Panggang graag op de volgende manier.
1. |
Snij het barbecue babi pangang vlees in plakken van minder dan een centimeter dik: |
2. |
Spreid de Indische Babi Pangang Saus Nummer 2 (de dikke saus met veel ui en gember) op een voorverwarmde serveerschaal, en rangschik de plakken vlees netjes boven op de saus: |
3. |
Spreid de voorverwarmde Atjar Tjampur uit over het vlees: |
4. |
Spreid de Babi Pangang Saus Nummer 1 (de dunne rode saus) over de Atjar en het vlees: |
5. |
Spreid de voorverwarmde ananas uit over het vlees: |
Zorg dat elke gast een schijf ananas heeft!
Suggestie van de PitBoss:
Babi Panggang combineert goed met witte rijst, maar voor wie iets speciaals wil zonder al te veel werk:
Maleise Rijst met Sjalotten Knoflook en Gember
Dit Maleisische rijst gerecht is een heerlijk zachte compagnon bij uw Aziatische barbecue zoals gegrilde runder saté, geroosterde kip of lamsvlees.
Gerelateerde Recepten
Indonesische Zoet Zure Marinade voor Babi Pangang
Voor deze zoet zure babi pangang marinade fruiten we eerst een mix van ui, knoflook en gember tot de keuken lekker ruikt. We laten de boel dan eerst afkoelen voordat we het vlees er bij doen.
Indische Babi Pangang Saus Recept No. 1
Er moeten minstens honderd variaties zijn op het recept voor Indische zoet zure saus. Dit recept voor babi panggang saus komt van de Indische schoonmoeder van een vriend van ons.
Indische Babi Pangang Saus Recept No. 2 ( met ui )
Het leek ons een goed idee om voor onze BBQ babi pangang de Indische zoet zure marinade na gebruik te bewaren om er een tweede, dikkere babi pangang saus van te maken waar we het vlees bij het serveren in leggen.