Eddy's "Losie Foroe"
Surinaamse Barbecue Kip
Zoals vele Surinaamse mensen, heeft onze vriend Edgar een aangeboren talent voor koken, bakken, braden en roosteren. Dit Surinaamse Losie Foroe recept (Surinaams: Gegrillde Kip) is een van zijn favorieten, samen met het Surinaams Geroosterd Spek.
Wij hadden een fantastische dag met het warm roken en indirect grillen van deze exotische kippen op onze kogel barbeque, waarbij we onder het genot van een paar stevige Edgars de nodige ouwe koeien uit de sloot getrokken hebben. En de wereld op belangrijke punten verbeterd... (kortom: een gezellige dag)
Losie Foroe, de linkse gevuld met Juancho's PretKrenten.
Ingredienten
Om dit Surinaams kip recept van Eddy te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:
2 |
2 koppen |
4 eetlepels |
4 eetlepels |
kippen van ongeveer 2 kilo per stuk |
azijn |
dry rub *) |
zoute Soya Saus |
Bereidingswijze
Dubbel Azijn Bad voor Kip en Ander Vlees
Mijn vriend Eddy zegt dat wassen met azijn het vlees schoonmaakt, desinfecteert en malser maakt, plus dat de smaak van marinade of dry rub beter en dieper in het vlees doordringt.
Ontdek zelf hoe azijn zowel de hygiene als de smaak en textuur van het vlees verbetert.
Klik HIER voor meer over het wassen van vlees in water met azijn.
Dry Rub aan de Binnenkant
Eddy prikt met een scherp puntig mes een paar gaten in het borstvlees vanuit de buikholte van de kip. Met zijn handen werkt hij de dry rub dan in het borstvlees van binnen uit naar boven.
Voor deze kippen die bijna 2 kilo per stuk wogen hebben we per kip 2 eetlepels Juanita's Dry Rub USA #1 gebruikt, maar je kunt in principe elke dry rub gebruiken die je lekker vindt, of zelfs een simpele mix van peper en zout.
Zolang je maar niet overdrijft met het zout.
Marinade aan de Buitenkant
Volgende stap. Eddy prikt met een scherp puntig mes een serie gaatjes in de vel van de kip over de vlezige delen. Hij wrijft dan twee eetlepels zoute soya saus in de huid van elke kip, en zorgt dat de saus gelijkmatig over de kippen verdeeld wordt en de saus zo diep mogelijk door de gaatjes onder de vel en in het vlees dringt.
Eddy stond er op dat we de geest van deze exotische kip ook zouden verblijden met wat echte originele Caribische voodoo:
De Barbecue !
Juancho's Split Grill
Voor een lagere temperatuur in de barbecue, betere controle over het vuur, én voor een groter grill oppervlak, richt ik mijn barbecue in voor indirect grillen aan één kant.
Lekker Roken !
Kalm aan. Met de barbecue goed opgewarmd hebben we de kippen op de rug op het bbq rooster gelegd, een paar fotos gemaakt, er nog even liefdevol naar gekeken, en het deksel van de barbeque gesloten. De ventilatie openingen boven en onder hebben we nog even helemaal open gehouden.
Zodra we die mooie vleug licht blauwe rook uit de ventilatie openingen in het deksel zagen komen hebben we de onderste luchtschuiven half gesloten. Zodoende kunnen de kippen lekker rustig roken zonder dat ze zwart blakeren.
Elk half uur hebben we even gecontroleerd of het vuur niet te hard ging. Of te zacht, misschien.
Om te voorkomen dat de vel te donker werd hebben we tijdens het laatste half uur de kippen losjes bedekt met aluminium folie.
Kip is Klaar !
Na twee uur warm roken waren deze Surinaamse geroosterde kippen goed gaar. Je kunt dit controleren met een vleesthermometer die 80 graden Celsius of 175 graden Fahrenheit in het dikste vlees aan zou moeten geven, maar je kunt ook proberen om er een pootje uit te draaien.
Als het gemakkelijk los komt is de kip gaar.
Zo zagen deze geroosterde kippen er uit na een kwartiertje rusten onder aluminium folie. Zoals je ziet, die linkse hebben we een poot uitgedraaid.
Onze Favoriete Combinaties
In Suriname wordt geroosterde kip geserveerd met witte rijst en gebakken banaan.
Wij serveren zo'n exotische kip graag in combinatie met Maleise Rijst en Koolsla.
Maleise Rijst met Sjalotten Knoflook en Gember
Dit Maleisische rijst gerecht is een heerlijk zachte compagnon bij uw Aziatische barbecue zoals gegrilde runder saté, geroosterde kip of lamsvlees.
Juanita's Amerikaanse Koolsla
Dit is een vrij robuuste salade die enige tijd van tevoren klaargemaakt kan worden. Deze frisse en knapperige mix smaakt absoluut heerlijk bij alles wat er van de barbecue af komt.
Barbeque Technologie...
Hier nog wat meer barbecue "technologie":