HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Eddy's "Losie Foroe"

Surinaamse Barbecue Kip

Zoals vele Surinaamse mensen, heeft onze vriend Edgar een aangeboren talent voor koken, bakken, braden en roosteren. Dit Surinaamse Losie Foroe recept (Surinaams: Gegrillde Kip) is een van zijn favorieten, samen met het Surinaams Geroosterd Spek.

Wij hadden een fantastische dag met het warm roken en indirect grillen van deze exotische kippen op onze kogel barbeque, waarbij we onder het genot van een paar stevige Edgars de nodige ouwe koeien uit de sloot getrokken hebben. En de wereld op belangrijke punten verbeterd... (kortom: een gezellige dag)

Foto van Surinaamse geroosterde kip (Losie Foroe) door Blue Smoke BBQ. Losie Foroe, de linkse gevuld met Juancho's PretKrenten.


Hier Uw Advertentie ?

Surinaamse Vlag

Ingredienten


Om dit Surinaams kip recept van Eddy te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

2
2 koppen
4 eetlepels
4 eetlepels
kippen van ongeveer 2 kilo per stuk
azijn
dry rub *)
zoute Soya Saus


*) Opmerking:
Ed vindt het belangrijker te koken wat je lekker vindt (op basis van wat beschikbaar is) dan je strikt aan een recept te houden.

Klik HIER voor een paar goede dry rub recepten.


TIP:   Ontdek de Blue Smoke Winter Barbecue


Hier Uw Advertentie ?


Bereidingswijze

Dubbel Azijn Bad voor Kip en Ander Vlees

Foto van een naakte kip na een bad van water met azijn ter voorbereiding van het roosteren in oven of barbecue. Mijn vriend Eddy zegt dat wassen met azijn het vlees schoonmaakt, desinfecteert en malser maakt, plus dat de smaak van marinade of dry rub beter en dieper in het vlees doordringt.

Ontdek zelf hoe azijn zowel de hygiene als de smaak en textuur van het vlees verbetert.

Klik HIER voor meer over het wassen van vlees in water met azijn.

Foto van twee drogende kippen na het wassen met water en azijn voordat ze gemarineerd worden voor de barbecue.

Blue Smoke BBQ - Een Wijze Raad:
Werk met rauw vlees altijd zo koud en hygienisch mogelijk en maak onmiddellijk na afloop alle werkvlakken, handen, messen etc. grondig schoon.
Denk aan je geliefden, kinderen en vrienden. Een salmonella besmetting kan dodelijk zijn, en niet alleen voor je imago als barbecue-specialist...

Dry Rub aan de Binnenkant

Eddy prikt met een scherp puntig mes een paar gaten in het borstvlees vanuit de buikholte van de kip. Met zijn handen werkt hij de dry rub dan in het borstvlees van binnen uit naar boven.

Voor deze kippen die bijna 2 kilo per stuk wogen hebben we per kip 2 eetlepels Juanita's Dry Rub USA #1 gebruikt, maar je kunt in principe elke dry rub gebruiken die je lekker vindt, of zelfs een simpele mix van peper en zout.

Zolang je maar niet overdrijft met het zout.

Foto van het aanbrengen van dry rub aan de binnenkant van het borstvlees van een kip ter voorbereiding van de barbeque.

Marinade aan de Buitenkant

Volgende stap. Eddy prikt met een scherp puntig mes een serie gaatjes in de vel van de kip over de vlezige delen. Hij wrijft dan twee eetlepels zoute soya saus in de huid van elke kip, en zorgt dat de saus gelijkmatig over de kippen verdeeld wordt en de saus zo diep mogelijk door de gaatjes onder de vel en in het vlees dringt.

Foto van het aanbrengen van zoute soya saus op de kip ter voorbereiding van de barbecue.

Eddy stond er op dat we de geest van deze exotische kip ook zouden verblijden met wat echte originele Caribische voodoo:

Foto van het aanbrengen van echte Caribische voodoo op de kip voordat hij de barbecue op gaat.


Hier Uw Advertentie ?

De Barbecue !

Juancho's Split Grill

Foto van Juancho's Split Grill door Blue Smoke BBQ. Voor een lagere temperatuur in de barbecue, betere controle over het vuur, én voor een groter grill oppervlak, richt ik mijn barbecue in voor indirect grillen aan één kant.


Hier Uw Advertentie ?


Lekker Roken !

Kalm aan. Met de barbecue goed opgewarmd hebben we de kippen op de rug op het bbq rooster gelegd, een paar fotos gemaakt, er nog even liefdevol naar gekeken, en het deksel van de barbeque gesloten. De ventilatie openingen boven en onder hebben we nog even helemaal open gehouden.

Foto van Surinaamse kip Barbecue

Zodra we die mooie vleug licht blauwe rook uit de ventilatie openingen in het deksel zagen komen hebben we de onderste luchtschuiven half gesloten. Zodoende kunnen de kippen lekker rustig roken zonder dat ze zwart blakeren.

Elk half uur hebben we even gecontroleerd of het vuur niet te hard ging. Of te zacht, misschien.

Om te voorkomen dat de vel te donker werd hebben we tijdens het laatste half uur de kippen losjes bedekt met aluminium folie.

Juancho's BBQ Tip

Kip op de Rug?

We hebben deze kippen op hun rug gelegd voor het grillen. Waarom? Omdat het er zo goed uit ziet? Er is heel wat te zeggen om ze op hun buik op de grill te leggen.

Kip op de Buik!

Het vet van de kip bevindt zich voornamelijk op de rug. Door een kip of kalkoen tijdens het grillen op de buik te leggen zakt het smeltende vet van de rug binnen in de kip naar beneden in de richting van het magere (en dus al snel drogere) borstvlees.

Deze Surinaamse kippen waren verrukkelijk! Zonder meer. Echter, dit was een van de laatste keren dat we hier kip op de rug gegrild hebben.

Onze ervaring: kip op de buik is beter!


Kip is Klaar !

Na twee uur warm roken waren deze Surinaamse geroosterde kippen goed gaar. Je kunt dit controleren met een vleesthermometer die 80 graden Celsius of 175 graden Fahrenheit in het dikste vlees aan zou moeten geven, maar je kunt ook proberen om er een pootje uit te draaien.

Als het gemakkelijk los komt is de kip gaar.

Foto van een Surinaamse bbq kip (losie foroe)

Zo zagen deze geroosterde kippen er uit na een kwartiertje rusten onder aluminium folie. Zoals je ziet, die linkse hebben we een poot uitgedraaid.
Hier Uw Advertentie ?


Onze Favoriete Combinaties

In Suriname wordt geroosterde kip geserveerd met witte rijst en gebakken banaan.

Wij serveren zo'n exotische kip graag in combinatie met Maleise Rijst en Koolsla.

Maleise Rijst met Sjalotten Knoflook en Gember

Foto van Maleise Rijst met Sjalotten Gember en Knoflook - door Blue Smoke BBQ Dit Maleisische rijst gerecht is een heerlijk zachte compagnon bij uw Aziatische barbecue zoals gegrilde runder saté, geroosterde kip of lamsvlees.

Juanita's Amerikaanse Koolsla

Foto van Juanita's Amerikaanse Koolsla Dit is een vrij robuuste salade die enige tijd van tevoren klaargemaakt kan worden. Deze frisse en knapperige mix smaakt absoluut heerlijk bij alles wat er van de barbecue af komt.


Hier Uw Advertentie ?

Barbeque Technologie...

Hier nog wat meer barbecue "technologie":

Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !