HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

North Carolina Pulled Pork Recept

De echte. De lekkerste.

"Pulled Pork" is barbecue draadjesvlees van het varken en is bijzonder populair in de Amerikaanse staat North Carolina waar men claimt het uitgevonden te hebben. Na verschillende pulled pork recepten getest te hebben, vonden wij dit simpele recept dat dermate makkelijk en goed is dat we het absoluut met u willen delen. Dit North Carolina pulled pork recept bevat die magische combinatie van eenvoud en fantastische smaak.

Traditioneel wordt in North Carolina voor het maken van Pulled Pork een heel varken gebarbecued. Wij hebben geen restaurant en koken momenteel niet voor de hele stad, dus doen we het nog even rustig aan en pakken een Boston Butt, in het Nederlands en Vlaams ook aangeduid met Procureur, Varkensnek, hele Nekkotelet, of hele Schouderkarbonade.

Deze NC pulled pork wordt geserveerd op een vers broodje of sandwich, samen met de pittige Traditionele North Carolina Barbecue Saus en de knapperige zoet zure North Carolina Koolsla.

Foto van een North Carolina Pulled Pork Sandwich met Traditionele North Carolina Barbecue Saus en North Carolina Koolsla door Blue Smoke BBQ. North Carolina Pulled Pork Sandwich geserveerd met Traditionele North Carolina BBQ Saus en North Carolina Koolsla.


Hier Uw Advertentie ?


Het recept op deze pagina is hevig geinspireerd door:

Holy Smoke - The Big Book of North Carolina BBQ

John Shelton Reed, Dale Volberg Reed and William McKinney

Dit is zonder twijfel een van de betere barbecue boeken. Niet alleen kookboek, maar ook geschiedenisboek en reisboek. Folklore, traditie, het eten, de mensen, de kultuur.

"Holy Smoke" geeft ons een diepe kijk in de barbecue traditie van North Carolina, zowel van de Piedmont als de oostelijke kulturen.

Het boek is met humor geschreven, en gevuld met feiten, interviews, leuke anecdotes, illustraties, barbecue constructie tips, originele bbq recepten, en fantastische bijgerechten.

En zoals je kunt zien aan deze pagina, vonden wij die originele bbq recepten onweerstaanbaar...


North Carolina Pulled Pork - Ingredienten

Voor dit North Carolina pulled pork recept heb je de volgende ingredienten nodig:

stuk, 3-4 kilo
2 eetlepels
0.5 liter
verse
schaal
Varkensnek (Schouderkarbonade, Procureur)
Zout (liefst zonder jodium)
Traditionele North Carolina BBQ Saus
Broodjes
North Carolina Koolsla


Foto van een rauwe varkensnek of procureur klaar om North Carolina Pulled Pork van te maken - door Blue Smoke BBQ. 3.5 kilo procureur, geweldig stuk vlees, klaar voor de barbecue...

North Carolina Barbecue Wijsheid

"Als je voor het maken van Pulled Pork een varkensnek roostert in plaats van een heel varken, betekent dat niet automatisch dat je tegen het roosteren van een heel varken bent.

Het laat enkel zien dat je een beginner bent..."  

Oink! Oink!     ;o)


Bereiding

De voorbereidingen voor dit North Carolina Pulled Pork recept zijn eenvoudig:

-

De avond tevoren: wrijf de varkensnek of procureur in met 2 eetlepels zout, en laat ze daarna de nacht in de koelkast doorbrengen;

-

De avond tevoren: maak een halve liter Traditionele North Carolina BBQ Saus; Deze saus is ook buiten de koelkast goed houdbaar;

-

U zou kunnen overwegen om de avond tevoren ook alvast de dressing voor de North Carolina Koolsla te maken zodat de aromas er lekker door kunnen trekken;

Dat gezegd hebbende, wij snijden de kool niet eerder dan een paar uurtjes voordat we de koolsla denken te serveren; om zodoende maximale knapperigheid te behouden;

-

De volgende dag, ongeveer 12 tot 16 uur nadat je de varkensnek of procureur in het zout gezet hebt, spoelen we het vlees af onder koud stromend water en deppen het droog met papieren servetten;

-

Ongeveer een half uur voordat je het vlees op de grill gaat leggen, haal het vlees uit de koeling om het alvast een beetje op temperatuur te laten komen; Dit scheelt alvast een paar graden in het garings proces;

-

Terwijl die schouder karbonade onder het deksel van je barbecue ligt the roken, maak je de North Carolina Koolsla. Als het goed is dan gaat dat roken een uurtje of acht duren, misschien wel tien, dus je hebt tijd genoeg!

Voorbereiding van de BBQ

Op elke ordinaire kogel barbecue met een verstelbaar ventilatie systeem kun je een hele schouder karbonade mooi gaar roosteren door een combinatie van indirect grillen en warm roken. Waar het om gaat is om niet te veel kolen tegelijkertijd te laten branden en tegelijkertijd het ventilatie systeem van je grill te beheersen.

Juancho's Split Grill

Foto van Juancho's Split Grill door Blue Smoke BBQ. Voor een lagere temperatuur in de barbecue, betere controle over het vuur, én voor een groter grill oppervlak, richt ik mijn barbecue in voor indirect grillen aan één kant.

-

We leggen zes brokken eiken rookhout van 5-8cm diameter over de bodem van de vuurkorf van Juancho's Split Grill, en vullen de rechter helft van de vuurkorf aan met ongeveer 15 koude houtskool briketten;

Wij gebruiken vaak eikenhout om mee te roken, we houden van die geur, maar in feite kun je elke soort rookhout gebruiken die je wilt;

-

De linker helft van de vuurkorf van Juancho's Split Grill wordt aangevuld met een stuk of 12 brandende houtskool briketten die we tevoren in een aanmaak schoorsteentje aangestoken hebben;

Het idee is dat de brandende kolen de onderliggende brokken rookhout ontsteken, en dat het houtskool vuur zich geleidelijk en rustig verspreid over de hele vuurkorf;

-

De druipbak onder het vlees wordt gevuld met een liter lauw water. Dit voorkomt verbranding van het vet dat van het vlees druipt, en het helpt mee om de temperatuur binnen in de kogel barbecue gelijkmatig en relatief laag te houden;

-

Boven het vuur plaatsen we een (stalen) bakje met warm water om lekker te verdampen; De stoom van het kokende water maakt de rook vochtiger waardoor het vlees op de grill minder zal uitdrogen.
Warm Roken van een Hele Varkens Karbonade

Nadat we de barbecue een minuut of twintig warm gestookt hebben met de bovenste en onderste ventilatie-openingen volledig open, schuiven we de onderste ventilatie-openingen volledig dicht, en zetten ze daarna 1 tot 2mm open. Net genoeg om het vuurtje gaande te houden.

Ongeveer tien minuten nadat we de onderste ventilatie-openingen geknepen hadden was de temperatuur binnen in de ketel bij 160°C (320° Fahrenheit) tot rust gekomen.

Je kunt er voor kiezen om de temperatuur naar beneden te brengen door de onderste ventilatie-openingen weer te sluiten, maar in feite is een temperatuur van 160°C boven in je barbecue een prima temperatuur voor warm roken, dus sloten wij er vrede mee.

Per slot van rekening, als 160°C de temperatuur is die je barbecue wilt, dan is dat wat ze wilt...

Foto van een hele Varkens Schouder Karbonade die net op de Bar-b-que Grill gelegd is - door Blue Smoke BBQ. 13:00 uur: 3.5 kilo Procureur, net op de grill gelegd, met de vetste kant naar boven.

Foto van een hele Procureur op de Barbecue - door Blue Smoke BBQ. 15:33 uur: Onze hele Varkens Schouder Karbonade, na twee en een half uur warm roken bij een temperatuur van zo ongeveer tussen de 155° tot 160°C.

Foto van een hele Varkensschouder op de Barbeque - door Blue Smoke BBQ. 15:35 uur: Na zo'n twee en half uur warm roken was de temperatuur binnen in de kogel bbq geleidelijk gezakt van 160°C naar 155°C, en was het tijd om de varkensschouder om te draaien. Wij gebruiken voor het omdraaien een vleestang om het vlees mee vast te pakken en een beetje op te tillen, en een spatel om het vlees mee tegen te houden tijdens het draaien op de plaats.

We hebben ook het verdampingsbakje opnieuw gevuld met warm water.

Terwijl we het deksel van de barbecue af hadden zijn de houtskool briketten en de brokken eiken rookhout wat harder gaan branden. Hierdoor gaat na het sluiten van het deksel de temperatuur in de barbecue eerst wat omhoog. We hebben de onderste ventilatie schuif niet aangeraakt, en zagen na een minuut of vijf de temperatuur boven in de ketel weer zakken tot 160°C (320°F).


Pappen en Nat Houden...


Foto van een hele Varkens Nek Kotelet op het Barbeque rooster - door Blue Smoke BBQ. 18:00 uur: De Boston Butt heeft nu vijf uur liggen roken. We draaien haar om en soppen ze ruim in met onze Traditionele North Carolina barbecue saus. Dit gaan we vanaf nu zo'n beetje elk uur herhalen. Pappe en nathouwe...

Na ongeveer vijf uur langzaam roosteren waren de kolen tot minder dan de helft gereduceerd en was de temperatuur boven in de barbecue ketel geleidelijk gezakt van 160°C (320°F) naar 135°C (280°F).

Je kunt er voor kiezen om de temperatuur verder te laten zakken tot rond de 120°C (250°F) maar onze ervaring is dat je dan moet gaan aanvullen met brandende kolen. Wij zijn een beetje lui, en mikken de koude kolen liever meteen in de barbecue in plaats van al dat gedoe met dat aanmaak schoorsteentje...

Dus hebben we ongeveen tien koude houtskool briketten en vijf brokken rookhout over de smeulende kolen in de vuurkorf uitgespreid. Ook hebben we het verdampingsbakje opnieuw gevuld met warm water.

Na het sluiten van het barbecue deksel kwam de temperatuur boven in de ketel tot rust bij 120°C (250°F), om daarna langzaam te stijgen tot 132°C.


Roken tot Perfect Gaar

19:00 uur: Na zes uur langzaam roosteren was de temperatuur binnen in het vlees gestegen tot 68°C.

De ideale temperatuur voor gewoon varkensvlees is 77°C (170°F), echter voor Pulled Pork is 82°C (180°F) het doel, omdat je er dan makkelijker draadjes van kunt trekken.

We hebben het vlees nog eens omgedraaid en weer gemopt met een paar eetlepels van de Traditionele North Carolina BBQ saus. Dit hebben we een uur naderhand nogmaals gedaan.

Foto van een warm gerookte Procureur op de Barbeque - door Blue Smoke BBQ 21:10 uur: De temperatuur binnen in de procureur is gestegen tot 78°C (173°F).

Rekening houdende met het feit dat de temperatuur binnen in zo'n dik stuk vlees nog een graad of vijf zal stijgen nadat je het van de grill gehaald hebt - de "afterburner" - is het nu dus tijd om het er af te halen.

We leggen de varkensnek op een snijplank, dekken haar af met aluminium folie, en laten haar drie kwartier rusten.

Pulling Pork

Het uit elkaar trekken van het vlees gaat heel goed in een grote platte bak, met in elke hand een flinke vork.

Foto van North Carolina Pulled Pork warm gerookt in een gewone kogel barbeque - door Blue Smoke BBQ. Het geheim van Pulled Pork is die goddelijke combinatie van mals en sappig vlees en de beet van die donkere stukken pittig gerookte korst!   We love it!

Meng meteen na het uit elkaar trekken alvast wat van de Traditionele North Carolina barbecue saus door het vlees. Echter, aangezien de saus behoorlijk pittig is adviseren we om ook wat aan de persoonlijke smaak van uw gasten over te laten.

Suggestie van de PitBoss

Foto van een Broodje Pulled Pork met North Carolina Barbecue Saus en knapperige Koolsla door Blue Smoke BBQ. Deze North Carolina Pulled Pork smaakt geweldig op een vers broodje of sandwich met Traditionele North Carolina barbeque saus en een knapperige North Carolina Koolsla.

Foto van North Carolina Pulled Pork barbecue na een paar dagen in de koelkast - door Blue Smoke BBQ. Wees niet bang dat een hele varkensnek van drie tot vier kilo te veel zou zijn voor het aantal vrienden dat je uitgenodigd hebt voor de barbecue. De Pulled Pork die je over houdt kun je prima in de koelkast bewaren (of zelfs invriezen), en smaakt ook na een paar dagen nog net zo lekker!

Voor opwarmen kunnen we de magnetron aanbevelen.

Favoriete Drankjes


Koud bier !!!   ;o)

Witte wijn

Rode wijn

Limonade of ijsthee...Traditionele North Carolina Barbecue Saus

Foto van traditionele North Carolina barbecue saus - door Blue Smoke BBQ. Deze traditionele North Carolina BBQ saus is bedoeld om te serveren bij Pulled Pork.
Dit doodsimpele heet zure recept heeft de potentie om de doden tot leven te wekken...


North Carolina Koolsla   (Zeven-Dagen Salade)

Foto van knapperige zoet zure North Carolina Koolsla - door Blue Smoke BBQ. Dit eenvoudige North Carolina Koolsla recept gaat erg goed samen met Pulled Pork.
En - omdat er geen mayo of ei in zit - is ze veiliger voor een zomers buitenfeest of picnic.Hier Uw Advertentie ?
Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !