HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Koenjit

(Geelwortel, Turmeric, Haldi, Curcuma, Kurkuma, Kunyit, Palillo)

Koenjit of Geelwortel is waarschijnlijk het meest bekend vanwege de intens gele kleur. De Latijnse naam van de plant is Curcuma Longa en hij stamt oorspronkelijk uit India waar het Haldi genoemd wordt.

In Indonesië en Maleisië heet het Koenjit of Kunyit, maar het staat ook bekend als Turmeric, Curcuma of Kurkuma, en als Indiase Gember of Gele Gember. In Zuid Amerika noemen ze het Palillo.

De Koenjit plant is lid van de Gember familie. Het rhizoom of wortelstok van de Koenjit wordt gebruikt voor het op smaak brengen en kleuren van voedsel, en heeft ook interessante medicinale toepassingen.

Foto van verse Koenjit wortel, ook wel Geelwortel, Turmeric, Curcuma, Kurkuma, Kunyit of Palillo genaamd, door Blue Smoke BBQ. Foto van verse Koenjit wortel, ook wel Geelwortel, Turmeric, Curcuma, Kurkuma, Kunyit of Palillo genaamd.


Hier Uw Advertentie ?

Smaak en Aroma

Koenjit heeft haar eigen specifieke smaak, licht bitter, met een peperachtig aroma.

Culinaire Toepassingen

Op de eerste plaats is Koenjit een belangrijk ingrediënt in vele Indiase curries. Het wordt ook veel in de Indonesische en Maleise keuken gebruikt voor allerlei marinades en sauzen.

Koenjit is vers te koop in de toko of tropische winkel. De meeste supermarkten verkopen Koenjit in poedervorm.

Verse Koenjit wordt geschild en gesneden of gehakt zoals gember.

In de voedingswarenindustrie staat Koenjit bekend als E100 en wordt veel gebruikt als kleurstof en om voedsel te beschermen tegen zonlicht.

Natuurlijk mag Koenjit niet in ons barbeque kruiden kastje ontbreken!

Medicinale Toepassingen

In de traditionele Indiase Geneeskunst is Koenjit ("Haldi") al duizenden jaren gebruikt als ontsmettingsmiddel en om pijn te verzachten.

De werkzame bestanddelen van Koenjit, de zogeheten curcuminoiden, zijn sterke anti-oxidanten, ontstekingsremmers en schimmeldoders. Bovendien stimuleren zij de functie van de lever.

Aan Koenjit worden remmende of zelfs genezende eigenschappen toegeschreven bij Alzheimer en andere aan het zenuwstelsel en hersenen gerelateerde ziektes zoals Parkinson. De gunstige eigenschappen van Koenjit worden ook onderzocht door kanker research instituten.


Koenjit is lekker en gezond, dus!
Hier Uw Advertentie ?
Hier Uw Advertentie ?Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!Keep Smokin' !