HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Juancho's Split Grill - Stap voor Stap

Verbeter je Weber - kost niets!

Op onze Split Grill pagina hebben we in grove lijnen uitgelegd hoe je met een paar simpele ingrepen de door Weber aanbevolen methode voor indirect grillen aanzienlijk kunt verbeteren.

Op deze pagina vindt u een stap voor stap procedure waarin u zult ontdekken hoe ook u met een paar simpele en goedkope aanpassingen thuis lekker kunt genieten van de voordelen van Juancho's Split Grill.

Blue Smoke BBQ - Juancho's Split Grill


Split Grill?

Met de uitdrukking "Split Grill" bedoelen we dat we het rooster opsplitsen in twee delen:

-

Een (kleiner) deel voor de gloeiende houtskool en rookhout (waarboven u het vlees indien gewenst ook even kunt aanbraden); en

-

Van het grootste deel van het kolenrooster wordt een druipbak gemaakt waarboven u het vlees langzaam door indirect grillen gaar kunt roosteren.


Hier Uw Advertentie ?


Stap 1 - Verwijder As van de Vorige Keer

Juancho's Split Grill - As en kolen restanten van de vorige barbecue Zo ziet het restant van het vuur na onze vorige barbecue er uit. De overgebleven kolen en rookhout gaan we hergebruiken!


Juancho's Split Grill - As van vorige keer verwijderd. We hebben alle overgebleven kolen en rookhout in de kolenbak naar rechts geduwd om plaats te maken voor nieuwe houtskool. De as van de vorige keer zit inmiddels in de pot onder de ketel.


Hier Uw Advertentie ?Stap 2 - Rookhout

Juancho's Split Grill - Rookhout toegevoegd We plaatsen eerst wat rookhout in de kolenbak. Deze keer gebruiken we wat stukjes snoeihout en een paar brokken appelhout.

Over Rookhout - De Barbecue Smaakmaker

Rookhout zoals gebruikt door Blue Smoke BBQ. Wat voor rookhout? Naaldhout of loofhout? Snippers of Brokken? Nat of Droog?

Ontdek HIER hoe we bij Blue Smoke BBQ met de factor rookhout omgaan!


Hier Uw Advertentie ?Stap 3 - Aanmaakblokjes

Juancho's Split Grill - Aanmaakblokjes Op de bodem van de kolenbak plaatsen we een paar aanmaakblokjes op het rooster. Daar gaan we straks de houtskool mee aansteken.


Hier Uw Advertentie ?Stap 4 - Houtskool

Juancho's Split Grill - Houtskool Vervolgens gaat de houtskool boven op de aanmaakblokjes.

Over Houtskool en Houtskool Briketten

Houtskool Briketten zoals gebruikt door Blue Smoke BBQ. Hier bij Blue Smoke BBQ zijn wij niet tegen losse houtskool, maar bij briketten voelen we ons nu eenmaal comfortabeler.

Lees HIER waarom!


Hier Uw Advertentie ?Stap 5 - Controle over de Luchtdoorvoer

Juancho's Split Grill - Luchtdoorvoer optimaliseren Dek het kolenrooster naast het vuur af met aluminium folie. Zodoende kan de lucht straks alleen tussen de kolen door omhoog.

Op deze manier is het vuur effectiever en sneller te dempen of te versnellen!

Door het enkele vuur (in plaats van twee) en betere controle over de luchttoevoer is het gemakkelijker om een lagere temperatuur binnen in de barbecue te bereiken en te handhaven.


Juancho's Split Grill - Luchtcirculatie. Omdat het aluminium folie dat wij hier gebruiken 30cm breed is komen we bij deze 57cm Weber een paar centimeter te kort om het rooster geheel af te dekken. Je kunt de aldus ontstane spleet afdekken met aluminium folie, echter dat is niet per sé nodig.

Deze opening is namelijk geen bezwaar gebleken, een klein deel van de lucht die door het vuur omhoog is gekomen gaat door de spleet weer terug naar beneden en zo circuleren de hete rookgassen lekker rond ons vlees!


Hier Uw Advertentie ?Stap 6 - Plaats de Vlambreker

Juancho's Split Grill - Vlamscherm Om verbranding van het voedsel door directe straling tegen te gaan plaatsen we een vlambreker. Deze maken we ter plekke van platgevouwen aluminium folie. (Nee, we hebben hier echt geen aandelen in de aluminium industrie...)

Vouw een stuk aluminium folie dubbel, maak de aldus onstane reep de juiste breedte door een tweede vouw in de lengte, en vouw schuine kanten aan de uiteinden.

Plaats dit vlamscherm rechtop tegen de kolenbak.


Hier Uw Advertentie ?Stap 7 - Plaats de Baksteen in de BBQ

Juancho's Split Grill - Baksteen als warmte accumulator Deze stap is niet absoluut noodzakelijk, maar geeft wel een beter resultaat.

Neem een flinke baksteen of straatklinker, maak hem schoon, en pak hem in aluminium folie. Plaats de steen rechtop tegen de vlambreker.

Deze steen zorgt er niet alleen voor dat de vlambreker niet omvalt, hij houdt ook warmte vast. Deze warmte accu helpt ons bij het handhaven van een constantere temperatuur binnen in de barbecue.

Onze barbecue ziet er nu van boven zo uit:

Juancho's Split Grill - Overzicht.


Hier Uw Advertentie ?Stap 8 - Barbecue Aansteken

Juancho's Split Grill - Barbecue aansteken Zet de ventilatieschuiven onder in de kogelbarbecue helemaal open en steek de aanmaakblokjes onder de kolen aan.

Doordat de lucht in de barbecue enkel door de kolen omhoog kan werkt de kolenbak als een aanmaakschoorsteen.

Na een minuutje of tien zijn de aanmaakblokjes uitgebrand en brandt een deel van de kolen.

Juancho's Split Grill - Brandende houtskool.

Belangrijk - Hou het Vuur Klein!

Het is niet de bedoeling dat meteen alle kolen in de hele kolenbak branden.

We willen juist een matige temperatuur in de BBQ krijgen en houden, en daarom beginnen we met een klein vuurtje links in de kolenbak dat zich tijdens een paar uur roken geleidelijk naar rechts door de hele kolenbak verspreidt.


Hier Uw Advertentie ?Stap 9 - Barbecue Voorverwarmen

Blue Smoke BBQ - Juancho's Split Grill Plaats het grillrooster zodra de aanmaakblokjes zijn uitgebrand en het vuur schoon is. Veeg het rooster nog even schoon met een prop in olijfolie gedrenkt keukenpapier, sluit het deksel van de barbecue, knijp de onderste ventilatiesleuven tot ongeveer 1/2 open, en laat de hele binnenkant - inclusief de baksteen - minstens een kwartier voorverwarmen.

Tip:

Markeer Uw Weber Gold voor een Beter Resultaat

Foto van de markering van de exacte posities van de onderste ventilatie schuiven van een Weber Gold barbecue door Blue Smoke BBQ. Door de open, gesloten en midden positie van de onderste luchtgaten van uw Weber Gold barbecue te markeren kunt u de temperatuur tijdens het warm roken beter beheersen.


Hier Uw Advertentie ?Stap 10 - Plaats een Rook Bevochtiger

Blue Smoke BBQ - Juancho's Split Grill Om te voorkomen dat de hete rookgassen het vlees te veel zouden uitdrogen voegen we vocht toe aan de rook. Dat doen we door een rvs bakje met water, bier of wijn op het rooster boven de brandende kolen te plaatsen.

In dit geval zit er een kwart liter bier in waarvan de dampen tijdens het roosteren lekker om onze kippen gaan cirkelen!

Water, Wijn of Bier?

Blue Smoke Barbecue - Juancho's Split Grill: Water, Vuur, en Bier!!! Volgens ons is niets zo lekker als een flesje lekker stevig Belgisch bier om de smaak van je warm gerookte vlees iets extras mee te geven...

Dit blijft natuurlijk een kwestie van smaak...


Hier Uw Advertentie ?Stap 11 - Klaar om te Roken!

Blue Smoke BBQ - Juancho's Split Grill Plaats het vlees op het grillrooster, neem de tijd op, en sluit het deksel van de barbecue.

Zodra je een mooie pluim blauwe rook ziet wordt het tijd om de onderste ventilatie openingen te knijpen tot 1/8 of minder. De bovenste ventilatie openingen blijven altijd geheel open!

Hou vanaf nu de temperatuur in de BBQ in de gaten.

Over Barbecue Temperatuur

Weber barbecue met Thermometer zoals gebruikt door Blue Smoke BBQ. Hier bij Blue Smoke BBQ houden we doorgaans de temperatuur binnen in de barbecue liefst ergens tussen de 150 en de 180 graden Celsius

Ontdek HIER hoe u dat doet.
Blue Smoke Warm Gerookte Kip

Foto van Blue Smoke Warm Gerookte Kip door Blue Smoke BBQ. Er moeten minstens duizend manieren bestaan om een kip klaar te maken... Maar op déze manier maak je zelfs van de eenvoudigste en goedkoopste diepvrieskip een echte delicatesse.


Hier Uw Advertentie ?

Hier Uw Advertentie ?
Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !