HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Vlees Wassen met Water en Azijn

Smaak en Textuur van Vlees Verbeteren !

Mijn vriend Edgar liet me zien hoe hij een kip grondig wast alvorens hem op smaak te brengen met marinade of dry rub. In plaats van afspoelen ("douchen") onder de koude kraan (zoals ik altijd deed) wast Eddy zijn kip in een badje van water met azijn waarbij hij het beestje van binnen en van buiten met zijn handen flink schrobt om alle vuil en losse deeltjes te verwijderen!

Hij gooit dan het vuile badwater weg en herhaalt de hele procedure. Hij wast de kip dus twee keer in een water met azijn bad.

Foto van twee kippen die zitten te drogen na twee keer wassen in water met azijn ter voorbereiding van het grillen in de oven of barbecue.

Waarom Wassen met Azijn?

Edgar past deze methode van kip wassen toe op alle soorten gevogelte en varkensvlees, en zegt dat de azijn het vlees schoonmaakt, desinfecteert en malser maakt, plus dat - door de ontvettende werking van de azijn - de smaak van marinade of dry rub beter en dieper in het vlees doordringt.

Je barbecue kip wassen met azijn zou dus zowel de hygiene als de smaak en textuur van het vlees verbeteren.

Volgens mij heeft hij gelijk! Ontdek het zelf!


Hier Uw Advertentie ?

Ingredienten

Voor Eddy's dubbel azijn bad heb je de volgende ingrediënten nodig:

2x 3 liter
2x 1 kop
water *)
azijn


*) Opmerking:
Het waswater hoeft niet ijskoud te zijn. Ijskoud water werkt niet optimaal om de vetfilm of losse vetdeeltjes op het vlees op te lossen cq. te verwijderen.
Let wel: bewaar na het wassen het vlees weer zo koud mogelijk.Hier Uw Advertentie ?


Voorbereidingen

Neem een schone roestvrije schaal (mag dus ook plastic of aardewerk zijn), giet er 1 kop azijn in, en voeg 3 liter water toe. Dit is de badkuip...

Zet een tweede schone roestvrije schaal klaar, spreid een paar vellen keukenpapier op de bodem en tegen de kanten. Deze schaal komt naast de badkuip te staan, klaar voor ontvangst van een natte kip...

Dat is 'm, klaar om een duik te nemen!

Foto van de tweede roestvrije schaal, met keukenpapier, klaar om een natte kip te ontvangen.


Hier Uw Advertentie ?

Kip in Bad

Foto van het wassen van kip in een bad van water met azijn ter voorbereiding van het grillen in oven of barbecue.

Was de kip grondig, verwijder alle losse of loshangende deeltjes, stukjes bot, bloedvlekjes, vet, etc. (Je zult versteld staan van hoe vuil het water wordt!)

Foto van het wassen van kip in een bad van water met azijn ter voorbereiding van het grillen in oven of bbq.

Gooi het vuile water weg, en herhaal de procedure voor de tweede grondige wasbeurt van de kip.


Blue Smoke BBQ - Een Wijze Raad:
Werk met rauw vlees altijd zo koud en hygienisch mogelijk en maak onmiddellijk na afloop alle werkvlakken, handen, messen etc. grondig schoon.
Denk aan je geliefden, kinderen en vrienden. Een salmonella besmetting kan dodelijk zijn, en niet alleen voor je imago als barbecue-specialist...

Foto van een naakte kip na een bad van water met azijn ter voorbereiding van het roosteren in oven of barbeque.

Na twee wasbeurten wordt de kip in de tweede schaal van binnen en van buiten helemaal droog gedept met keukenpapier, of je laat hem op een koele plaats opdrogen.

Zodra de kip van binnen en van buiten goed droog is ben je klaar voor het aanbrengen van een mooie dry rub of een lekkere marinade.


Hier Uw Advertentie ?


BlueSmoke BBQ Kip Recepten

Edgar's Losie Foroe - Surinaamse BBQ Kip

Foto van Edgar en zijn gegrillde kippen - door Blue Smoke BBQ. Zoals vele Surinaamse mensen, heeft onze vriend Ed een aangeboren kooktalent. Dit Surinaamse Losie Foroe recept, Surinaams voor Gegrillde Kip, is een van zijn favorieten.

Blue Smoke Warm Gerookte Kip

Foto van Blue Smoke Warm Gerookte Kip door Blue Smoke BBQ. Er moeten minstens duizend manieren bestaan om een kip klaar te maken... Maar op déze manier maak je zelfs van de eenvoudigste en goedkoopste diepvrieskip een echte delicatesse.

Blue Smoke Highway Chicken

Foto van Blue Smoke Highway Chicken Kip... Stel je voor dat je je kip van de Leuvensesteenweg of de Edammerdijk moet schrapen nadat er eerst vijf vrachtwagens en een auto met caravan over heen zijn gegaan...

Juanita's Gerookte Kippenpoten

Foto van Juanita's Gerookte Kippenpoten door Blue Smoke BBQ. Toen op een dag in juni de hele kippen uitverkocht waren, begon voor ons een nieuw tijdperk... Met "Juanita's Gerookte Kippenpoten" gingen wij een hete zomer tegemoet!


Hier Uw Advertentie ?


Barbecue Technologie...

Hier vind je nog meer barbecue "technologie", indien nodig:
Hier Uw Advertentie ?
Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !