Vlees Wassen met Water en Azijn
Smaak en Textuur van Vlees Verbeteren !
Mijn vriend Edgar liet me zien hoe hij een kip grondig wast alvorens hem op smaak te brengen met marinade of dry rub. In plaats van afspoelen ("douchen") onder de koude kraan (zoals ik altijd deed) wast Eddy zijn kip in een badje van water met azijn waarbij hij het beestje van binnen en van buiten met zijn handen flink schrobt om alle vuil en losse deeltjes te verwijderen!
Hij gooit dan het vuile badwater weg en herhaalt de hele procedure. Hij wast de kip dus twee keer in een water met azijn bad.
Waarom Wassen met Azijn?
Edgar past deze methode van kip wassen toe op alle soorten gevogelte en varkensvlees, en zegt dat de azijn het vlees schoonmaakt, desinfecteert en malser maakt, plus dat - door de ontvettende werking van de azijn - de smaak van marinade of dry rub beter en dieper in het vlees doordringt.
Je barbecue kip wassen met azijn zou dus zowel de hygiene als de smaak en textuur van het vlees verbeteren.
Volgens mij heeft hij gelijk! Ontdek het zelf!
Ingredienten
Voor Eddy's dubbel azijn bad heb je de volgende ingrediënten nodig:
2x 3 liter |
2x 1 kop |
water *) |
azijn |
Voorbereidingen
Neem een schone roestvrije schaal (mag dus ook plastic of aardewerk zijn), giet er 1 kop azijn in, en voeg 3 liter water toe. Dit is de badkuip...
Zet een tweede schone roestvrije schaal klaar, spreid een paar vellen keukenpapier op de bodem en tegen de kanten. Deze schaal komt naast de badkuip te staan, klaar voor ontvangst van een natte kip...
Dat is 'm, klaar om een duik te nemen!
Kip in Bad
Was de kip grondig, verwijder alle losse of loshangende deeltjes, stukjes bot, bloedvlekjes, vet, etc. (Je zult versteld staan van hoe vuil het water wordt!)
Gooi het vuile water weg, en herhaal de procedure voor de tweede grondige wasbeurt van de kip.
Na twee wasbeurten wordt de kip in de tweede schaal van binnen en van buiten helemaal droog gedept met keukenpapier, of je laat hem op een koele plaats opdrogen.
Zodra de kip van binnen en van buiten goed droog is ben je klaar voor het aanbrengen van een mooie dry rub of een lekkere marinade.
BlueSmoke BBQ Kip Recepten
Edgar's Losie Foroe - Surinaamse BBQ Kip
Zoals vele Surinaamse mensen, heeft onze vriend Ed een aangeboren kooktalent. Dit Surinaamse Losie Foroe recept, Surinaams voor Gegrillde Kip, is een van zijn favorieten.
Blue Smoke Warm Gerookte Kip
Er moeten minstens duizend manieren bestaan om een kip klaar te maken... Maar op déze manier maak je zelfs van de eenvoudigste en goedkoopste diepvrieskip een echte delicatesse.
Blue Smoke Highway Chicken
Kip... Stel je voor dat je je kip van de Leuvensesteenweg of de Edammerdijk moet schrapen nadat er eerst vijf vrachtwagens en een auto met caravan over heen zijn gegaan...
Juanita's Gerookte Kippenpoten
Toen op een dag in juni de hele kippen uitverkocht waren, begon voor ons een nieuw tijdperk... Met "Juanita's Gerookte Kippenpoten" gingen wij een hete zomer tegemoet!
Barbecue Technologie...
Hier vind je nog meer barbecue "technologie", indien nodig: