HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Juanita's Gerookte Kippenpoten

We hebben een tijd lang elk weekend twee hele kippen in onze Weber Grill gerookt. Totdat Juanita (mijn "chef inkoop") op een goede zaterdag in juni vrij laat in de supermarkt kwam en er geen hele kip meer was. Er waren enkel nog kippenpoten...

Roeien met de riemen die je hebt? Zeker, zo zijn we nu eenmaal opgevoed. Echter, het was ook het begin van een nieuw tijdperk: de kippenbouten BBQ tijd...     Met dit mooie, eenvoudig en makkelijke "low and slow" barbecue kippenpoten recept gingen wij namelijk een hete barbeque zomer tegemoet!


Blue Smoke - Juanita's Gerookte Kippenpoten


Hier Uw Advertentie ?


Kippenpoten BBQ Ingredienten

Dit gerookte kippepoten recept is vrij eenvoudig:

8 stuks
5 Eetlepels
Kippenpoten (ongeveer 2.5 kilo)
Juanita's Dry Rub USA #1 (zie hieronder)


Een stuk of acht kippenbouten passen mooi in de kleine Weber. Je hebt dan ook nog ruimte op het grill rooster over om wat Blue Smoke Barbecue Friet mee te laten roken.

Neem gerust meer kippenbouten dan je striktgenomen nodig denkt te hebben. Het staat royaler en feestelijker dan een afgepaste hoeveelheid. En zo'n barbecue kippenbout smaakt de volgende dag koud of opgewarmd nog steeds verrukkelijk!

Juanita's BBQ Rub USA #1 Voor kip kiezen wij Juanita's Dry Rub USA #1.

Voor ons vertegenwoordigt deze mix van kruiden en specerijen de echte Amerikaanse smaak.

Sinds 2004 gebruiken wij deze rub zeker een keer of twee per maand en het is echt een blijver.

US Flag Mijn vrouw ("Juanita") heeft deze dry rub ontwikkeld op basis van een recept uit een van de prachtige Amerikaanse barbecue boeken van Steven Raichlen.


Hier Uw Advertentie ?


BBQ Kippenbouten Bereidingswijze

Meet - voordat u met het vlees begint - de benodigde hoeveelheid dry rub af in een kom. Reken op ongeveer twee eetlepels rub per kilo kippepoten.

Haal de kippenpoten uit de verpakking en controleer de snijvlakken op botsplinters. Spoel elke kippepoot eventueel af onder koud stromend water en dep ze droog met keukenpapier.

Blue Smoke BBQ - Een Wijze Raad:
Werk met rauw vlees altijd zo koud en hygienisch mogelijk en maak onmiddellijk na afloop alle werkvlakken, handen, messen etc. grondig schoon.
Denk aan je geliefden, kinderen en vrienden. Een salmonella besmetting kan dodelijk zijn, en niet alleen voor je imago als barbecue-specialist...

Deze kippenpoten zijn lekker ingewreven met Juanita's Dry Rub USA #1 Doe de kippenpoten een voor een in een ruime, liefst diepe schaal en sprenkel de dry rub aan alle kanten over de poot terwijl je hem omdraait.

Zelf werk ik hierbij het liefst met mijn blote handen omdat ik dan de rub lekker aan alle kanten kan aandrukken en in alle hoekjes en gaatjes van het vlees kan werken.


Hier Uw Advertentie ?


De Barbecue - "Split Grill"

Terwijl de rub intrekt, maak je de barbecue klaar voor indirect roosteren. Hier volgen wat tips en uitleg over hoe we hier bij Blue Smoke BBQ te werk gaan om een mooi resultaat te krijgen:


Juancho's Split Grill

Foto van Juancho's Split Grill door Blue Smoke BBQ. Voor een lagere temperatuur in de barbecue, betere controle over het vuur, én voor een groter grill oppervlak, richt ik mijn barbecue in voor indirect grillen aan één kant.

Over Houtskool en Houtskool Briketten

Houtskool Briketten zoals gebruikt door Blue Smoke BBQ. Hier bij Blue Smoke BBQ zijn wij niet tegen losse houtskool, maar bij briketten voelen we ons nu eenmaal comfortabeler.

Lees HIER waarom!

Over Rookhout - De Barbecue Smaakmaker

Rookhout zoals gebruikt door Blue Smoke BBQ. Wat voor rookhout? Naaldhout of loofhout? Snippers of Brokken? Nat of Droog?

Ontdek HIER hoe we bij Blue Smoke BBQ met de factor rookhout omgaan!

Belangrijk!

Rook is een smaakmaker die een specifieke smaak aan het eten geeft, net zoals zout en peper.
En zoals je je eten niet te zout of the pikant wil maken, zo wil je het ook niet doordrenken met rooksmaak.

Te veel rook geeft een bittere of teer-achtige smaak op het vlees. Hou het daarom bij een vleugje rook door niet te veel rookhout toe te voegen.Hier Uw Advertentie ?


We Gaan Roken!

Leg de kippenpoten op het grillrooster boven de lekbak.

De kippenpoten zijn zojuist op de grill geplaatst Gebruik eventueel een rekje boven op het rooster om de poten rechtop te houden zodat er meer op het rooster passen zonder dat ze elkaar aanraken, en de rook er straks rondom vrij omheen kan.

Heb je geen rekje? Gebruik dan een paar saté stokken of stalen shashlik pennen om de poten uit elkaar te houden.

Sluit het deksel van de Weber. Zet de ventilatieopeningen in het deksel en in de bodem van de Weber grill helemaal open. Als het goed is komt er binnen een paar minuten een vleug lichtblauwe rook uit de bovenste ventilatieopeningen.

Dit is de tijd om de ventilatieopeningen in de bodem van de Weber barbecue te knijpen om de temperatuur niet te hoog op te laten lopen. Sluit ze helemaal en zet ze dan op de stand "kwart open" . De ventilatieopeningen boven in het deksel van de Weber kogelbarbecue hou je ALTIJD helemaal open.

De bedoeling is om het vlees langzaam te laten garen, dus de truc is om het vuur laag te houden zonder het uit te laten gaan.


Hier Uw Advertentie ?


Tijd voor een biertje...

Zogauw die kippenpoten er warmpjes bijzitten in je zwarte door kolen aangedreven buiten-magnetron is het tijd om het eens even flink kalm aan te doen!

Trek (nog) een biertje open (of wijntje, of limonade), ga lekker zitten, en geniet. Ik kan uren kijken naar die geurige sliert blauwe rook die zich grillig een weg krult door de tuin. Ooh, die heerlijke geur van vers brandend hout en braaiend vlees...


Klik HIER voor de VOORDELEN van Indirect Grillen & Warm Roken!


Check om de tien minuten even of het vuur nog steeds "niet te hoog en niet te laag" gaat. Probeer hierbij het deksel van je barbecue gesloten te houden om onnodig warmteverlies te voorkomen. Echter, in geval van twijfel kun je beter op zeker spelen.

De kippenpoten zien er na een half uurtje roken al lekker bruin uit! Na een half uur roken kijk ik altijd even onder het deksel hoe het er mee gaat. Niet omdat dat echt nodig is, maar ik geniet nu eenmaal van een paar mooie bruine poten...

Kijk na drie kwartier roken even onder het deksel om te checken of het niet te hard gaat. Als je de vel van de kip bruin genoeg vindt kun je ze losjes toedekken met aluminium folie.

Probeer verder de verleiding zo veel mogelijk te weerstaan om een kijkje te nemen in de barbecue. Elke keer dat je het deksel opent gaat er veel warmte verloren en wordt het garen van het vlees vertraagd. (Van de andere kant, wat kan het jou schelen dat het wat langer zou duren? Relax!)


Hier Uw Advertentie ?


Gaar en Klaar?

Na zestig minuten roken bij middel-hoog vuur haal je er een van de middelste kippepoten uit en snijdt hem op het gewricht open of door midden om er zeker van de zijn dat hij gaar is.

Je kunt dit ook controleren door een vlees thermometer in het dikste deel van het vlees te steken. Zodra een temperatuur van zo'n 80oC (bijna 180oF) bereikt is, dan zijn de poten veilig gaar.

Juanita's Gerookte Kippenpoten - om op te vreten!!! Het gare vlees kan nog steeds een roze kleur hebben, met name onder de huid. Dit is een reactie op het roken, en het betekent dat je het echt goed gedaan hebt!

Zodra de kippenpoten gaar zijn leg je ze op een voorverwarmde schaal en bedek je ze met aluminium folie.

Door het roosteren wordt het vlees aan de buitenzijde altijd wat droger. Laat de kippenpoten daarom tien tot vijftien minuten afgedekt rusten zodat het vocht in het vlees terug naar buiten kan trekken. Hierdoor smaken de poten nog sappiger!Hier Uw Advertentie ?


Juancho's Combo

Foto van Blue Smoke Kip met Barbecue Friet en Juanita's Amerikaanse Koolsla Juanita's Gerookte Kippenpoten combineren geweldig met aardappelsalade en gebakken bonen, of met Blue Smoke Barbecue Friet en Juanita's Amerikaanse Koolsla of een andere frisse salade.


Ook rijst smaakt lekker bij gegrillde kippenpoten:

Maleise Rijst met Sjalotten Knoflook en Gember

Foto van Maleise Rijst met Sjalotten Gember en Knoflook - door Blue Smoke BBQ Dit Maleisische rijst gerecht is een heerlijk zachte compagnon bij uw Aziatische barbecue zoals gegrilde runder saté, geroosterde kip of lamsvlees.


Hier Uw Advertentie ?

Favoriete Drankjes


Koud bier (!) combineert buitengewoon goed bij elke bar-b-que, zomer en winter. Met een lekkere en goed gekoelde witte wijn, bijvoorbeeld een Chardonnay of Chablis, kun je ook niet fout. Verder is koud mineraalwater met verse citroenschijfjes een uitstekend blusmiddel...

Een fruitige rode wijn is ook goed mogelijk, in de zomer vooral als hij vooraf wat gekoeld is.

Tja, en dan hebben we natuurlijk Rianna en Juanita nog... Die laten zich niet gek maken. Wat er ook op het menu staat, zij houden het het liefst bij een rode Rioja of Argentijnse Malbec...
Hier Uw Advertentie ?


Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !