Gepekelde & Gerookte Kerst Kalkoen
Sinds 2004 hebben wij een kalkoen barbecue op Kerstavond. Een kalkoen roken is niet alleen een actieve en gezellige invulling van een feestelijke avond, deze winter barbecue levert ook nog eens een absoluut heerlijke en sappige gegrilde kalkoen op. Met dit gepekelde kalkoen recept, is een kalkoen grillen vrij gemakkelijk.
Volg dit echte barbecue kalkoen recept voor de lekkerste geroosterde kalkoen die je ooit geproefd hebt!
Voor 2004 deden we nooit kalkoen met Kerstmis. Na een paar gortdroge ervaringen met kerstkalkoen uit de oven hadden we de moed opgegeven en waren we overgeschakeld op een sappig konijntje, varkenshaasje of "gewoon" biefstuk.
Door het veelbelovende recept van "The Perfect Thanksgiving Turkey" uit het boek "BBQ USA" van Steven Raichlen besloten we om kalkoen een nieuwe kans te geven. En met succes.
Dit is de perfecte kerstkalkoen!
De barbecue techniek die we hierbij toepassen is warm roken en indirect roosteren. In een gesloten barbecue wordt de kalkoen langzaam gaar geroosterd, waarbij door de gloeiende houtskool en natte houtbrokken het vlees lekker gerookt wordt.
Turkey Burn - Uw Kerstmis / Winter BBQ Feest!
Ook behoefte om dat zalige Kerstfeest uit die sfeer van sociale verplichting en andere truttigheid te halen? Ons recept: maak er een Kerst Barbecue van, met als middelpunt een sappige warm gerookte Kerst Kalkoen!
Onze supporters, warm aanbevolen:
KellyBronze kalkoenen smaken zoals kalkoenen vroeger smaakten!
Ingrediënten
De Kalkoen
Koop een baby kalkoentje van 2.5 tot 3kg, haal het zakje ingewanden er uit (indien aanwezig), knip overtollig vel er af, en verwijder de vette delen van de binnenkant.
Spoel hem af onder de koude kraan, dep hem van binnen en buiten droog met keukenpapier, en bind de poten bij elkaar.
Controleer vooraf of de kalkoen in je Weber grill (of soorgelijke smoker, of je oven) past.
Indien niet, dan plet je de kalkoen met je handen tot hij er wél onder past... ;o)
De Pekel
We hebben de ingredienten van het originele pekel recept een beetje aangepast naar ons eigen inzicht en smaak:
1.25 kop |
1 liter |
1/2
|
1 kop |
1 |
4 tenen |
1 eetlepel |
5 |
4 |
4 liter |
zout |
heet water |
citroen (of limoen), in dunne schijfjes of uitgeknepen |
schenkstroop |
ui, middelgroot, in dunne plakjes |
knoflook, in dunne plakjes |
Zwarte Peper korrels |
Laurier Blaadjes |
Kruidnagelen |
koud water |
Giet het hete water in een grote en diepe roestvrijstalen pan of plastic emmer, roer het zout er door tot het volledig opgelost is, roer de schenkstroop er door, en voeg de citroen, ui, knoflook en de specerijen toe.
Laat rustig afkoelen zodat de specerijen maximaal in de pekel kunnen trekken.
Voeg de laatste 4 liter koud water toe, en laat de pekel geheel afkoelen tot kamertemperatuur of - nóg beter - tot "koelkast"-temperatuur.
Bereidingswijze
De Kalkoen Pekelen
Laat de kalkoen in de pekel zakken en zorg dat hij geheel onder staat. Zet er desnoods een plastic zakje of bakje gevuld met water bovenop om de kalkoen kopje onder te duwen.
Sluit het deksel en zet het geheel een nacht in de koelkast om de pekel in te laten trekken.
Haal de kalkoen na 12 tot 14 uur uit de pekel (hij mag niet te zout worden) en dep hem van binnen en buiten droog met keukenpapier.
De Kalkoen in de Barbecue
Maak je Weber kogelbarbecue(of soortgelijke barbecue, smoker, of je oven) klaar voor indirect roosteren. Voor deze kalkoen gebruik ik niet meer dan 10 tot 12 houtskool briketten aan elke kant van de Weber barbecue.
In het midden van de Weber plaats je een lekbak met een halve liter water. De liefhebbers vervangen dit water door bier of witte wijn. Idioot of niet, je proeft het verschil.
Rookhout
Zodra de briketten in de barbecue goed doorgloeien en er een laagje grijze as over ligt, voeg ik op de gloeiende kolen een paar stompjes of brokken doorweekt hout toe van zo'n drie tot vijf centimeter dik en zo'n acht tot twaalf centimeter lang.
Vanwege de hoge temperatuur van het houtskool vuur bij het warm roken, en om te voorkomen dat het rookhout te snel op brandt, leg ik het rookhout altijd minstens een paar dagen in een emmer water voordat ik het gebruik.
De Kalkoen Roken
Plaats de kalkoen op het grill rooster, met de borst omlaag, midden boven de druipbak. Als alternatief: plaats de kalkoen met de borst omlaag in een ovenschaal en plaats de kalkoen zo met schaal en al op het grill rooster. Deze laatste methode geeft een iets minder knapperige vel, maar werkt vooral prima als u wat meer jus wilt overhouden.
Kwast de barbecue kalkoen ruim in met gesmolten boter en sluit het deksel van de barbecue smoker.
Zodra je een duidelijke rookpluim uit de ventilatie openingen ziet komen zet je de ventilatie openingen onder de kolen bijna dicht. De ventilatie openingen boven in het deksel van de smoker blijven altijd geheel open.
Tijd voor een drankje...
Zogauw die kalkoen er warmpjes bijzit in je zwarte door kolen aangedreven buiten-magnetron is het tijd om het eens even flink kalm aan te doen!
Neem een glaasje fris, schenk (nog) een glühwijntje in, trek (nog) een biertje open, ga lekker zitten, en GENIET !!! Ik kan uren kijken naar die geurige sliert lichtblauwe rook die zich grillig een weg krult door de tuin. Ooh, die heerlijke geur van vers brandend hout en braaiend vlees...
Klik HIER voor de VOORDELEN van Indirect Grillen & Warm Roken!
Rook met Mate!
Tijdens het roosteren mag er niet meer dan een vleug lichtblauwe rook uit de smoker komen.
Hou tijdens het roosteren de ventilatie opening in het deksel van de smoker geheel open en regel de temperatuur door de ventilatie opening onder de kolen geleidelijk te openen of te smoren.
Deze gerookte kalkoen is een KellyBronze, te herkennen aan de zwarte veertjes. De gewone supermarktkalkoen heeft ook van die veertjes, echter die zijn wit en vallen daardoor niet op.
Gaartijd
Voor gevogelte adviseren wij een interne temperatuur in het dikste deel van het vlees van 80oC (bijna 180oF). Bij die temperatuur is het vlees "veilig" zonder onnodig uit te drogen.
Een kalkoen van 2.5kg - 3.0kg heeft bij een rook temperatuur binnen in de barbecue van rond 180oC (dik 350oF) minimaal 2.5 tot 3 uur nodig om goed te garen.
Als je de rook temperatuur in de barbecue tussen de 120 oC en 150oC (zo tussen de 250oF en 300oF) houdt, dan kun je voor dezelfde kalkoen gerust op vijf uur rooktijd rekenen. Als het buiten koud is misschien nog wel wat langer.
Moppen met Boter
Voor deze kalkoen hoef je geen speciale mopsaus te maken. We houden het simpel: kwast de kalkoen tijdens het roosteren elk uur ruim in met gesmolten boter.
Als je het deksel er af hebt controleer dan meteen even of de kolen nog toereikend zijn. Zodra je twijfelt voeg je zes tot acht brandende houtskool briketten per zijde toe.
Als je de kalkoen te bruin vindt worden, of als de vleugeltoppen of uiteinden van de poten te donker dreigen te worden, bedek ze dan losjes met aluminium-folie.
Probeer verder de verleiding zo veel mogelijk te weerstaan om een kijkje te nemen in de barbecue. Elke keer dat je het deksel opent gaat er veel warmte verloren en wordt het garen van het vlees vertraagd. Van de andere kant, wat kan het jou schelen dat het wat langer zou duren? Relax!
Draai een half uur voordat je denkt dat de kalkoen gaar zal zijn de kalkoen om, met de borst omhoog, zodat de kalkoen rondom egaal bruin kan worden.
Kalkoen op Tafel!
Als je denkt dat de kalkoen gaar is, controleer dan met een vleesthermometer of de interne temperatuur in het dikste deel van de kalkoen inderdaad ongeveer 80oC (bijna 180oF) is.
Als de kalkoen gaar is, leg hem dan op een snijplank met lekrand of in een voorverwarmde ondiepe schaal, bedek hem losjes met aluminium-folie, en laat hem een kwartiertje rusten alvorens aan te snijden. Dit geeft het vocht en de warmte de kans om zich egaler te verdelen in het vlees, en maakt deze gegrilde kalkoen nog beter!
Seizoen
Deze perfecte kalkoen mag ook buiten het Kerstseizoen gegeten worden...
Favoriete Drankjes
U zou deze Kerst natuurlijk uitstekend in de stemming kunnen komen met een lekkere Blue Smokin' Longdrink !
Suggestie van de PitBoss:
Deze sappig gerookte kalkoen combineert goed met:
Blanke Saus met Dragon
Deze blanke saus met dragon is universeel inzetbaar bij alle soorten vlees gerechten, maar met name bij varkensvlees, kalfsvlees en gevogelte.
Gevulde BBQ Aardappelen
Deze gevulde aardappelen kosten even wat tijd om voor te bereiden, maar ze smaken heerlijk. Bovendien geven deze smakelijk versierde patatten je barbecue bord een extra feestelijk tintje.
Juanita's Amerikaanse Koolsla
Dit is een vrij robuuste salade die enige tijd van tevoren klaargemaakt kan worden. Deze frisse en knapperige mix smaakt absoluut heerlijk bij alles wat er van de barbecue af komt.