HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Gepekelde & Gerookte Kerst Kalkoen

Sinds 2004 hebben wij een kalkoen barbecue op Kerstavond. Een kalkoen roken is niet alleen een actieve en gezellige invulling van een feestelijke avond, deze winter barbecue levert ook nog eens een absoluut heerlijke en sappige gegrilde kalkoen op. Met dit gepekelde kalkoen recept, is een kalkoen grillen vrij gemakkelijk.

Volg dit echte barbecue kalkoen recept voor de lekkerste geroosterde kalkoen die je ooit geproefd hebt!

Blue Smoke Xmas Barbecue Party Trees

Foto van een gepekelde en in de barbecue gerookte kalkoen.

Voor 2004 deden we nooit kalkoen met Kerstmis. Na een paar gortdroge ervaringen met kerstkalkoen uit de oven hadden we de moed opgegeven en waren we overgeschakeld op een sappig konijntje, varkenshaasje of "gewoon" biefstuk.

US Flag Door het veelbelovende recept van "The Perfect Thanksgiving Turkey" uit het boek "BBQ USA" van Steven Raichlen besloten we om kalkoen een nieuwe kans te geven. En met succes.

Dit is de perfecte kerstkalkoen!

De barbecue techniek die we hierbij toepassen is warm roken en indirect roosteren. In een gesloten barbecue wordt de kalkoen langzaam gaar geroosterd, waarbij door de gloeiende houtskool en natte houtbrokken het vlees lekker gerookt wordt.


Blue Smoke Xmas Barbecue Party Trees

Turkey Burn - Uw Kerstmis / Winter BBQ Feest!

Foto van het Blue Smoke BBQ Turkey Burn Winter Barbecue Feest. Ook behoefte om dat zalige Kerstfeest uit die sfeer van sociale verplichting en andere truttigheid te halen? Ons recept: maak er een Kerst Barbecue van, met als middelpunt een sappige warm gerookte Kerst Kalkoen!


Juancho's BBQ Tip
Door de kalkoen eerst een nachtje te pekelen droogt het vlees tijdens het roosteren minder uit.
Ik vermoed dat dit komt doordat het zout - dat gedurende het pekelen langzaam in het vlees gedrongen is - tijdens het roosteren de sappen in het vlees vast houdt.
Hoe dan ook, het werkt echt!

Onze supporters, warm aanbevolen:

KellyBronze Kalkoen Info KellyBronze kalkoenen smaken zoals kalkoenen vroeger smaakten!


Ingrediënten

De Kalkoen

Baby-kalkoentje, klaar voor onder water... Koop een baby kalkoentje van 2.5 tot 3kg, haal het zakje ingewanden er uit (indien aanwezig), knip overtollig vel er af, en verwijder de vette delen van de binnenkant.

Spoel hem af onder de koude kraan, dep hem van binnen en buiten droog met keukenpapier, en bind de poten bij elkaar.


Blue Smoke BBQ - Een Wijze Raad:
Werk met rauw vlees altijd zo koud en hygienisch mogelijk en maak onmiddellijk na afloop alle werkvlakken, handen, messen etc. grondig schoon.
Denk aan je geliefden, kinderen en vrienden. Een salmonella besmetting kan dodelijk zijn, en niet alleen voor je imago als barbecue-specialist...

Controleer vooraf of de kalkoen in je Weber grill (of soorgelijke smoker, of je oven) past.

Indien niet, dan plet je de kalkoen met je handen tot hij er wél onder past...     ;o)

De Pekel

We hebben de ingredienten van het originele pekel recept een beetje aangepast naar ons eigen inzicht en smaak:

1.25 kop
1 liter
1/2
 
1 kop
1
4 tenen
1 eetlepel
5
4
4 liter
zout
heet water
citroen (of limoen), in dunne schijfjes of uitgeknepen
schenkstroop
ui, middelgroot, in dunne plakjes
knoflook, in dunne plakjes
Zwarte Peper korrels
Laurier Blaadjes
Kruidnagelen
koud water

Pekelbadje... Giet het hete water in een grote en diepe roestvrijstalen pan of plastic emmer, roer het zout er door tot het volledig opgelost is, roer de schenkstroop er door, en voeg de citroen, ui, knoflook en de specerijen toe.

Laat rustig afkoelen zodat de specerijen maximaal in de pekel kunnen trekken.

Voeg de laatste 4 liter koud water toe, en laat de pekel geheel afkoelen tot kamertemperatuur of - nóg beter - tot "koelkast"-temperatuur.


Blue Smoke Xmas Barbecue Party Trees

Juancho's BBQ Tip
In plaats van een grote roestvrij stalen pan of plastic emmer kun je ook een (stevige) waterdichte plastic zak gebruiken om de kalkoen te pekelen.


Hier Uw Advertentie ?


Bereidingswijze

De Kalkoen Pekelen

Laat de kalkoen in de pekel zakken en zorg dat hij geheel onder staat. Zet er desnoods een plastic zakje of bakje gevuld met water bovenop om de kalkoen kopje onder te duwen.

Sluit het deksel en zet het geheel een nacht in de koelkast om de pekel in te laten trekken.

Blue Smoke - Gepekelde Kalkoen Haal de kalkoen na 12 tot 14 uur uit de pekel (hij mag niet te zout worden) en dep hem van binnen en buiten droog met keukenpapier.

De Kalkoen in de Barbecue

Maak je Weber kogelbarbecue(of soortgelijke barbecue, smoker, of je oven) klaar voor indirect roosteren. Voor deze kalkoen gebruik ik niet meer dan 10 tot 12 houtskool briketten aan elke kant van de Weber barbecue.

Weber barbecue ingericht voor indirect roosteren (voorbeeld - dat ribbenrekje gebruik je natuurlijk niet voor een kalkoen) In het midden van de Weber plaats je een lekbak met een halve liter water. De liefhebbers vervangen dit water door bier of witte wijn. Idioot of niet, je proeft het verschil.


Juancho's BBQ Tip
Blue Smoke - Houtskool Briketten Ik gebruik altijd houtskool briketten vanwege de regelmatige vorm en afmetingen, en volgens mij hebben briketten ook een gelijkmatigere kwaliteit vergeleken met houtskool in brokken (en dan vooral brokjes...).

Rookhout

Zodra de briketten in de barbecue goed doorgloeien en er een laagje grijze as over ligt, voeg ik op de gloeiende kolen een paar stompjes of brokken doorweekt hout toe van zo'n drie tot vijf centimeter dik en zo'n acht tot twaalf centimeter lang.

Vanwege de hoge temperatuur van het houtskool vuur bij het warm roken, en om te voorkomen dat het rookhout te snel op brandt, leg ik het rookhout altijd minstens een paar dagen in een emmer water voordat ik het gebruik.


Belangrijk!

Rook is een smaakmaker die een specifieke smaak aan het eten geeft, net zoals zout en peper.
En zoals je je eten niet te zout of the pikant wil maken, zo wil je het ook niet doordrenken met rooksmaak.

Te veel rook geeft een bittere of teer-achtige smaak op het vlees. Hou het daarom bij een vleugje rook door niet te veel rookhout toe te voegen.
De Kalkoen Roken

Plaats de kalkoen op het grill rooster, met de borst omlaag, midden boven de druipbak. Als alternatief: plaats de kalkoen met de borst omlaag in een ovenschaal en plaats de kalkoen zo met schaal en al op het grill rooster. Deze laatste methode geeft een iets minder knapperige vel, maar werkt vooral prima als u wat meer jus wilt overhouden.

Kwast de barbecue kalkoen ruim in met gesmolten boter en sluit het deksel van de barbecue smoker.

Zodra je een duidelijke rookpluim uit de ventilatie openingen ziet komen zet je de ventilatie openingen onder de kolen bijna dicht. De ventilatie openingen boven in het deksel van de smoker blijven altijd geheel open.

Juancho's BBQ Tip

Waarom beginnen we bij kip of kalkoen met de borst omlaag?

Welnu, het vet van de vogel bevindt zich op de rug. Door de kalkoenen met de borst omlaag in een ovenschaal te leggen druipt dat vet door het binnenste van de kalkoen naar beneden, naar het borstvlees. Hierdoor blijft het borstvlees sappiger.


Blue Smoke Xmas Barbecue Party Trees


Hier Uw Advertentie ?


Tijd voor een drankje...

Zogauw die kalkoen er warmpjes bijzit in je zwarte door kolen aangedreven buiten-magnetron is het tijd om het eens even flink kalm aan te doen!

Neem een glaasje fris, schenk (nog) een glühwijntje in, trek (nog) een biertje open, ga lekker zitten, en GENIET !!! Ik kan uren kijken naar die geurige sliert lichtblauwe rook die zich grillig een weg krult door de tuin. Ooh, die heerlijke geur van vers brandend hout en braaiend vlees...


Klik HIER voor de VOORDELEN van Indirect Grillen & Warm Roken!


Rook met Mate!

Tijdens het roosteren mag er niet meer dan een vleug lichtblauwe rook uit de smoker komen.

Hou tijdens het roosteren de ventilatie opening in het deksel van de smoker geheel open en regel de temperatuur door de ventilatie opening onder de kolen geleidelijk te openen of te smoren.

Foto van de Blue Smoke BBQ Kalkoen. Deze gerookte kalkoen is een KellyBronze, te herkennen aan de zwarte veertjes. De gewone supermarktkalkoen heeft ook van die veertjes, echter die zijn wit en vallen daardoor niet op.

Gaartijd

Voor gevogelte adviseren wij een interne temperatuur in het dikste deel van het vlees van 80oC (bijna 180oF). Bij die temperatuur is het vlees "veilig" zonder onnodig uit te drogen.

Een kalkoen van 2.5kg - 3.0kg heeft bij een rook temperatuur binnen in de barbecue van rond 180oC (dik 350oF) minimaal 2.5 tot 3 uur nodig om goed te garen.

Als je de rook temperatuur in de barbecue tussen de 120 oC en 150oC (zo tussen de 250oF en 300oF) houdt, dan kun je voor dezelfde kalkoen gerust op vijf uur rooktijd rekenen. Als het buiten koud is misschien nog wel wat langer.


Juancho's BBQ Tip
Op tijd eten is flauwekul. Op tijd drinken is veel belangrijker!
Schaam je niet als het warm roken een uur langer duurt dan voorzien, je houdt er waarschijnlijk de mooiste rookring van het jaar aan over!
Neem samen met je gasten nog een drankje, en geniet!

Moppen met Boter

Voor deze kalkoen hoef je geen speciale mopsaus te maken. We houden het simpel: kwast de kalkoen tijdens het roosteren elk uur ruim in met gesmolten boter.

Gepekelde Kalkoen tijdens het roken Als je het deksel er af hebt controleer dan meteen even of de kolen nog toereikend zijn. Zodra je twijfelt voeg je zes tot acht brandende houtskool briketten per zijde toe.

Als je de kalkoen te bruin vindt worden, of als de vleugeltoppen of uiteinden van de poten te donker dreigen te worden, bedek ze dan losjes met aluminium-folie.

Probeer verder de verleiding zo veel mogelijk te weerstaan om een kijkje te nemen in de barbecue. Elke keer dat je het deksel opent gaat er veel warmte verloren en wordt het garen van het vlees vertraagd. Van de andere kant, wat kan het jou schelen dat het wat langer zou duren? Relax!

Draai een half uur voordat je denkt dat de kalkoen gaar zal zijn de kalkoen om, met de borst omhoog, zodat de kalkoen rondom egaal bruin kan worden.


Blue Smoke Xmas Barbecue Party Trees


Hier Uw Advertentie ?


Kalkoen op Tafel!

Als je denkt dat de kalkoen gaar is, controleer dan met een vleesthermometer of de interne temperatuur in het dikste deel van de kalkoen inderdaad ongeveer 80oC (bijna 180oF) is.

Als de kalkoen gaar is, leg hem dan op een snijplank met lekrand of in een voorverwarmde ondiepe schaal, bedek hem losjes met aluminium-folie, en laat hem een kwartiertje rusten alvorens aan te snijden. Dit geeft het vocht en de warmte de kans om zich egaler te verdelen in het vlees, en maakt deze gegrilde kalkoen nog beter!Seizoen

Deze perfecte kalkoen mag ook buiten het Kerstseizoen gegeten worden...

Favoriete Drankjes

U zou deze Kerst natuurlijk uitstekend in de stemming kunnen komen met een lekkere Blue Smokin' Longdrink !Hier Uw Advertentie ?


Suggestie van de PitBoss:


Deze sappig gerookte kalkoen combineert goed met:


Blanke Saus met Dragon

Foto van Blanke Saus met Dragon door Blue Smoke BBQ. Deze blanke saus met dragon is universeel inzetbaar bij alle soorten vlees gerechten, maar met name bij varkensvlees, kalfsvlees en gevogelte.

Gevulde BBQ Aardappelen

Gevulde BBQ Aardappels Deze gevulde aardappelen kosten even wat tijd om voor te bereiden, maar ze smaken heerlijk. Bovendien geven deze smakelijk versierde patatten je barbecue bord een extra feestelijk tintje.

Juanita's Amerikaanse Koolsla

Foto van Juanita's Amerikaanse Koolsla Dit is een vrij robuuste salade die enige tijd van tevoren klaargemaakt kan worden. Deze frisse en knapperige mix smaakt absoluut heerlijk bij alles wat er van de barbecue af komt.


Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!


Keep Smokin' !