Warmgerookte Forel - Basisrecept
Blue Smoke BBQ Vis Avonturen...
Als u in bezit bent van een Green Egg, Oklahoma Joe, Weber, OutdoorChef of andere gesloten barbecue dan moet u zeker ook dit recept voor warm gerookte forel eens proberen!
Voor dit makkelijke barbecue vis recept hebben we vijf verse rode zalmforellen gekocht van zo'n 350 gram per stuk. Rode forellen zijn wat groter dan gewone forellen. Het zijn eigenlijk kleine zalmen, het vlees is licht rose. Deze mooie vissen smaken voortreffelijk en qua formaat zijn ze precies goed voor een 57cm diameter Blue Smoke BBQ Smoker.
Forel Roken - Hoe en Wat
1. De Forellen
Onze forellen waren al schoongemaakt door de visboer dus daar hadden we minimaal werk aan. We hebben ze enkel nog even nagespoeld onder koud water, hebben hier en daar een loshangend stukje verwijderd, en hebben ze drooggedept met keukenpapier.
Snij aan elke kant van de vis een aantal inkepingen overdwars op ongeveer 2cm van elkaar. Hierdoor kan straks het zout en peper lekker in de vis trekken.
2. Zout en Peper
Zout en peper - de moeder van alle dry rubs...
2 theelepels |
2 theelepels |
Zeezout, half grof gemalen; |
Zwarte Peper, half grof gemalen; |
- |
Maal het zout en de peperkorrels in een vijzel en meng goed door elkaar; |
- |
Verdeel het mengsel over de vissen, wrijf het er lekker in zodat ze gelijkmatig bedekt zijn. |
3. Vulling voor de Vis
Een mengsel van citroen en peterselie is een uitstekende vulling voor deze barbecue forellen.
1 |
1 kop |
Citroen, in dunne schijfjes; |
Peterselie, fijgehakt; |
De forellen gevuld met de mix van schijfjes citroen en gehakte peterselie - klaar voor de barbecue!
4. De Barbecue
Voor een groter grilloppervlak en betere controle over de temperatuur hebben wij onze eigen "Split Grill" ontwikkeld:
Juancho's Split Grill
Voor een lagere temperatuur in de barbecue, betere controle over het vuur, én voor een groter grill oppervlak, richt ik mijn barbecue in voor indirect grillen aan één kant.
Juancho's Split Grill Inrichten - Stap Voor Stap
Op deze pagina leggen wij u stap voor stap uit hoe ook u eenvoudig, snel en goedkoop uw Weber kunt verbeteren door er een echte Juancho's Split Grill van te maken.
Voor een lekkere rooksmaak voegen we een paar brokken eikenhout of appelhout toe aan de houtskool.
Over Rookhout - De Barbecue Smaakmaker
Wat voor rookhout? Naaldhout of loofhout? Snippers of Brokken? Nat of Droog?
Ontdek HIER hoe we bij Blue Smoke BBQ met de factor rookhout omgaan!
Meer info:
5. Forellen Roken
Als de barbecue eenmaal goed voorverwarmd is dan wordt het tijd om de forellen op de grill te leggen.
Forellen van dit formaat hebben een dik half uur nodig bij een rooktemperatuur van tussen de 150 en 180 graden.
Sluit het deksel, zet de ventilatieopeningen boven in uw kogelbarbecue helemaal open, en knijp de openingen onderin tot ongeveer 1/8 tot 1/4, en klaar is Kees!
Terwijl die forellen er warmpjes bij liggen, genieten wij van die heerlijke geur die uit de barbecue omhoog stijgt. Hier bij Blue Smoke BBQ ervaren we die sliert blauwe rook altijd als bijzonder rustgevend. Tijd voor een biertje?
Probeer de aandrang te weerstaan om te vaak onder het deksel te kijken. Elke keer als dat deksel open gaat daalt de temperatuur in de barbecue waardoor het kookproces langer zal duren. Van de andere kant, als je de tijd hebt, wat zou het?
Na ongeveer een kwartier roken keken we onder het deksel. De forellen zagen er goed uit, tijd om ze om te draaien.
Na ongeveer een half uur warm roken bij een temperatuur van zo tussen de 150 en 180 graden zagen hadden deze vissen een mooie goudbruine kleur ontwikkeld, en werd het tijd dat we gingen controleren of ze gaar genoeg waren.
6. Dinner Time!
Om te controleren of ze gaar zijn gebruiken we een mes waarmee we bij de dikste forel een stukje vel oplichten en een puntje vlees tot aan de graat uitsteken.
Hoewel we de meeste vis graag helemaal gaar hebben tot het vlees ondoorschijnend is en bijna uit elkaar valt, weten we dat forel, zalm en tonijn droog worden als het visvlees helemaal gaar is. We hebben de forel dus liefst "medium".
Toen we bij deze vissen het mes er in staken bleek het vlees nog steeds een beetje doorschijnend, maar het kwam wel goed los van de graat. Er rekening mee houdend dat het kookproces nog even doorgaat nadat het vlees uit die warme rookoven is, besloten we dat het tijd was om deze forellen van de grill te halen.
Aanvallen!
Het vlees van deze warm gerookte forellen is mals en sappig, en ze smaken fantastisch!
Suggestie van de Chef:
Serveren met partjes citroen of limoen.
Warm gerookte forel gaat goed samen met barbecue aardappelen en een frisse koolsla, bijvoorbeeld:
Blue Smoke Barbecue Friet
Als je deze warm-gerookte aardappelen eenmaal geproefd hebt, zul je de verleiding niet kunnen weerstaan om ze te gaan maken zodra je een vrij plekje ziet op het grill-rooster...
Zoet Zure Komkommer Salade met Sesamzaad
In dit heerlijke salade recept wordt de hoofdrol gespeeld door fris knapperige komkommer in een pittig zoet zure dressing. En de vers geroosterde sesamzaadjes voegen een nootachtige smaak toe.
Ook lekker:
Juanita's Amerikaanse Koolsla
Dit is een vrij robuuste salade die enige tijd van tevoren klaargemaakt kan worden. Deze frisse en knapperige mix smaakt absoluut heerlijk bij alles wat er van de barbecue af komt.
Favoriete Drankjes...
Als aperitief kunnen wij u van harte aanbevelen:
Blue Smoke BBQ Margarita
De Margarita is een van de populairste cocktails ter wereld. Deze prachtige mix van tequila, sinaasappel likeur en vers limoensap combineert vooral lekker met barbecue vis.
Voor bij het eten kunnen wij aanbevelen:
- Koude droge witte wijn; en/of
- Koud water met schijfjes limoen of citroen; en/of
- Koud bier (!) de vriend van elke barbecue, zomer en winter.