HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Singapore Spareribs

Het Singapore Spareribs recept dat we hier bij Blue Smoke BBQ hanteren is onze eigen barbecue interpretatie van de exotische smaken, geuren en kleuren van Singapore, en dan met name die van de Chinese en Indonesisch - Maleise wijken.

Eerst dompelen we deze varkensribben een nacht onder in onze pittige Singapore Marinade, en dan gaan we ze een uurtje of vier warm roken op indirecte wijze in onze Weber Grill met aanpassingen, waarbij we ze het laatste uurtje ruim moppen met onze Singapore Glazuur Saus tot zich een lekkere dikke doorschijnende en glanzende laag heeft gevormd.

Toen onze vriend Kees van Rossem voor het eerst deze Singapore Spare Ribs proefde vond hij ze "onbeschoft lekker"!

Kees is jammer genoeg niet meer bij ons, maar - zoals met veel dingen - hij wist waar hij het over had!


Foto van warm gerookte Singapore Spareribs door Blue Smoke BBQ.

Hier bij Blue Smoke BBQ roken we onze varkens spare ribs liefst een uurtje of drie à vier bij een gematigde temperatuur - zo tussen de 120 en 160 graden celcius - totdat je het vlees zo van de botjes kunt zuigen zonder de tandjes te gebruiken...

Deze Oosterse spareribs kunnen als hoofdmaaltijd dienen, maar zijn ook een heerlijk borrelhapje. Het is ook een passend voorgerecht of bijgerecht bij een Oosterse maaltijd!Hier Uw Advertentie ?

Eigenlijk zijn dit baby back ribs. In onze lokale supermarkten en slagerijen ben ik de gewone ("echte") varkens spareribs nog niet tegengekomen.

No worry! Van mijn Amerikaanse vrienden begrijp ik dat dat het zo prima is...


Baby Back Ribs ?

"Baby Back Ribs" zijn een bepaald soort varkensribben, net als "Krabbetjes".

Foto van Chinese Rode Ribben door Blue Smoke BBQ.

Informatie over Varken Spareribs

Klik HIER voor meer informatie over de verschillende soorten varkensribben en wat u er mee kunt doen !


Wij hopen dat u hier vindt wat u zoekt.
                              Bezoek ook onze andere paginas!
  --->


Hier Uw Advertentie ?


Foto van Varkensribben uit de Supermarkt. Ingrediënten

Voor dit Singapore barbecue spareribs recept heb je de volgende ingredienten nodig:


1.5-2.5 kg
1 kop
1 kop
Baby Back Ribs of Spare Ribs
Singapore Marinade
Singapore Glazuur Saus


Foto van de ingredienten van Blue Smoke BBQ's Singapore Marinade. Singapore Marinade
Na een bad in deze heerlijke Singapore Marinade krijgt uw gegrillde kip, gerookte lamsbout of varkensvlees een onvergetelijke Oosterse smaak!


Foto van Singapore Glazuur op spareribs door Blue Smoke BBQ. Singapore Glazuur
Na een paar keer inkwasten - tegen het eind van het grillen - met deze Singapore glazuur saus krijgt gegrillde kip, varkensvlees of lamsbout een prachtige diepe glans.Hier Uw Advertentie ?


Bereidingswijze


Foto van het verwijderen van het taaie vlies van de holle kant van de rib slab.

Spareribs Voorbereiden

Klik HIER voor een speciale pagina waarop we laten zien hoe we hier bij Blue Smoke BBQ onze spareribs optimaal voorbereiden voor een fantastisch barbecue resultaat.


Singapore Spareribs Marineren

-

Foto van varkens spareribs in Singapore Marinade. Leg de ribben in de Singapore Marinade;

Voor het marineren van platte stukken vlees zoals deze baby back ribs gebruik ik het liefst een ondiepe afluitbare plastic bak;

-

Laat het vlees minstens een uur in de koelkast marineren, maar nog liever een hele nacht;

Draai de ribben een paar keer om in de marinade - of lepel de marinade er over heen - en zorg dat alle hoekjes en gaatjes goed bedekt zijn;

-

Een uur voordat je de spare ribs op het grill rooster denkt te gaan leggen haal je ze uit de koelkast en laat ze alvast wat op temperatuur komen;

Op die manier heb je de eerste graadjes warmte in je vlees al te pakken zonder dat er een vlammetje aan te pas gekomen is!

Voorbereiding van de BBQ

Als je wat meer vlees wilt barbecuen, dan heb je een zo groot mogelijk grill oppervlak nodig. Om dit te bereiken splits ik het onderste rooster (het "kolenrooster") in twee delen: een klein deel voor de kolen en de rest om het vlees indirect boven te kunnen roosteren:

Juancho's Split Grill

Foto van Juancho's Split Grill door Blue Smoke BBQ. Voor een lagere temperatuur in de barbecue, betere controle over het vuur, én voor een groter grill oppervlak, richt ik mijn barbecue in voor indirect grillen aan één kant.

Juancho's Dubbel Grill

Foto van Juancho's Double Grill - door Blue Smoke BBQ. Terwijl Juancho's Split Grill de werking en prestaties van uw Weber grill verbetert, verdubbelt Juancho's Dubbel Grill de capaciteit van uw grill rooster.


Foto van Singapore Ribben op het barbecue rooster.


Toen Juancho's Split Grill klaar en goed voorverwarmd was heb ik de spareribs uit de Singapore Marinade gehaald en ze op het barbecue rooster gelegd boven de druipbak.

Om de slabs gewoon plat te kunnen leggen en ze zodoende gemakkelijk te kunnen moppen met de glazuur saus heb ik het rooster oppervlak uitgebreid met een extra etage rekje uit een kleinere barbecue.

Na sluiten van het barbecue deksel heb ik de onderste ventilatie openingen tot 1/4 geknepen. De bovenste ventilatie openingen, in mijn geval in het deksel, blijven ALTIJD geheel open.

Opmerking:
Gooi de overblijvende Singapore Marinade niet weg. Je kunt er een mooie Singapore Glazuur Saus mee maken!


Juancho's BBQ Tip

Ik heb deze Singapore Spare Ribs warm gerookt in een gesloten kogel barbecue die werkt als een rookoven.

Het is echter ook zeer wel mogelijk om spare ribs op de grill direct boven de hete kolen te bereiden.
Je moet ze dan wel voortdurend omdraaien, en je mist de rokerige smaak, maar deze heerlijke Singapore spare ribs zijn altijd de moeite waard!


Warm Gerookte Spareribs = Slow Food

Omdat deze slowfood spareribs een aantal uren op een langzaam vuurtje moeten garen - door en door - gebruik ik een elektronische thermometer om de temperatuur in de barbecue in de gaten te houden.

Door de ventilatie openingen onder in de barbecue te openen of the knijpen probeer ik binnen in de barbecue de temperatuur zo ergens tussen de 250 tot 320 graden Fahrenheit te houden (ongeveer tussen de 120 en 160 graden Celsius).

Dit lijkt gemakkelijk...


Hier Uw Advertentie ?

Spare Ribs Roken

Spare ribs roken blijft altijd leuk. Als die mooie Singapore Spareribs eenmaal in dat zwarte rookoventje zitten dan wordt het tijd om het eens lekker rustig aan te doen.

Neem een drankje, ga zitten, kijk eens lekker naar die sliert blauwe rook, lees wat, kijk nog eens of het vuur niet te hard gaat, doe iets leuks, zet een lekker muziekje op...

Terwijl die exotische ribbetjes liggen te roken: Relax...

Hou de temperatuur in je barbecue in de gaten, maar probeer niet te vaak onder het deksel te kijken. Elke keer dat je de barbecue opent verlies je warmte en duurt het langer voor het voedsel gaar is.

Van de andere kant, als je de tijd hebt, wat kan het jou schelen!

Foto van Singapore spare ribs na 2 uur warm roken in de barbecue smoker. Na ongeveer 2 uur warm roken bij een temperatuur van tussen de 135 en 160 graden Celsius (ongeveer 280F tot 320F) heb ik de barbecue geopend om te controleren of alles inderdaad volgens plan verliep.

De ribben en de kolen zagen er prima uit. Alleen het stoombakje moest bijgevuld worden met lauw water.

Foto van Singapore Spareribs na 2.5 uur warm roken in de barbecue smoker, met de 1e laag Singapore Glazuur net aangebracht. Na ongeveer 2.5 uur warm roken hebben we de eerste laag Singapore Glazuur Saus op de spareribs aangebracht met de kwast. Dit hebben we daarna om het kwartier of zo herhaald.

Foto van Geglazuurde Singapore Spareribs - na 4 uur warm roken. Geglazuurde Singapore Spareribs - na 4 uur warm roken.


Aanvallen!

Na ongeveer 3.5 uur warm roken begonnen de eindjes van de botjes uit het vlees te steken ten teken dat deze Singapore barbecue spareribs gaar waren.

We hebben ze van de grill gehaald en een kwartiertje op een snijplank laten rusten onder aluminium folie. Op die manier kunnen de sappen in het vlees zich verdelen zodat het korstje minder droog is.


Foto van warm gerookte Singapore barbecue spare ribs. Singapore Spare Ribs

Na 3.5 uur indirect grillen en warm roken waren deze Singapore barbecue varkensribben lekker zoet, pittig, mals en sappig.Hier Uw Advertentie ?


Suggestie van de PitBoss:


Deze pittig zoete Singapore Spareribs kun je heerlijk combineren met gewone witte rijst (liefst geurige Pandan of Basmati) en beetgare sperzieboontjes.

Of maak een simpele gebakken rijst (Nasi Goreng) zoals bijvoorbeeld:

Maleise Rijst met Sjalotten Knoflook en Gember

Foto van Maleise Rijst met Sjalotten Gember en Knoflook - door Blue Smoke BBQ Dit Maleisische rijst gerecht is een heerlijk zachte compagnon bij uw Aziatische barbecue zoals gegrilde runder saté, geroosterde kip of lamsvlees.Hier Uw Advertentie ?Barbecue Technologie...

Hier vindt u meer informatie over barbecue "technologie", indien nodig:
Hier Uw Advertentie ?
Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !