Op deze pagina vind je een gedetailleerd verslag van het indirect grillen en warm roken van een hele varkenspoot
- van halverwege het dijbeen tot de enkel, inclusief beenham, fricandeau en varkenshiel - in een Weber barbecue zoals beschreven op de Blue Smoke BBQ pagina genaamd
"Gepekelde & Gerookte Beenham".
08:35u |
Barbecue deksel dicht;
De voeler van de thermometer aangebracht boven in de barbecue, net onder het deksel;
Onderste barbecue ventilatie schuiven 1/2 open;
|
08:38u |
Temperatuur barbecue is boven 400F;
De streef temperatuur om mee te beginnen is tussen 300F en 350F;
Onderste ventilatie schuiven geheel dicht geschoven;
(De bovenste ventilatie schuiven blijven ALTIJD geheel open)
|
08:43u |
Temperatuur barbecue 377F; Geen rook meer zichtbaar;
Onderste ventilatie schuiven naar 1/2 open;
|
08:46u |
Temperatuur barbecue 354F; Lichte vleug rook;
De voeler van de thermometer boven in de barbecue verplaatst,
leek op het vlees te rusten;
|
08:49u |
Temperatuur barbecue 363F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 3/8 open;
|
08:55u |
Temperatuur barbecue 357F;
Lichte vleug rook;
|
09:07u |
Temperatuur barbecue 354F;
|
09:10u |
Temperatuur barbecue 356F;
|
09:12u |
Temperatuur barbecue 361F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/8 open;
Besluit om naar barbecue temperatuur van ongeveer 300F te gaan;
|
09:16u |
Temperatuur barbecue 347F;
|
09:19u |
Temperatuur barbecue 329F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/4 open;
|
09:22u |
Temperatuur barbecue 321F;
|
09:25u |
Temperatuur barbecue 318F;
|
09:29u |
Temperatuur barbecue 314F;
|
09:35u |
Temperatuur barbecue 307F;
|
09:40u |
Temperatuur barbecue 293F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/2 open;
Paar flinke horizontale tikken op het handvat van de barbecue om het vuur schoner te maken;
|
09:41u |
Temperatuur barbecue 287F;
Rook neemt iets toe;
|
09:42u |
Temperatuur barbecue 293F;
|
09:43u |
Temperatuur barbecue 300F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 3/8 open;
|
09:44u |
Temperatuur barbecue 307F;
|
09:45u |
Temperatuur barbecue 314F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/4 open;
|
09:46u |
Temperatuur barbecue 321F;
Vleugje rook;
|
09:51u |
Temperatuur barbecue 327F;
|
09:55u |
Temperatuur barbecue 329F;
|
09:57u |
Temperatuur barbecue 330F;
|
10:10u |
Temperatuur barbecue 338F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/8 open;
|
10:15u |
Temperatuur barbecue 330F;
|
10:22u |
Temperatuur barbecue 312F;
|
10:41u |
Temperatuur barbecue 296F;
Barbecue deksel geopend, de varkenspoot ziet er mooi bruin uit,
lijkt een beetje gekrompen en is ronder geworden;
- 10 stuks koude houtskool briketten toegevoegd boven op de gloeiende briketten;
- Het water uit het stoom bakje was geheel verdampt, weer terug aangevuld;
- Het (dunnere) onderste deel van de varkenspoot (de kuit) losjes bedekt met alu folie;
|
10:46u |
Barbecue deksel weer dicht;
De buitentemperatuur is nu 10C (50F);
|
10:52u |
Temperatuur barbecue 303F;
|
10:56u |
Temperatuur barbecue 303F;
|
11:00u |
Temperatuur barbecue 309F;
|
11:04u |
Temperatuur barbecue 312F;
Vaag vleugje rook, waarschijnlijk begint het water in het stoombakje op temperatuur
te komen?
|
11:05u |
Temperatuur barbecue 318F;
|
11:30u |
Temperatuur barbecue 316F;
|
11:38u |
Temperatuur boven in de barbecue 318F;
|
11:54u |
Temperatuur barbecue 321F;
Onderste ventilatie schuiven van 1/8 open naar tikkie dichter gezet;
|
12:02u |
Temperatuur barbecue 296F;
Onderste ventilatie schuiven terug verzet naar 1/8 open;
|
12:08u |
Temperatuur barbecue 284F;
Paar flinke horizontale tikken op het handvat van de barbecue gegeven
om het vuur schoner te maken;
|
12:14u |
Temperatuur barbecue 273F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/4 open;
|
12:16u |
Temperatuur boven in de barbecue 269F;
|
12:18u |
Temperatuur barbecue 271F;
Er breekt zowaar een bleek zonnetje door!
|
12:36u |
Temperatuur barbecue 276F;
|
12:39u |
Temperatuur barbecue 275F;
|
12:48u |
Temperatuur barbecue 275F;
Vleugje rook, hij gaat lekker!
|
13:09u |
Temperatuur boven in de barbecue 275F;
|
13:15u |
Temperatuur barbecue 269F;
|
13:17u |
Temperatuur barbecue 264F;
Barbecue deksel geopend;
De varkenspoot ziet er prachtig bruin uit!
Het vel ("zwoerd") begint een beetje terug te trekken;
- 10 koude houtskool briketten en 1 brok eiken rookhout toegevoegd
boven op de nog gloeiende kolen;
- Lekbak aangevuld met halve liter water;
- Stoombakje was weer leeg, aangevuld met water;
- Vuur geschud, as onder kolenrooster verwijderd om vuur schoner te maken
(en hopelijk beter te kunnen controleren);
- Varkenspoot omgedraaid en losjes bedekt met alu folie;
|
13:33u |
Barbecue deksel weer dicht;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar geheel open;
De buiten temperatuur is momenteel 9C (48 F), vrij zonnig, wat meer wind;
|
13:35u |
Temperatuur barbecue 334F; Blue smoke!
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/2 open;
|
13:37u |
Temperatuur barbecue 341F;
|
13:40u |
Temperatuur barbecue 339F;
|
13:45u |
Temperatuur barbecue 345F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/4 open;
|
14:05u |
Ik ben even weg geweest, en de god van het vuur straft meteen...
Temperatuur barbecue 231F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/2 open;
Paar flinke horizontale tikken op het handvat van de barbecue gegeven
om het vuur schoner te maken;
|
14:10u |
Temperatuur barbecue 251F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 3/8 open;
Temperatuur binnen in het vlees is inmiddels rond de 128F;
|
14:11u |
Temperatuur barbecue 262F;
|
14:14u |
Temperatuur barbecue 276F;
|
14:18u |
Temperatuur barbecue 291F; Mooie vleug blauwe rook!
|
14:20u |
Temperatuur barbecue 302F;
|
14:35u |
Temperatuur barbecue 330F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/4 open;
Temperatuur binnen in het vlees is inmiddels rond de 132F;
|
14:52u |
Temperatuur barbecue 197F;
Onderste ventilatie schuiven geheel open gezet;
|
14:57u |
Temperatuur barbecue 197F;
|
15:03u |
Temperatuur barbecue 248F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/2 open;
|
15:08u |
Temperatuur barbecue 293F;
|
15:10u |
Temperatuur barbecue 309F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 3/8 open;
|
15:17u |
Temperatuur barbecue 336F;
Temperatuur binnen in het vlees is inmiddels 140F;
|
15:22u |
Temperatuur barbecue 328F;
|
15:26u |
Temperatuur barbecue 343F;
Temperatuur binnen in het vlees is inmiddels ongeveer 142F;
|
15:30u |
Temperatuur boven in de barbecue 343F;
|
15:42u |
Temperatuur barbecue 348F;
Temperatuur binnen in het vlees is inmiddels ongeveer 145F;
|
15:45u |
Temperatuur boven in de barbecue 348F;
|
16:07u |
Temperatuur barbecue 341F;
Temperatuur binnen in het vlees is inmiddels ongeveer 149F;
|
16:15u |
Temperatuur barbecue 341F;
Temperatuur binnen in het vlees is inmiddels ongeveer 152F,
stijgt momenteel dus ongeveer 12 graden F per uur;
|
16:21u |
Temperatuur barbecue 336F;
|
16:26u |
Temperatuur barbecue 330F;
Onderste ventilatie schuiven verzet naar 1/2 open;
Ik besluit om de temperatuur boven in de barbecue nog even dik boven de 300F te houden;
|
16:38u |
Temperatuur boven in de barbecue 339F;
Temperatuur binnen in het vlees is nu rond 156F;
|
16:46u |
Temperatuur barbecue 330F;
|
16:55u |
Temperatuur barbecue 336F;
Temperatuur binnen in de varkenspoot is nu rond 161F;
|
17:01u |
Temperatuur barbecue 330F;
|
17:21u |
Temperatuur barbecue 312F;
Temperatuur binnen in het vlees is nu rond 165F;
|
17:43u |
Temperatuur barbecue 291F;
|
18:00u |
Temperatuur barbecue 284F;
Temperatuur binnen in het vlees is nu 170F;
|
18:07u |
Temperatuur barbecue 271F;
Temperatuur binnen in de warm gerookte hele beenham is nu gestegen naar 172F
en het vlees moet nu dus door-en-door gaar zijn;
Varkenspoot van het barbecue rooster gehaald, naar snijplank over gebracht, bedekt met aluminium folie;
Binnen laten rusten;
|
18:30u |
Temperatuur binnen in het vlees is nu 170F;
|
19:05u |
Temperatuur binnen in het vlees is nu 168F;
|
19:07u |
Vlees aangesneden, het dampt nog steeds;
Achteraf gezien had deze beenham wat minder gaar gemogen, maar hij is nog goed te snijden;
Mooie rook smaak, lekker sappig, perfect zout gehalte;
En het belangrijkste: hij smaakt verrukkelijk!
|