HOME | Over Ons | Onze Manieren.. | Over Warm Roken | Indirect Grillen | De Voordelen | WINTER BBQ | BLUE SMOKE RECEPTEN

Juancho's PretKrenten en Bommen

Een Vrolijke Kip en Kalkoen Vulling...

Wel eens de vulling van een kalkoen gegeten? Ik vond er nooit iets aan. Maar toen ik er achter kwam dat die vulling voor gevogelte een functie heeft werd het een ander verhaal. Toen moest er dus iets verzonnen worden. Het resultaat: PretKrenten en PretPruimen!

Juancho's PretKrenten zijn rozijnen en/of gedroogde cranberries die voor de kick een uurtje van te voren in de sterke drank zijn gezet. Ze hebben zich dan zo'n beetje half volgezogen en zijn extra sappig! ;o)

Juancho's PretPruimen zijn gedroogde pruimen en/of gedroogde abrikozen die we ook wel PretBommen noemen. Omdat dit dikkere vruchten zijn geven we ze een uurtje extra in de drank...

Foto van met gele rozijnen gevulde kip op de barbecue door Blue Smoke BBQ. Deze Surinaamse BBQ Kip is gevuld met Juancho's PretKrenten.

Tijdens het roosteren zuigen de gedroogde vruchten zich in de borstholte verder vol met de pittige vleessappen. Wisselwerking: terwijl de vruchten zich volzuigen met vleessap, trekken de alcohol en vruchtensmaak in het onderliggende vlees.


Hier Uw Advertentie ?


Waarom Vullen?

Een probleempje bij het grillen of roosteren van hele kip andere vogels zoals hele kalkoen of parelhoender is de grote kans op droog borstvlees. Ik heb me laten vertellen dat dat komt doordat het bostvlees sneller gaar is dan het vlees van de poten. Tegen de tijd dat de poten net goed gaar zijn is het borstvlees al lang veel te gaar en kurkdroog.

Het donkere vlees van de poten is sowieso anders dan het blanke vlees van de borst. En het borstvlees bevat nu eenmaal het minste vet. Daarnaast wordt het borstvlees ook nog eens van binnen en van buiten verwarmd.

Als we die binnenkant van de kip of kalkoen vullen, dan gaart het borstvlees dus langzamer, en wordt het dus minder snel te gaar en droog. De vulling werkt zodoende als een temperatuur demper.

Foto van Juancho's PretKrenten barbeque vulling van gele rozijnen met cranberries door Blue Smoke BBQ. Voorbeeld van Juancho's PretKrenten barbeque vulling van gele rozijnen met cranberries.


Hier Uw Advertentie ?


Ingredienten


Voor Juancho's PretKrenten of PretBommen heb je de volgende ingrediënten nodig:

1 kop
 
1/2 kop
Gedroogde Vruchten naar keuze, bijvoorbeeld Rozijnen, Pruimen, Cranberries, Abrikozen, etc.
Sterke Drank naar keuze, bijvoorbeeld Rum, Brandy, Vieux, Tequila, etc.
Hier Uw Advertentie ?


Bereidingswijze

Schat de benodigde hoeveelheid gedroogde vruchten voor de vulling in, en mix die in een ruime mengkom met een flinke hoeveelheid sterke drank naar keuze. (rum-rozijnen is natuurlijk een klassieke combinatie, maar andere combinaties kunnen ook verrukkellukke resultaten geven)

Laat de vruchten zich een uurtje volzuigen met drank. Het heeft geen zin om ze zich helemaal vol te laten zuigen omdat ze dan geen vleessappen meer opnemen uit de buikholte tijdens het roosteren.

Vul de buikholte met de vruchten.

Foto van piepkuikens gevuld met gele rozijnen, cranberries en halve sjalotjes door Blue Smoke BBQ. Half piepkuiken gevuld met Juancho's PretKrenten bestaande uit gele rozijnen en cranberries, met daarin ook een paarhalve banaan-sjalotjes. (geserveerd met Maleise Rijst met Sjalotten Knoflook en Gember en Juanita's Amerikaanse Koolsla)


Hier Uw Advertentie ?


Variaties: Experimenteer!

Voordat we met gedroogde vruchten vulling gingen experimenteren hebben we een paar barbecue met een vulling van ui en knoflook geprobeerd. Daar zijn we nog niet mee klaar, maar voorlopig vind ik de resultaten nog niet om over naar huis te schrijven.

De ui en knoflook in de vulling werken wel als temperatuur dempers, maar zijn qua smaak tot noch toe te bitter uit de bus gekomen. Je kunt er net zo goed een grote aardappel instoppen. Of een flinke kiezel. (idee!?)


SmaakHandGranaatjes

Wat we wel kunnen aanraden zijn sjalotjes. Pittig zoete smaakhandgranaatjes. Half doorgesneden zuigen ze zich tijdens het garen lekker vol met al wat er aan vloeistof in de buikholte voorhanden is.Hier Uw Advertentie ?


BlueSmoke BBQ Gevogelte Recepten

Edgar's Losie Foroe - Surinaamse BBQ Kip

Foto van Edgar en zijn gegrillde kippen - door Blue Smoke BBQ. Zoals vele Surinaamse mensen, heeft onze vriend Ed een aangeboren kooktalent. Dit Surinaamse Losie Foroe recept, Surinaams voor Gegrillde Kip, is een van zijn favorieten.

Blue Smoke Warm Gerookte Kip

Foto van Blue Smoke Warm Gerookte Kip door Blue Smoke BBQ. Er moeten minstens duizend manieren bestaan om een kip klaar te maken... Maar op déze manier maak je zelfs van de eenvoudigste en goedkoopste diepvrieskip een echte delicatesse.

Gepekelde & Warm Gerookte Kalkoen

Foto van Gepekelde & Warm Gerookte Kalkoen Sinds twee jaar gaat er bij ons op Kerstavond een kalkoen de barbecue op. Dit is niet alleen een actieve invulling van een feestelijke avond, het is nog fantastisch lekker ook!


Hier Uw Advertentie ?


Barbecue Technologie...

Hier vindt u nog meer barbecue "technologie", indien nodig:
Hier Uw Advertentie ?
Bij Blue Smoke BBQ zijn we gek op chili pepers!
Keep Smokin' !